Franchise alapfogalmai

dátum 2005-10-24 idő 16:07

Néhány hasznos tipp: Hol találhatunk információt és lehetőséget, ha franchise átvevők szeretnénk lenni

 

1., Egyenesen a rendszergazdától

Amennyiben már kiválasztottuk a legkedvezõbbnek ítélt franchise lehetõséget, akkor legegyszerûbben magánál a franchise átadónál tájékozódhatunk. A legtöbb rendszergazda sok információt közöl a hálózat weblapján, ahol rendszerint egy jelentkezési lapot kell kitöltenünk, ami alapján eldöntik, hogy megfelelünk-e az átvevõi elvárásoknak.

2., Internet

Tucatjával böngészhetünk olyan internetes portálokat, ahol kész listákat találhatunk franchise lehetõségekbõl. A legtöbb ilyen oldal további szolgáltatásokat nyújt: információt találhatunk franchise jogról, kaphatunk franchise és pénzügyi tanácsokat. Az egyetlen hátránya annak, hogy ha az Interneten keresünk hálózatokat, hogy az elérhetõ on-line információk nem mindig tiszták, megbízhatóak.

Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan oldalt, ahol franchise hálózatokat találhatunk:

Külföldi:

Franchise.com

International Franchise Association

FranchiseLife.com

Franchise-Zone.com

FranchiseSolutions.com

BizBuySell.com

FranchiseAdvantage.com

BusinessNation.com

FranchiseGator.com

FranchiseAmerica.com

FranchiseWorks.com

Observatoiredelafranchise.fr

 

Magyar:

Franchiseportal.hu

Franchise.lap.hu

 

 

3., Franchise-tanácsadók

A tanácsadók olyan franchise hálózatokat képviselnek, akik az adott országban illetve régióban terjeszkedni kívánnak. Ezek a tanácsadók jól ismerik az általuk képviselt rendszereket – ügyvezetõikkel személyesen találkoznak, ismerik a franchise ajánlatokat valamint kapcsolatuk van a hálózatba már korábban belépõ átvevõkkel, tájékoztatják a potenciális befektetõt a kiválasztott hálózat elõnyeirõl valamint hátrányairól és hasznos tanácsaikkal segítik a döntések meghozatalában.

 

4., Kiállítások

Franchise kiállításokat egész évben szerte a világon rendeznek. Az ilyen vásárokon való részvétel remek alkalmat nyújt arra, hogy olyan hálózatokkal is megismerkedjünk, melyeket eddig nem ismertünk illetve hogy olyan cégekkel találkozzunk, melyek iránt érdeklõdünk. Személyesen találkozhatunk a rendszergazda vagy a mesterjog tulajdonos képviselõivel és jó benyomásaink lehetnek egy-egy franchise rendszerrõl. A franchise szakma minden évben megrendezésre kerülõ expói közül az Egyesült Államokban, a washington-i és a los angeles-i, Európában a párizsi illetve a valenciai, térségünkben pedig az athéni és a budapesti (idén novemberben, a Budapesti Vásárközpontban) kiállítások a legjelentõsebbek.

 

5.,Újságok, kiadványok

Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában rendkívül népszerûek a franchise újságok, melyekbõl az érdeklõdök mindig értesülhetnek az aktuális átvevõi lehetõségekrõl. Ilyen folyóiratok azonban nálunk sajnos még nem elérhetõek, így keresésünket nem korlátozhatjuk erre az eszközre. De remélhetõleg rövid idõn belül Magyarországon is nívós és hasznos információkat valamint jelentõs számú franchise hálózatot felvonultató újság jelenhet meg a lappiacon.

Lehetõség szerint több csatornán keresztül is próbáljunk meg információt szerezni, hiszen egy nagy körültekintést igénylõ, több évre szóló döntés elõkészítésérõl van szó.

dr. Mandel Katalin
franchise tanácsadó

 vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Még mindig nagy üzlet a fogyókúra: tovább terjeszkedik a Naturhouse
dátum 2018-06-01 idő 09:38

2018-ban további terjeszkedéssel számol a táplálkozási tanácsadással foglalkozó Naturhouse.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

A know-how meghatározása
dátum 2012-12-14 idő 17:46

A "know-how" nem szabadalmaztatott tapasztalati információk olyan csomagját jelenti, amely a gyakorlat és a Franchise Rendszergazda ellenőrző vizsgálatának eredményeként jön létre és amely titkos (2), értékkel bíró (3) és azonosított (4).

Védjegy, márka, branding
dátum 2012-12-14 idő 17:45

A franchising termékek és/vagy szolgáltatások és/vagy technológia piacra juttatásának (marketingjének) olyan rendszere, amely jogilag és pénzügyileg különálló és független vállalkozások, a Franchise Rendszergazda (Franchisor) és Egyéni Franchise Vállalkozói (Egyéni Franchisee) közötti szoros és folyamatos együttműködésén alapul...

A franchise működési kézikönyv
dátum 2012-12-14 idő 17:43

A rendszergazdának át kell adnia franchise partnerei számára üzleti tudását (know-how), tapasztalatát, amelyet megfelelően dokumentálnia kell. Egy franchise kézikönyv elsődleges szerepe, hogy támogassa az átvevő üzleti vállalkozásának működését, megkönnyítse annak munkáját.

A franchise szerződés
dátum 2012-12-14 idő 17:41

Ahhoz, hogy Ön franchise átvevővé válhasson, jogi megállapodást kell kötnie a franchise átadóval. Ez az írásban foglalt megállapodás a franchise szerződés.A franchise szerződés három alapvető szempontot tartalmaz...

A franchise előnyei és hátrányai
dátum 2012-12-14 idő 17:36

Mi adja az alapvető motivációt egy franchise hálózathoz való csatlakozáshoz? A franchise-ban az átvevő nemcsak egy ismert márkanevet és egységes arculatot vesz át, hanem a rendszergazda kidolgozott üzleti modelljét, tapasztalatát, tudását, valamint hírnevét. Ez valódi garanciát jelent.