Franchise alapfogalmai

dátum 2007-01-30 idő 16:32

Kifizetődő lehet egy lánchoz tartozni, de vannak kockázatok is

 

5-20 millió forintnak megfelelõ díj fejében a franchise szinte bármit el tud adni, hamburgert, szõnyegtisztítást, oktatást, bármilyen terméket vagy szolgáltatást egy jól ismert, bevezetett márkanév alatt. 
Ám a szakértõk szerint még a legismertebb lánchoz tartozni is bizonyos kockázattal járhat, hiszen minden elõnye mellett a sikerre garanciát senki nem tud biztosítani.
Egy franchise hálózatot üzemeltetni általában azt jelenti, hogy egy már bevett formulát követünk, ami bizony nem sok önállóságot tesz lehetõvé.

Lényeges kérdésekben nem nagyon térhetünk el a bevett gyakorlattól, például a nyitva tartást illetõen, a beszállítók vagy az árak tekintetében. Ezek a dolgok elvehetik a kedvét azoknak, akik teljes önállóságra vágynak az üzlet bonyolításakor.

Ha elõre akarunk lépni, viszonylag nagyobb tõkére van szükségünk a hálózatba való belépéshez, és át kell vészelnünk a kezdeti szûk hónapokat, amíg be nem indul az üzlet. További gondot jelenthet a royalty és a hirdetési költségek kifizetése abban az esetben, ha nem jövedelmez az üzletünk elegendõ pénzt.

Azonban, ha elõre felmérjük ezeket a költségeket, nem nagyon érhet minket meglepetés. Érdemes idõben megtudakolni az összes hasonló tényezõt, mielõtt fejest ugrunk egy franchise hálózatba.vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Még mindig nagy üzlet a fogyókúra: tovább terjeszkedik a Naturhouse
dátum 2018-06-01 idő 09:38

2018-ban további terjeszkedéssel számol a táplálkozási tanácsadással foglalkozó Naturhouse.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

A know-how meghatározása
dátum 2012-12-14 idő 17:46

A "know-how" nem szabadalmaztatott tapasztalati információk olyan csomagját jelenti, amely a gyakorlat és a Franchise Rendszergazda ellenőrző vizsgálatának eredményeként jön létre és amely titkos (2), értékkel bíró (3) és azonosított (4).

Védjegy, márka, branding
dátum 2012-12-14 idő 17:45

A franchising termékek és/vagy szolgáltatások és/vagy technológia piacra juttatásának (marketingjének) olyan rendszere, amely jogilag és pénzügyileg különálló és független vállalkozások, a Franchise Rendszergazda (Franchisor) és Egyéni Franchise Vállalkozói (Egyéni Franchisee) közötti szoros és folyamatos együttműködésén alapul...

A franchise működési kézikönyv
dátum 2012-12-14 idő 17:43

A rendszergazdának át kell adnia franchise partnerei számára üzleti tudását (know-how), tapasztalatát, amelyet megfelelően dokumentálnia kell. Egy franchise kézikönyv elsődleges szerepe, hogy támogassa az átvevő üzleti vállalkozásának működését, megkönnyítse annak munkáját.

A franchise szerződés
dátum 2012-12-14 idő 17:41

Ahhoz, hogy Ön franchise átvevővé válhasson, jogi megállapodást kell kötnie a franchise átadóval. Ez az írásban foglalt megállapodás a franchise szerződés.A franchise szerződés három alapvető szempontot tartalmaz...

A franchise előnyei és hátrányai
dátum 2012-12-14 idő 17:36

Mi adja az alapvető motivációt egy franchise hálózathoz való csatlakozáshoz? A franchise-ban az átvevő nemcsak egy ismert márkanevet és egységes arculatot vesz át, hanem a rendszergazda kidolgozott üzleti modelljét, tapasztalatát, tudását, valamint hírnevét. Ez valódi garanciát jelent.