Franchise alapfogalmai

dátum 2007-03-12 idő 16:36

Franchise kisokos I.

 

A potenciális franchise-átvevõk ezek ismeretében nagyobb biztonsággal mozoghatnak ezen a területen, és talán lesz olyan vállalkozó kedvû üzletember, aki esetleg e sorokat olvasgatva kap kedvet ahhoz, hogy vállalkozását franchise formában vigye tovább, esetleg teljesen elölrõl kezdve indítson egy sikeres üzletet.

Terveink szerint kéthetente megjelenõ sorozatunk cikkeiben értelemszerûen kérdés-válasz formájában tárjuk olvasóink elé az információkat.


Mik az átadó kötelezettségei?

A franchise önmagában még nem garancia a sikerre, a sikerhez szükséges tényezõket figyelembe kell venni ahhoz, hogy a lehetõ legkisebbre csökkentsük az esetleges kudarc kockázatát. A rendszergazda nem csupán „átad” egy terméket vagy szolgáltatást a franchise átvevõnek. Az Európai Etikai Kódex szerint át kell adnia a jogokat a márkanév használatára vonatkozóan, úgyszintén a többi megkülönböztetõ jelzést illetõen, amirõl a fogyasztó azonosítani tudja a terméket.  Továbbá biztosítania kell a tapasztalatból származó tudást, a know-how-t, a technikai és kereskedelmi módszereket és folyamatokat. Ennélfogva egy átfogó üzleti tudást biztosítanak a franchise átvevõ számára, amely birtokában nagy magabiztossággal léphet be a hálózatba.


Mi az a mintaegység?

Ez egy a rendszergazda tulajdonában álló üzlethelyiség. A koncepció átadójának ugyanis nem csak elméleti, hanem gyakorlati, tapasztalati háttérre is szüksége van a know-how-hoz. Szerepe szerint többféle lehet. Egyrészt az üzleti tevékenység jövedelmezõségét tudják nyomon követni olyan üzlethelyiségen keresztül, amelyik ugyanolyan jellemzõkkel rendelkezik, mint a hálózat összes többi egysége. Másrészt a mintaegység tréningközpontként is szerepelhet, ahol az átvevõk kiképzését tudják végrehajtani. Nem elhanyagolható az a lehetõsége sem, hogy új termékeket és szolgáltatásokat próbálhatnak ki a mintaegységben, és megismerhetik pozitív és negatív tulajdonságait, mielõtt a teljes hálózatban elindítanák azokat.   

- Berka -vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Még mindig nagy üzlet a fogyókúra: tovább terjeszkedik a Naturhouse
dátum 2018-06-01 idő 09:38

2018-ban további terjeszkedéssel számol a táplálkozási tanácsadással foglalkozó Naturhouse.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

A know-how meghatározása
dátum 2012-12-14 idő 17:46

A "know-how" nem szabadalmaztatott tapasztalati információk olyan csomagját jelenti, amely a gyakorlat és a Franchise Rendszergazda ellenőrző vizsgálatának eredményeként jön létre és amely titkos (2), értékkel bíró (3) és azonosított (4).

Védjegy, márka, branding
dátum 2012-12-14 idő 17:45

A franchising termékek és/vagy szolgáltatások és/vagy technológia piacra juttatásának (marketingjének) olyan rendszere, amely jogilag és pénzügyileg különálló és független vállalkozások, a Franchise Rendszergazda (Franchisor) és Egyéni Franchise Vállalkozói (Egyéni Franchisee) közötti szoros és folyamatos együttműködésén alapul...

A franchise működési kézikönyv
dátum 2012-12-14 idő 17:43

A rendszergazdának át kell adnia franchise partnerei számára üzleti tudását (know-how), tapasztalatát, amelyet megfelelően dokumentálnia kell. Egy franchise kézikönyv elsődleges szerepe, hogy támogassa az átvevő üzleti vállalkozásának működését, megkönnyítse annak munkáját.

A franchise szerződés
dátum 2012-12-14 idő 17:41

Ahhoz, hogy Ön franchise átvevővé válhasson, jogi megállapodást kell kötnie a franchise átadóval. Ez az írásban foglalt megállapodás a franchise szerződés.A franchise szerződés három alapvető szempontot tartalmaz...

A franchise előnyei és hátrányai
dátum 2012-12-14 idő 17:36

Mi adja az alapvető motivációt egy franchise hálózathoz való csatlakozáshoz? A franchise-ban az átvevő nemcsak egy ismert márkanevet és egységes arculatot vesz át, hanem a rendszergazda kidolgozott üzleti modelljét, tapasztalatát, tudását, valamint hírnevét. Ez valódi garanciát jelent.