Franchise alapfogalmai

dátum 2003-09-28 idő 15:43

Franchise - avagy legyen Ön is a saját fõnöke!

 

Amikor megkérdezik mi a franchise hálózathoz való csatlakozás egyik kiemelkedõ elõnye, hát a válasz: hogy a saját magunk fõnökei lehetünk!
Egy a piacon már bevezetett márkanevet, sikeres know-how-t, valamint már egy mások által kipróbált üzletet.
Ha úgy gondoljuk, hogy a franchise a megoldás, a következõ lépés, hogy felmérjük lehetõségeinket.
Már hazánkban is találhatunk számos otthon végezhetõ franchise vállalkozást, amelyeknél nem kell irodát fenntartanunk, ráadásul nincs szükség több alkalmazottra, hanem magunk végezhetjük a feladatokat vagy igény szerint bevonhatjuk családtagjainkat is.
Ám, ha rendelkezünk üzlethelyiséggel, tapasztalattal akár az éttermi, ruházati vagy más szektorban, fel kell mérnünk a számunkra hazánkban elérhetõ lehetõségeket.
Vannak közöttünk, akik nagyobb anyagi lehetõséggel rendelkeznek, komolyabb, több egységgel rendelkezõ vállalkozás elindítását tervezik de nem rendelkeznek ötlettel. Az õ részükre megoldás a mester (kizárólagos) jog megvétele. A mester franchise partnerség azt jelenti, hogy kizárólagos joggal miénk a terjeszkedés az adott régióban, országban. Számos magyar befektetõ, akinél közremûködtünk az általuk kiválasztott hálózathoz való csatlakozásnál több országra kért opciót, természetesen ez a környezõ országokra vonatkozott. A külföldi nagy hálózatoknál is jellemzõ (kis országokról lévén szó) a régióban való gondolkozás. A mester jog megvételének elõnye lehet, ha egy olyan terméket, szolgáltatást választunk, amely nem létezik a magyar piacon, ezért semmilyen konkurenciával nem kell számolnunk.
 
Az otthon végezhetõ franchise-tól a mester jogig számos lehetõség áll elõttünk, melyet egyéniségünk, anyagi lehetõségeink, szaktudásunk szerint kell kiválasztanunk.
 
dr. Mandel Katalin
franchise tanácsadó
Dakexpo Tanácsadó Kft.

 vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Még mindig nagy üzlet a fogyókúra: tovább terjeszkedik a Naturhouse
dátum 2018-06-01 idő 09:38

2018-ban további terjeszkedéssel számol a táplálkozási tanácsadással foglalkozó Naturhouse.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

A know-how meghatározása
dátum 2012-12-14 idő 17:46

A "know-how" nem szabadalmaztatott tapasztalati információk olyan csomagját jelenti, amely a gyakorlat és a Franchise Rendszergazda ellenőrző vizsgálatának eredményeként jön létre és amely titkos (2), értékkel bíró (3) és azonosított (4).

Védjegy, márka, branding
dátum 2012-12-14 idő 17:45

A franchising termékek és/vagy szolgáltatások és/vagy technológia piacra juttatásának (marketingjének) olyan rendszere, amely jogilag és pénzügyileg különálló és független vállalkozások, a Franchise Rendszergazda (Franchisor) és Egyéni Franchise Vállalkozói (Egyéni Franchisee) közötti szoros és folyamatos együttműködésén alapul...

A franchise működési kézikönyv
dátum 2012-12-14 idő 17:43

A rendszergazdának át kell adnia franchise partnerei számára üzleti tudását (know-how), tapasztalatát, amelyet megfelelően dokumentálnia kell. Egy franchise kézikönyv elsődleges szerepe, hogy támogassa az átvevő üzleti vállalkozásának működését, megkönnyítse annak munkáját.

A franchise szerződés
dátum 2012-12-14 idő 17:41

Ahhoz, hogy Ön franchise átvevővé válhasson, jogi megállapodást kell kötnie a franchise átadóval. Ez az írásban foglalt megállapodás a franchise szerződés.A franchise szerződés három alapvető szempontot tartalmaz...

A franchise előnyei és hátrányai
dátum 2012-12-14 idő 17:36

Mi adja az alapvető motivációt egy franchise hálózathoz való csatlakozáshoz? A franchise-ban az átvevő nemcsak egy ismert márkanevet és egységes arculatot vesz át, hanem a rendszergazda kidolgozott üzleti modelljét, tapasztalatát, tudását, valamint hírnevét. Ez valódi garanciát jelent.