Franchise alapfogalmai

dátum 2012-12-14 idő 17:43

A franchise működési kézikönyv

 

(részlet a Franchise vállalkozás c. könyvből - szerző: dr. Mandel Katalin)
 
A rendszergazdának át kell adnia franchise partnerei számára üzleti tudását (know-how), tapasztalatát, amelyet megfelelően dokumentálnia kell. Egy franchise kézikönyv elsődleges szerepe, hogy támogassa az átvevő üzleti vállalkozásának működését, megkönnyítse annak munkáját.
 
A kézikönyvekben foglaltak biztosítják az egyes egységek azonos színvonalon való működését, egységességét. Minimálisra csökkenti a franchise központhoz érkező kérdések számát, hiszen a napi működéshez minden lényeges információt tartalmaz a kézikönyv. Részletesen szabályozza az egyes egységekben nyújtott termékek és/vagy szolgáltatások körét. Meghatározza a hálózat arculati elemeit, melyeknek használata kötelező minden a rendszerben működő üzlet számára.
 
A franchise kézikönyvnek tartalmaznia kell azokat az alapvető információkat, amelyek leírják mindazon eljárásokat, amelyek az egység irányításához, működtetéséhez elengedhetetlenek, feltüntetik a lehetséges termékek beszerzésének paramétereit (beszállító, termékskála, minőségi és mennyiségi szabályok). Itt találják meg az átvevők azt, hogyan építsék ki és tartsák meg vevőkörüket, és milyen marketing tevékenységet fejtsenek ki.
Nagy hálózatoknál mintegy sorvezetőként alkalmazva hetekre lebontva tartalmazza a csatlakozó vállalkozó üzletnyitáskor való tennivalóit, beleértve az összes kivitelező, beszállító elérhetőségét.
 
Ahhoz, hogy egy franchise hálózat el tudjon indulni, az első átvevők hálózatba lépése előtt kell elkészíteni a kézikönyveket. Ezután már csak a franchise szerződés megírása, véglegesítése következik.
A működési kézikönyv a teljes franchise koncepció felépítését tartalmazza, segítséget nyújt a napi működésben, hasznos tanácsokat nyújt az átvevők számára. Ha kész a működési kézikönyv, ennek birtokában felkészülten indulhat el a hálózat kiépítése.
 
A FRANCHISE KÉZIKÖNYVEK TARTALMA
 
Alapvető fontossággal bír egy rendszer, üzleti koncepció franchise-ban való elindításakor, hogy a legfontosabb tulajdonságokat, jellemzőket, technikákat megtaláljuk a kézikönyvekben, amelyektől a koncepció másolhatóvá válik.
 
A franchise dokumentáció legfontosabb részei a működési kézikönyvek - általában üzletviteli, arculati, marketing -, komoly feladat ezek elkészítése, összeállítása.
Egy franchise koncepció sikere szorosan összekapcsolódik azzal a módszerrel, amellyel a működési folyamatok megfogalmazásra-, majd a tréning folyamán betanításra kerülnek. Ezért egy felületesen, kellő odafigyelés nélkül összeállított működési kézikönyv komoly gondokat okoz a rendszer működésében. Csak minőségileg összeállított működési kézikönyvek segítségével tehető sikeressé és hatékonnyá egy franchise vállalkozás.

 vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Még mindig nagy üzlet a fogyókúra: tovább terjeszkedik a Naturhouse
dátum 2018-06-01 idő 09:38

2018-ban további terjeszkedéssel számol a táplálkozási tanácsadással foglalkozó Naturhouse.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

A know-how meghatározása
dátum 2012-12-14 idő 17:46

A "know-how" nem szabadalmaztatott tapasztalati információk olyan csomagját jelenti, amely a gyakorlat és a Franchise Rendszergazda ellenőrző vizsgálatának eredményeként jön létre és amely titkos (2), értékkel bíró (3) és azonosított (4).

Védjegy, márka, branding
dátum 2012-12-14 idő 17:45

A franchising termékek és/vagy szolgáltatások és/vagy technológia piacra juttatásának (marketingjének) olyan rendszere, amely jogilag és pénzügyileg különálló és független vállalkozások, a Franchise Rendszergazda (Franchisor) és Egyéni Franchise Vállalkozói (Egyéni Franchisee) közötti szoros és folyamatos együttműködésén alapul...

A franchise szerződés
dátum 2012-12-14 idő 17:41

Ahhoz, hogy Ön franchise átvevővé válhasson, jogi megállapodást kell kötnie a franchise átadóval. Ez az írásban foglalt megállapodás a franchise szerződés.A franchise szerződés három alapvető szempontot tartalmaz...

A franchise előnyei és hátrányai
dátum 2012-12-14 idő 17:36

Mi adja az alapvető motivációt egy franchise hálózathoz való csatlakozáshoz? A franchise-ban az átvevő nemcsak egy ismert márkanevet és egységes arculatot vesz át, hanem a rendszergazda kidolgozott üzleti modelljét, tapasztalatát, tudását, valamint hírnevét. Ez valódi garanciát jelent.

A franchise, mint többszereplős üzleti vállalkozás
dátum 2012-12-14 idő 17:14

A franchise többszereplős üzleti vállalkozás. Az ilyen típusú rendszerek a terjeszkedni vágyó, sikeres cégektől indulnak, ők a hálózat irányítói. Csatlakozó partnereik az adott márkanevet és a vállalkozási rendszer használatának jogát kapják.