Franchise alapfogalmai

dátum 2006-12-31 idő 16:30

Átalakítható-e hálózatunk franchise rendszerré?

 

Milyen kritériumok segíthetnek a döntésben, amikor vállalkozásunk franchise-hálózattá alakításán gondolkodunk?

Az átalakítás lehetõségének vizsgálata során a vállalkozás típusától, tevékenységi körétõl függetlenül általános, egyértelmû kritériumok alapján járhatunk el.

Fontos, hogy olyan terméket vagy szolgáltatást nyújtsunk, ami eladható és jövedelmezõ is egyben. Mielõtt eldöntenénk, hogy vállalkozásunkat érdemes-e franchise hálózattá alakítani, a következõ kérdéseket kell megválaszolnunk:

 

 • Megfelelõ igény, kereslet van vállalkozásunk, termékünk, szolgáltatásunk iránt?
 • Bevezetett-e már avagy jól bevezethetõ-e a termék vagy a márka?
 • Miben kiemelkedõ koncepciónk a piacon már jelen lévõ hasonló vállalkozásokhoz képest?
 • Melyek célcsoportjaink? Hogyan lehet ezeket meghatározni a marketing hatékonysága érdekében?
 • Sikeres lehet a vállalkozás helyi adottságoktól függetlenül?
 • Adottak a vállalkozás legfontosabb mûködési, értékesítési és pénzügyi feltételei?
 • Könnyen átadható az üzleti know-how és a koncepció? Egyszerûen megismételhetõ a késõbbiekben sablonként, etalonként szolgáló mintaegység? Könnyen találhatunk átvevõket hálózatunkba?
 • Mind a franchise-átadó, mind a franchise-átvevõ számára biztosítható hosszútávon a nyereséges mûködés?
 • Elérhetõk-e a számunkra megfelelõ üzlethelyiségek illetve van-e megfelelõ?
 • Tisztáztuk már vállalkozásunk jogi környezetét?
 • Képesek vagyunk átfogó és jól mûködõ rendszert átadni a franchise-hálózatunkba lépõknek?
 • Készen állunk minden támogatást megadni a franchise-átvevõnek sikere érdekében?
 • Milyen követelmény-rendszer alkalmazható az egyes egységek ellenõrzésére?
 • Megvan a kellõ pénzügyi alapunk a fejlõdõ, növekvõ franchise-hálózat finanszírozására? Tudjuk fedezni a mûködés kezdeti veszteségeit, az új átvevõk felkutatását, képzését és a bõvülõ alkalmazotti létszámot?
 • Felmértük mennyit kell évente a folyamatos kutatásra, fejlesztésre, hálózatunk megújítására fordítunk!
 • Mennyi idõ alatt tudjuk jövedelmezõvé tenni hálózatunk üzemeltetését? Ha az üzlet nem alkalmas franchise-rendszerben történõ továbbfejlesztésre akkor még esetleg az ötödik-hatodik átvevõ belépése után is be kell fektetnünk a hálózat üzemeltetésébe. Általában ennél a kritikus pontnál a rendszergazda a hálózat felszámolása mellett dönt.

Döntés meghozatal:
Ha meggyõzõdtünk róla, hogy az üzlet hálózattá alakítható, minden kérdésre megtaláltuk a megfelelõ választ, valamint rendelkezünk a költségekkel és minden egyéb feltétellel a hálózatépítéshez, akkor közel az idõ, hogy megalapozott döntést hozzunk vállalkozásunkról.

Ha eldöntöttük, hogy neki vágunk a hálózatépítésnek, biztosítanunk kell az összes szükséges forrást ezenkívül a cég irányításában és szervezeti felépítésében eszközölnünk kell a megfelelõ változtatásokat. Ezek után el kell készíteni a szerzõdéseket, az összes dokumentációt és a franchise-kézikönyvet,  amire szükségünk van a hálózat elindításához.vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Még mindig nagy üzlet a fogyókúra: tovább terjeszkedik a Naturhouse
dátum 2018-06-01 idő 09:38

2018-ban további terjeszkedéssel számol a táplálkozási tanácsadással foglalkozó Naturhouse.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

A know-how meghatározása
dátum 2012-12-14 idő 17:46

A "know-how" nem szabadalmaztatott tapasztalati információk olyan csomagját jelenti, amely a gyakorlat és a Franchise Rendszergazda ellenőrző vizsgálatának eredményeként jön létre és amely titkos (2), értékkel bíró (3) és azonosított (4).

Védjegy, márka, branding
dátum 2012-12-14 idő 17:45

A franchising termékek és/vagy szolgáltatások és/vagy technológia piacra juttatásának (marketingjének) olyan rendszere, amely jogilag és pénzügyileg különálló és független vállalkozások, a Franchise Rendszergazda (Franchisor) és Egyéni Franchise Vállalkozói (Egyéni Franchisee) közötti szoros és folyamatos együttműködésén alapul...

A franchise működési kézikönyv
dátum 2012-12-14 idő 17:43

A rendszergazdának át kell adnia franchise partnerei számára üzleti tudását (know-how), tapasztalatát, amelyet megfelelően dokumentálnia kell. Egy franchise kézikönyv elsődleges szerepe, hogy támogassa az átvevő üzleti vállalkozásának működését, megkönnyítse annak munkáját.

A franchise szerződés
dátum 2012-12-14 idő 17:41

Ahhoz, hogy Ön franchise átvevővé válhasson, jogi megállapodást kell kötnie a franchise átadóval. Ez az írásban foglalt megállapodás a franchise szerződés.A franchise szerződés három alapvető szempontot tartalmaz...

A franchise előnyei és hátrányai
dátum 2012-12-14 idő 17:36

Mi adja az alapvető motivációt egy franchise hálózathoz való csatlakozáshoz? A franchise-ban az átvevő nemcsak egy ismert márkanevet és egységes arculatot vesz át, hanem a rendszergazda kidolgozott üzleti modelljét, tapasztalatát, tudását, valamint hírnevét. Ez valódi garanciát jelent.