Hírek, aktualitások

dátum 2013-12-04 idő 09:05

À table!: a szerelem elmúlt, a francia pékség megmaradt

Angliában tanulta a mesterséget az a francia pék, aki egy magyar lányért jött Magyarországra, de végül a szerelem helyett az üzleti lehetőséget találta meg, és egy pékséget nyitott magyar társával. Az à table!-ban nem csak a víz Evian, de a liszt is Normandiából érkezik. (HVG összeállítás)
 
Késő délután, zuhogó esőben érkezünk a budai Retek utcába, ahol a pláza árnyékában találjuk a kispékséget, melynek francia mivoltát a cégér is hirdeti: boulangerie, patisserie. Benyitva az ódivatú francia stílusú helyiségbe az az érzése támad az embernek, mintha a sípálya aljában lévő kisbüfébe térne be egy csúszás után. A bejárattal szemben elhelyezkedő pult mögött álló piros-fehér, aprókockás ingben mosolygó lányoktól Anthony Lecaud, a pék felől érdeklődünk. Bólintással jelzik, hogy tudnak érkezésünkről, és egyikük a konyha felé veszi az irányt.
 
 
Addig körülnézünk. A szűk helyiségben családias hangulat uralkodik, a kellemes morajból idegen szavakat lehet elcsípni. A pultban friss bagetteken kívül sütemények, finompékáru – mandulás croissant, csokis-pisztáciás pain au chocolat – és szendvicsek is vannak, avokádó, pármai sonka, bazsalikom feltéttel. Jobbra pár lépcsőfokkal feljebb hat-nyolc asztal körül társalognak a vendégek, hallomásból ítélve többségük külföldi. Balra egy széles üvegablakon keresztül belátni a konyhába, ahol reggelente, nagyrészt francia alapanyagokból készülnek a finomságok. Az egész pékséget a francia vidék autentikus légköre lengi be, a polcokon a bagettek mellett házi lekvárok és mustárok sorakoznak, természetesen szintén Franciaországból.
 

Angliában tanulta meg, hogy készül a jó bagett

 
Nem véletlen a francia stílusirányzat, Anthony Lecaude Normandiát hagyta ott, hogy a francia kenyeret, a friss és ropogós bagettet terjessze a világban. A már kisgyerekként is péknek készülő Anthonyt nem a küldetéstudat vezérelte, hanem a szakiskola elvégzése után nem talált munkát, egészen addig, amíg egy nap édesanyja elé nem tett egy újsághirdetést, amiben egy leedsi pékségbe kerestek segédet, méghozzá Thierry Doumuchel francia pékmester sütödéjébe. Így került Angliába, két és fél évig dolgozott a híres leedsi Doumouchel pékségben, ahol kitanulta a szakmát. „A francia gasztronómia hírneve messzi földön ismert, ezért hálás dolog külföldön dolgozni, az emberek nagyra becsülik egy francia pék tudományát, és inkább választják a sarki pékkel szemben, amíg Franciaországban csak egy lennék a sok közül” – ecseteli a külföldi munka előnyeit az emigráns pék.
 
 
Magyarországra a szíve húzta évekkel később, amikor megismerkedett egy magyar lánnyal Angliában, őt követte Budapestre is. A szerelem azóta már elmúlt, Anthony azonban itt maradt és munkára volt szüksége. Így ismerkedett meg Hajdú Péterrel, aki a Brunch Pékség és szendvicsbár tulajdonosa, ami történetesen az à table!-tól nem egész 50 méterre üzemel. Itt készülnek többek között azok a bécsi perecek, amelyekkel a mozik vagy színházak büféiben találkozhatnak. Először Anthonyt is a Brunchban akarták foglalkoztatni, de miután pár próbanap után fény derült tehetségére és tudására, más lett a helyzet. Immár együtt vették tervbe egy olyan pékség megnyitását, ahol hamisítatlan, francia alapanyagokból készülő pékárukat árusítanának, megidézve a normandiai települések bisztróinak hangulatát. A szakértelmet Anthony, az üzleti gyakorlatot pedig Hajdú adná. Ez lett az à table!, amelynek sütödéje két éve nyílt a Retek utcában, az elkövetkező hetekben pedig már a negyedik üzlete nyílik, a legújabb a Wesselényi utcában.
 
A boulangerie pékséget és nem pékáruboltot jelent, vagyis helyben sütik a kenyeret, ilyen a nyolc főt foglalkoztató Retek utcai is, ahonnan a négy, csak értékesítést folytató boltba szállítják a pékárut. Ezek közül egy franchise-ként működik a szomszédos bevásárlóközpontban, a két saját üzlet közül az egyik az Arany János utcában van, a másik pedig a Böszörményi úton, a már említett negyedik pedig december 4-én nyílik.
 

A magyarok nem itt reggeliznek

 
Ez azért látszik is a vásárlók körén, az à table!-ba 60 százalékban külföldiek járnak, azok többsége is francia, de nem turisták, hanem az életvitelszerűen Magyarországon tartózkodók. Hajdú szerint pékségük egyáltalán nem a tehetősebb rétegeket célozza meg, az à table!-hoz hasonló helyeket Európa-szerte az átlagemberek látogatják. Az, hogy Magyarországon ez nem így van, a gazdasági helyzet velejárója. „Előfordul, hogy valaki bejön és elképed, hogy lehet ilyen drága a pisztáciás kenyér, de nem lehet mindenkinek elmondani összetevőkre lebontva a beszerzési árakat, hogy lássa, nem nyerészkedni próbálunk, csak minőségi anyagot használunk. A pisztáciapaszta kilója például önmagában 20 ezer forint" – árulja el Hajdú.
 
Ennek ellenére sokan keresik fel a pékséget a sietősebb hétköznapokon is, amikor legtöbbnyire elviszik a kenyeret és a süteményeket, de hétvégén egyenesen tömve van, amikor sokan családostul kezdik itt a napot egy olívabogyós provence-i kenyérrel (fougasse), kísérve az egyik legnépszerűbb különlegességgel, a málnás mille feuille-lel (ezerlevelű), ami leginkább a krémeshez hasonlítható.
 
 
„A kezdeti beruházás, a Retek utcai pékség kialakítása, a szükséges berendezéssel együtt saját tőkéből, hozzávetőleg 30 millió forintból valósult meg, a boltok pedig egyenként 8-10 milliós költséggel jártak” – árulta el Hajdú. A befektetés két év alatt térült meg, azaz nagyjából most ősszel. A magyar piacot ezzel lefedik, legalábbis a jelenlegi egy sütödével, de nem is terveznek másikat nyitni, tekintve hogy nem tömegtermékről van szó, s meg akarják őrizni a helyiek és a pékáruk családias jellegét
 
Ehelyett inkább a külföldi terjeszkedésen gondolkoznak, elsősorban Bécsben, majd a környező országokban nyitnának. Ennek az lenne a menete, hogy minden országban lenne két pék: egy, aki a boulangerie részét felügyelné, egy pedig a péksüteményekkel (patisserie) foglalkozna, illetve egy csapat az ő irányításuk alatt, akiknek Anthony tanítaná meg a mesterséget, és mint utazó manager ellenőrizné az egyes városok pékségeit, szállítva az új recepteket.
 
Forrás: hvg.hu
Szerző: Varga Szabolcs
Cimkék: étel-ital


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Újabb egyetemvárosban nyílik Starbucks
dátum 2018-03-14 idő 12:08

Szeged után újabb vidéki városban mutatkozik be a világ legismertebb kávézólánca.

Még mindig megéri ingatlanirodát nyitni
dátum 2018-03-07 idő 09:57

Pörög az ingatlanpiac, nem késő beszállni. Ehhez erős anyagi és szakmai támogatást is kaphatsz, ha ingatlanirodát szeretnél nyitni.

Automata üzleteket nyit az Auchan
dátum 2018-03-02 idő 07:35

Konténerekben elhelyezett önkiszolgáló boltokkal próbálkozik az Auchan, aki nemrég sarki üzletek nyitásáról is döntött.

Az ingatlanpiac további fejlődését várja az idei évtől a Duna House
dátum 2018-03-01 idő 13:54

Az ingatlanpiac további fejlődését, akár 20%-kal bővülő lakáspiaci hitelkihelyezést és közel háromszoros profitot vár az idei évtől a Duna House.

Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.