Franchise alapfogalmai

dátum 2012-12-14 idő 17:09

A vállalkozásunk alkalmas a franchise rendszerben való elindításra?

 

A franchise viszonylag egy rugalmas forma, és szinte minden típusú üzlet elindítható franchise-ban. 

Miért a franchise?

Általában a vállalkozások három ok egyike miatt választják a franchise-t: idő, emberi tényező, vagy a pénz.

A vállalkozások számára az első probléma általában a terjeszkedésnél a tőke. A franchise megadja számunkra a lehetőséget, hogy hitel igénybevétele nélkül növekedjünk. Mivel franchise partnerünk fektet bele az új egység megnyitásába, nekünk a kiépülő hálózatunk üzemeltetésébe és marketing stratégiájába kell belefektetnünk.

Sokszor problémát okoz, hogy egységeink irányítására alkalmas vezetőket találjunk. Hónapokig alkalmazottakat keresünk, de nehéz megtalálni a nekünk alkalmasat. Ráadásul folyamatosan kell képezni a nálunk dolgozókat, és az újonnan belépők betanítása sem kis feladat. A franchise egységeinket általában partnereink vezetik, illetve az ő vállukra nehezedik a megfelelő személyzet megtalálása és kiválasztása, képzése. Mivel átvevőnk fektetett bele az üzletbe mindent meg fog tenni azért, hogy egysége jól működjön, megfelelően ellenőrzi majd dolgozóit.

Harmadik említett tényező az idő. Számolnunk kell azzal is, hogy időnk korlátozott. Nem tudunk saját magunk egyszerre több helyen nyitni, számos egységet felügyelni. Komoly stábbal kell rendelkezünk, ha vállalkozásunk önállóan, hálózatot kíván kiépíteni.

Kritériumok, amelyeknek meg felelnie vállalkozásunknak, ha franchise rendszerben kívánunk kiépíteni:


    Bizonyítottam már működik egy ideje a koncepció? Vállalkozásunk hiteles?
  • Rendelkezünk képzett, gyakorlott management-tel?
  • Meg lehet állapítani miben különbözünk a már piacon lévő hálózatoktól?
  • Rendelkezünk alapvető előnyökkel a versenytársainkkal szemben?
  • Piacképes az üzleti lehetőség amit kínálunk?
  • Tanítható, átadható az a módszer amit alkalmazunk? Rendelkezünk a megfelelő dokumentációval ismereteink átadásához?
  • Egy egység működtetése elsajátítható 1-3 hónapon belül?
  • Franchise átvevőink vállalkozása elegendő profitot fog hozni?

Ha az Ön üzlete megfelel ezeknek a feltételeknek, valószínűleg alkalmas a franchise rendszerben való elindításra. Amennyiben kétségei vannak, forduljon egy franchise tanácsadóhoz aki segít a kérdés eldöntésében.


dr. Mandel Katalin
franchise tanácsadóvissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Még mindig nagy üzlet a fogyókúra: tovább terjeszkedik a Naturhouse
dátum 2018-06-01 idő 09:38

2018-ban további terjeszkedéssel számol a táplálkozási tanácsadással foglalkozó Naturhouse.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

A know-how meghatározása
dátum 2012-12-14 idő 17:46

A "know-how" nem szabadalmaztatott tapasztalati információk olyan csomagját jelenti, amely a gyakorlat és a Franchise Rendszergazda ellenőrző vizsgálatának eredményeként jön létre és amely titkos (2), értékkel bíró (3) és azonosított (4).

Védjegy, márka, branding
dátum 2012-12-14 idő 17:45

A franchising termékek és/vagy szolgáltatások és/vagy technológia piacra juttatásának (marketingjének) olyan rendszere, amely jogilag és pénzügyileg különálló és független vállalkozások, a Franchise Rendszergazda (Franchisor) és Egyéni Franchise Vállalkozói (Egyéni Franchisee) közötti szoros és folyamatos együttműködésén alapul...

A franchise működési kézikönyv
dátum 2012-12-14 idő 17:43

A rendszergazdának át kell adnia franchise partnerei számára üzleti tudását (know-how), tapasztalatát, amelyet megfelelően dokumentálnia kell. Egy franchise kézikönyv elsődleges szerepe, hogy támogassa az átvevő üzleti vállalkozásának működését, megkönnyítse annak munkáját.

A franchise szerződés
dátum 2012-12-14 idő 17:41

Ahhoz, hogy Ön franchise átvevővé válhasson, jogi megállapodást kell kötnie a franchise átadóval. Ez az írásban foglalt megállapodás a franchise szerződés.A franchise szerződés három alapvető szempontot tartalmaz...

A franchise előnyei és hátrányai
dátum 2012-12-14 idő 17:36

Mi adja az alapvető motivációt egy franchise hálózathoz való csatlakozáshoz? A franchise-ban az átvevő nemcsak egy ismert márkanevet és egységes arculatot vesz át, hanem a rendszergazda kidolgozott üzleti modelljét, tapasztalatát, tudását, valamint hírnevét. Ez valódi garanciát jelent.