Hírek, aktualitások

dátum 2014-01-13 idő 09:58

A franchise előnyei és hátrányai - az érem két oldala

Mi adja az alapvető motivációt egy franchise hálózathoz való csatlakozáshoz? A franchise-ban az átvevő nemcsak egy ismert márkanevet és egységes arculatot vesz át, hanem a rendszergazda kidolgozott üzleti modelljét, tapasztalatát, tudását, valamint hírnevét. Ez valódi garanciát jelent. (részlet a Franchise vállalkozás c. könyvből - szerzők: dr. Mandel Katalin és Dr. Darázs Lénárd).
 
A franchise egy üzleti tevékenység, ebből következik, hogy minden tudást, erőfeszítést az Ön oldalára kell állítani, mert mindenekelőtt Ön az, akin a vállalkozás sikere nyugszik. Mert Ön az, aki minden reggel ott áll az üzletben, és mosolyog, ezt a rendszergazda nem teheti meg Ön és munkatársai helyett. Bármi legyen az, amiért kiválasztotta a hálózatot, semmi nem helyettesítheti az Ön lelkesedését. Amennyiben Ön nem kíván személyesen dolgozni az adott üzletben, számoljon azzal, hogy folyamatos ellenőrzés nélkül üzlete nem lesz sikeres!
 
 
Amennyiben egy franchise hálózathoz csatlakozik, a rendszergazda tájékoztatja a beszerzendő engedélyekről, feltételekről és segít, hogy minden az üzlet elindításához szükséges papír rendelkezésre álljon.
Egy saját üzlet indításánál, meghatározó szempont a helyszín kiválasztása, hiszen nagyon fontos az ideális elhelyezkedés. Ebben is segítséget kapnak a franchise hálózathoz csatlakozók a rendszergazdától. Magyarországon számos hálózat biztosítja az üzlethelyiséget átvevői számára.
 
Ha a Rendszergazda nem is ajánl üzlethelyiséget, abban az esetben is megosztja tapasztalatát, hogy a kiválasztott hely megfelel-e a koncepciónak.
 

A franchise előnyei

 
 • - a sikeres üzleti koncepció átvétele lecsökkenti a kockázatot és a bizonytalanságot, melyet egy új vállalkozás indítása okozhat,
 • - az átvevő viszonylag alacsony tőkebefektetéssel használhat egy már bevezetett és ismert márkanevet,
 • - a rendszergazda segíti az üzlet megnyitását,
 • - az átvevő a franchise hálózatban jobb vásárlási feltételeket kap a beszállítóktól,
 • - az átadó nem csak betanítást biztosít franchise partnerének, de folyamatos segítségnyújtást, további képzéseket is,
 • - a bevezetett márkanév használata különböző előnyökhöz juttatja használóját, a franchise átvevőt,
 • - a rendszergazda folyamatos támogatást nyújt a promócióban és a marketingben egyaránt, illetve központi marketing tevékenységet folytat,
 • - az üzlethelyiségek külső megjelenése és belső berendezése előre megtervezett, meghatározott, így ezzel az átvevőnek nem kell foglalkoznia,
 • - a franchise hálózathoz csatlakozó a rendszergazda által bevezetett újdonságokat, kutatási eredményeket, termék-innovációt, valamint szolgáltatásokat is élvezheti,
 • - az átvevő függetlenül működteti saját üzletét, egy nagyobb, biztonságot nyújtó hálózathoz csatlakozva.
 

A franchise hátrányai

 
 • - különböző díjak fizetésével jár (belépési díj, royalty, marketing díj stb.),
 • - nincs teljes vállalkozói függetlenség, szabadság,
 • - nem valósíthatja meg saját elképzeléseit,
 • - a rendszergazda problémái, helytelen döntései, kihatással vannak az Ön üzletére is.
 • - a hálózat más egységeinek nem megfelelő működése az Ön egységére is negatívan hathat.
 

Franchise vállalkozás - könyv

 
Hosszú várakozás előzte meg a könyv megjelenését, de végre elérhető a Magyar Franchise Szövetség gondozásában megjelent kiadvány. A Szövetség titkárságán személyesen is megvásárolható, vagy postai úton megrendelhető, de a Líra könyvesboltok polcain is találkozhatnak vele az érdeklődők.
 
 
A könyv régi hiányt kíván pótolni. Nemcsak a franchise alapfogalmait írja le szakszerűen és minden vállalkozó szellemű olvasó számára érthető módon, hanem tartalmában kitekint a franchise etikai normáira, előírásaira, jogi kötelezettségeire és következményeire is. A kiadvány a hazai franchise-irodalom legfontosabb összefoglaló munkája, melyet sikerrel forgathat a magyar piacon működő közel 350 franchise hálózat menedzsmentje, és a nagyjából 20 ezer, átvevő partnerként működő vállalkozó, és mindazok, akik érdeklődnek a franchise vállalkozások, a franchise vállalkozási forma iránt.
 
A könyv szerzői: dr. Mandel Katalin, a Magyar Franchise Szövetség főtitkára, és dr. Darázs Lénárd a Magyar Franchise Szövetség Etikai és Jogi Bizottság elnöke, ügyvéd, egyetemi docens (ELTE).
 
A könyvrendelés feltételeiről a következő linken olvashat további részleteket.
 
Forrás: franchise.hu

 vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Megnyílt az első Zala megyei Burger King
dátum 2018-03-20 idő 16:52

Mintegy 450 millió forintos beruházással nyílt meg kedden Zalaegerszegen a Burger King 40. magyarországi és egyben első Zala megyei étterme.

Az életmódváltás még mindig jó üzlet! Legyen Ön is Naturhouse franchise partner!
dátum 2018-03-20 idő 09:18

A Naturhouse minden diatetikai központjában magasan képzett és tapasztalt dietetikusok segítenek a fogyni, illetve egészségesebben táplálkozni vágyóknak.

Akár évi 25%-os hozamot hozhat egy saját Bubbles mosoda
dátum 2018-03-19 idő 12:28

Vidéken keresi franchise partnereit a Bubbles mosoda hálózat.

Ahova beteszi a lábát, ott hamar divatot teremt a Salad Box
dátum 2018-03-19 idő 11:48

Franchise partnereit keresi hazánkban az egészségtudatos táplálkozásra nagy hangsúlyt fektető Salad Box gyorsétterem hálózat.

Újabb egyetemvárosban nyílik Starbucks
dátum 2018-03-14 idő 12:08

Szeged után újabb vidéki városban mutatkozik be a világ legismertebb kávézólánca.