Franchise alapfogalmai

dátum 2007-04-16 idő 17:07

Franchise kisokos VI.

 

Képzelje el, hogy 10 új üzleti egységet nyithat anélkül, hogy ingatlan- vagy fejlesztési költségekbe kellene vernie magát, vagy egyáltalán kockáztatnia kellene bármit is. Sőt, képzelje el, hogy olyan embereket talál az egységek élére, akik éppúgy elkötelezettek az üzlet felvirágoztatásában, mint Ön. Túlzásnak hangzik?

 

Ha franchise-ról beszélünk, akkor egyáltalán nem. A szakértők szerint ez az egyik leggyorsabb módja annak, hogy kis üzletünket felvirágoztassuk anélkül, hogy jelentős banki kölcsönöket vennénk igénybe.

A cégek számára az az egyik legbiztosabb módja a növekedésnek és terjeszkedésnek, ha más emberek tőkéjét és humánerőforrásait be tudják vonni a fejlesztésbe, hiszen az átvevők és nem az átadó az, aki fizeti az adott üzlethelyiség biztosítását, felújítását, felszerelését, a raktárkészletet és a személyzetet. Lényegében részvényesekké válnak, és így nagymértékben érdekleltek abban, hogy az üzlet jól prosperáljon.

Ha Ön átadó (vagy rendszergazda), felelőssé válik azért, hogy biztosítsa az induláshoz szükséges, illetve később a folyamatos képzést az átvevők számára, a marketingtámogatást, a jogokat a név- és logo használatára. Az induló költségek jelentős részét az átvevőtől kapott belépési díj fedezné a rendszergazda számára, továbbá a heti vagy havi royalty (az eladásokból származó forgalmi jutalék), amelynek mértéke általában 4-6 százalék között mozog. Mindez nagyon szépen hangzik és igaz is lehet, amennyiben az Ön üzlete franchise-rendszerré alakítható.

Ugyanis nem minden üzletet lehet franchise-hálózattá alakítani. A „franchise-olható” üzletek olyan megbízható rendszerrel rendelkező vállalkozások, amely rendszer másolható. Ez azt jelenti, hogy ha valaki bizonyos eljárásokat vagy egy már bevett gyakorlatot követ, akkor tisztában van egy bizonyos várható eredménnyel is. A lényeg: a koncepciónak taníthatónak és elsajátíthatónak kell lennie, máskülönben franchise-hálózatként nem fog működni.

Egy franchise üzletnek azt a képet is közvetítenie kell magáról, hogy képes piaci részesedést szerezni az esetleges konkurencia ellenére is. Egy jó tanács: Ha vállalkozása nem termel elegendő bevételt ahhoz, hogy a saját számláit befizesse, ne is gondolkodjon franchise-rendszerben.  Az átvevők befektetéseinek mindenképpen meg kell térülniük, évi 25-30%-os megtérüléssel lenne az ideális.

A biztos pénzügyi alapok mellett fontos, hogy legyen egy kézzelfogható „eredménylistája” a vállalkozásnak. Szintén pozitívum, ha a koncepció újszerű és érdekes, még nem túlságosan elterjedt. A képzés nagy fontossággal bír minden franchise-hálózat számára. A kezdő átadók számára ajánlatos tapasztalt jogi tanácsadók segítségét igénybe venni, hogy a formai és papírmunkákon gyorsan és zökkenőmentesen átjussanak. Szintén tanácsos a számlázással kapcsolatban is szakmai segítséget kérni, és sikerre vezethet egy franchise tanácsadó iroda alkalmazása is.

Ez természetesen nagyon sok munkát jelent, ám ha nem szilárdítjuk meg az alapokat mindjárt a kezdetekkor, akkor a jövőben komoly problémák merülhetnek fel. Hiszen, ha mi magunk nem szándékozunk a szükséges befektetéseket elvégezni a cégünk felvirágoztatásáért, akkor más miért akarna?

 

- Berka -vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Még mindig nagy üzlet a fogyókúra: tovább terjeszkedik a Naturhouse
dátum 2018-06-01 idő 09:38

2018-ban további terjeszkedéssel számol a táplálkozási tanácsadással foglalkozó Naturhouse.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

A know-how meghatározása
dátum 2012-12-14 idő 17:46

A "know-how" nem szabadalmaztatott tapasztalati információk olyan csomagját jelenti, amely a gyakorlat és a Franchise Rendszergazda ellenőrző vizsgálatának eredményeként jön létre és amely titkos (2), értékkel bíró (3) és azonosított (4).

Védjegy, márka, branding
dátum 2012-12-14 idő 17:45

A franchising termékek és/vagy szolgáltatások és/vagy technológia piacra juttatásának (marketingjének) olyan rendszere, amely jogilag és pénzügyileg különálló és független vállalkozások, a Franchise Rendszergazda (Franchisor) és Egyéni Franchise Vállalkozói (Egyéni Franchisee) közötti szoros és folyamatos együttműködésén alapul...

A franchise működési kézikönyv
dátum 2012-12-14 idő 17:43

A rendszergazdának át kell adnia franchise partnerei számára üzleti tudását (know-how), tapasztalatát, amelyet megfelelően dokumentálnia kell. Egy franchise kézikönyv elsődleges szerepe, hogy támogassa az átvevő üzleti vállalkozásának működését, megkönnyítse annak munkáját.

A franchise szerződés
dátum 2012-12-14 idő 17:41

Ahhoz, hogy Ön franchise átvevővé válhasson, jogi megállapodást kell kötnie a franchise átadóval. Ez az írásban foglalt megállapodás a franchise szerződés.A franchise szerződés három alapvető szempontot tartalmaz...

A franchise előnyei és hátrányai
dátum 2012-12-14 idő 17:36

Mi adja az alapvető motivációt egy franchise hálózathoz való csatlakozáshoz? A franchise-ban az átvevő nemcsak egy ismert márkanevet és egységes arculatot vesz át, hanem a rendszergazda kidolgozott üzleti modelljét, tapasztalatát, tudását, valamint hírnevét. Ez valódi garanciát jelent.