Franchise alapfogalmai

dátum 2007-03-12 idő 16:38

Franchise kisokos II.

 

Mit kell a kézikönyvnek tartalmaznia?

Alapvetõ fontossággal bír egy rendszer vagy koncepció franchise hálózattá való alakításakor, hogy azokat a legfontosabb tulajdonságokat, jellemzõket, technikákat megtaláljuk, amelyektõl másolhatóvá válik valami. Azokat a jellemzõket, amelyeket gyakorlatban és hatásosan át lehet ültetni.

Ennek a folyamatnak a sarokköve a franchise mûködési kézikönyv kialakítása, összeállítása. Egy franchise program sikere szorosan összekapcsolódik azzal a módszerrel, amellyel a franchise  mûködési folyamatok megfogalmazásra kerülnek, kifejezõdnek és felhasználásra kerülnek a tréning folyamán. Ezért egy felületesen, kellõ odafigyelés és gondoskodás nélkül összeállított mûködési kézikönyv szinte bizonyosan kudarcra ítéli a franchise-t. Csak egy minõségileg összeállított mûködési kézikönyv segítségével tehetünk sikeressé és hatékonnyá egy induló üzleti vállalkozást. Azért is szükség van a kézikönyvre, mert ennek alapján könnyebb teljesíteni azokat a feltételeket, amelyeket az együttmûködési megállapodásban kikötésre kerültek. A megállapodás feltünteti a kötelezettségeket – a kézikönyv pedig lépésrõl-lépésre végigvezet azon az úton, amelyet az átadó kijelölt    az átvevõ számára. Egy jól megszerkesztett és összeállított kézikönyv segít a magasabb profit elérésében is azáltal, hogy hatékony menedzsmentet segít kiépíteni, nagyobb fogyasztói elégedettséget biztosít ezzel növelve a fogyasztói hûséget, és végül szorosabb kötelékeket von közénk, az átadó és a fogyasztó közé.


Mikor érdemes megírni a kézikönyvet?


Mivel a kézikönyv a teljes franchise program-tevékenység felépítésére vonatkozó tervezésben segítséget nyújt, elõször ennek kell elkészülnie. Ha már megvan a kész üzemeltetési kézikönyv, ennek birtokában felkészülten láthatunk hozzá a rendszer kiépítésének. Amennyiben újonnan franchise-zá alakított üzletrõl van szó, elfogadható, hogy a franchise kézikönyvet fokozatosan állítsák össze, hiszen egy új rendszer esetén a mûködés közben szerzett tapasztalatok segítenek a rendszer fejlesztésében és tökéletesítésében. Általában egy franchise vállalkozás 12-18 hónapig kísérleti rendszernek minõsül, így a kézikönyvet is kísérleti jelleggel lehet összeállítani. Amint a rendszergazda elégedett a franchise mûködésével és a vállalkozás már nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is mûködik, akkor a kézikönyvet át lehet szerkeszteni, kiegészíteni és végleges kiadásként publikálni.


Mi a kézikönyv szerepe?


Egy franchise kézikönyv elsõdleges szerepe, hogy támogassa egy üzleti vállalkozás mûködését, hogy segítségével a vállalkozásban dolgozó emberek munkáját megkönnyítsék. A franchise kézikönyvnek tartalmaznia kell azokat az alapvetõ információkat, amelyek leírják azokat az információkat, eljárásokat, amelyek a rendszer mûködtetéséhez szükségesek. Szintén tartalmaznia kell – a franchise profiljától függõen természetesen – a lehetséges árutárolási, raktározási elõírásokat. Útmutatóként kell szolgáljon azokra az esetekre, ha valami hiba vagy probléma lép fel a rendszerben, és ezeket a hibákat az átvevõ már nem képes kezelni. Tartalmazzon információkat az esetleges szervizelés részleteirõl, szakember elérhetõségeirõl, számlázási körülményekrõl és feltételekrõl. Sorolja fel azokat a személyeket és elérhetõségeiket (cím, telefonszám, e-mail cím, stb.) akik a franchise mûködtetéséhez hozzátartoznak, vagy adott esetben szükség lehet rájuk. Alapvetõ fontossággal bírnak azok az ismeretek, amelyek magát a franchise-t határozzák meg, illetve amelyek egységessé teszik a rendszerben foglalt egységeket.

 Az egység arculatának meghatározása szempontjából alapvetõ információk, díszítés, feliratozás, logo; a lehetséges termékek beszerzésének paraméterei ( beszállító, termékskála, minõségi és mennyiségi szabályok); ajánlott árképzési mutatók; a személyzetet illetõ kikötések, kiválasztásuktól a felkészítésükig, egyenruha, idõbeosztás, szerepkörök; promóció és marketing akciók, annak minden kidolgozott részletével; az egység nyitvatartási beosztása, napra és órára lebontva.


Mi a franchise tanácsadó szerepe?

A franchise tanácsadó legfõbb szerepe az, hogy tanácsaival és meglátásaival irányítsa, vezesse azokat a személyeket, akik egy szakember tanácsai alapján szeretnék a legjobb döntést hozni, mielõtt elkötelezik magukat egy üzlet mellett. Alapvetõen azért vannak, hogy az átvevõt támogassák a franchise project sikerre vitelében. Ennélfogva  a tanácsadónak valódi tapasztalatokon alapulva kell tanácsot adnia oly módon, hogy megtalálja az ügyfele számára legmegfelelõbb utat a döntéshez, figyelembe véve az üzlet profilját, a követelményeket, az összes anyagi szempontot és nem utolsó sorban az átvevõ jelölt adottságait és képességeit. A másik oldalról viszont figyelembe kell vennie a rendszergazda érdekeit és igényeit is. Nem könnyû feladat megtalálni az arany középutat a két fél között. Rengeteg türelem és jó adottságok szükségesek ahhoz, hogy valakibõl jó tanácsadó váljon. 

- Berka -vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Még mindig nagy üzlet a fogyókúra: tovább terjeszkedik a Naturhouse
dátum 2018-06-01 idő 09:38

2018-ban további terjeszkedéssel számol a táplálkozási tanácsadással foglalkozó Naturhouse.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

A know-how meghatározása
dátum 2012-12-14 idő 17:46

A "know-how" nem szabadalmaztatott tapasztalati információk olyan csomagját jelenti, amely a gyakorlat és a Franchise Rendszergazda ellenőrző vizsgálatának eredményeként jön létre és amely titkos (2), értékkel bíró (3) és azonosított (4).

Védjegy, márka, branding
dátum 2012-12-14 idő 17:45

A franchising termékek és/vagy szolgáltatások és/vagy technológia piacra juttatásának (marketingjének) olyan rendszere, amely jogilag és pénzügyileg különálló és független vállalkozások, a Franchise Rendszergazda (Franchisor) és Egyéni Franchise Vállalkozói (Egyéni Franchisee) közötti szoros és folyamatos együttműködésén alapul...

A franchise működési kézikönyv
dátum 2012-12-14 idő 17:43

A rendszergazdának át kell adnia franchise partnerei számára üzleti tudását (know-how), tapasztalatát, amelyet megfelelően dokumentálnia kell. Egy franchise kézikönyv elsődleges szerepe, hogy támogassa az átvevő üzleti vállalkozásának működését, megkönnyítse annak munkáját.

A franchise szerződés
dátum 2012-12-14 idő 17:41

Ahhoz, hogy Ön franchise átvevővé válhasson, jogi megállapodást kell kötnie a franchise átadóval. Ez az írásban foglalt megállapodás a franchise szerződés.A franchise szerződés három alapvető szempontot tartalmaz...

A franchise előnyei és hátrányai
dátum 2012-12-14 idő 17:36

Mi adja az alapvető motivációt egy franchise hálózathoz való csatlakozáshoz? A franchise-ban az átvevő nemcsak egy ismert márkanevet és egységes arculatot vesz át, hanem a rendszergazda kidolgozott üzleti modelljét, tapasztalatát, tudását, valamint hírnevét. Ez valódi garanciát jelent.