Hírek, aktualitások

dátum 2015-02-11 idő 09:07

A franchise mentőöv lehet a Spar-nak?

Beindult a Spar gépezete, elektronikus hírlevélben, internetes játékba csomagolva ösztönzik a vállalkozókat Spar-franchise indítására. A holland hátterű kereskedőlánc jól láthatóan a hálózat tulajdoni diverzifikálásával próbál kibújni a kormányzati szorításból. Eközben több Spar-üzlet is bezár, vannak, amelyek a jövő héten már ki sem nyitnak. (hvg.hu összeállítás)
 
A Spar minden jel szerint beleáll a kormányzat kilátásba helyezett, végső soron akár az országból kiszekálást is célzó intézkedéssorozatával – közöttük a vasárnapi boltzár, a sokszorosára emelt élelmiszer-felügyeleti díj és a kötelező nyereség – szembeni ellenállásba. Ehhez azt az eszközt találta a leghatékonyabbnak, amely a nemzeti hálózatokat – a CBA-t, a Coopot és a Reált – védi a kormányzati betartásoktól: szerteágazó franchise hálózat kiépítésében látja a menekülőutat, lehetőleg családi működtetésben.
 

Indul a bezárási szezon a Sparnál?

 
Ugyanakkor úgy fest, megkezdődött az "évi rendes" boltbezárási szezon is, a hvg.hu-hoz három újabb üzlet bezárásának híre érkezett. Úgy tudjuk, egy budapesti, egy ceglédi és egy szolnoki üzlet húzza le a rolót hamarosan. Közülük két egység dolgozói is megerősítették a bezárás hírét, állítólag az utolsó hetet kezdték hétfőn, hét nap múlva már zárt ajtókba ütköznek a vásárolni igyekvők. A harmadiknál is "hallottak róla", de hivatalosan még nem értesítették őket. Az egységenkénti 10-15 dolgozónak információink szerint a Spar további munkalehetőséget kínál a cégen belül.
 
 
A hipermarket-ellenes csomag elemei már előzetesen is megtették hatásukat, s a Tesco-bezárások mellett hetekkel ezelőtt kiderült, hogy feltehetően több Spar-egység is lehúzza a rolót, tervezett fejlesztések maradnak el, de a saját húsüzemüket a nehéz körülmények ellenére továbbfejlesztik. A számítások szerint 800 munkahely nem jön létre a beruházások elmaradása miatt. A hvg.hu-hoz cégközeli forrásokból január közepén eljutott információ szerint 9, más információ szerint 12 bolt ajtaja zárva lehet akár heteken belül. Ennek a lenyomata a társaság által is elismert pár konkrét üzlet becsukása.
 

A franchise mentőövbe kapaszkodnak

 
A hálózat – más csatornák mellett – e-mail útján terjesztett hírlevelekben is keresi leendő franchise partnereit.
 
A hirdetésben szereplő telefonszám felhívása esetén (kipróbáltuk, onnan tudjuk) az érdeklődők – akik között állítólag egy konkurens hálózat, a Real egyik boltüzemeltetője is felbukkant – szinte minden részletet megtudhatnak, így például azt is, hogy míg az általános árukészletének 85 százalékát, addig a húsáruknak 100 százalékát a Spartól kell majd beszereznie. A csatlakozáshoz egy legalább 100 négyzetméteres eladótérrel bíró üzlethelyiséggel kell rendelkeznie a pályázónak, és a Spartól kapott árumennyiség fejében 10 millió forintos kauciót vagy ugyanekkora bankgaranciát kell tudni prezentálni – tudtuk meg a hírlevélben feltüntetett Spar Partner Program információs telefonszámán. A feltöltött árumennyiség ellenértékének teljesítésére – azaz a 10 millió forint árbevétel előállítására és a Sparnak való megfizetésére – 21 napja van a franchise ba vevő vállalkozónak. A szerződést 5 évre kötik, eddig bent kell tartani a kauciót vagy a bankgaranciát, az 5 évet azonban a szerződés megkötésének évén felül számolják.
 
 
A Spar egyszeri csatlakozási díjat számít még, ami nem túl borsos, négyzetméterenként ezer forint. Ezen felül van még havonta fizetendő költség is, ez a forgalom 1 százalékát teszi ki. Ez fedezi majd az üzletre kihelyezett logó (de a felszerelés és a működtetés kiadásai az üzemeltetőt terhelik), a marketing és a logisztika költségeit, így az üzlet reklámozását, az akciós újságok készítését, és terítését, de ebben az összegben van benne a heti öt napban történő friss gyümölcs, húsáru és tejtermék, valamint a heti kétszeri szárazáru kiszállításának díja is.
 

A házon belüli pályázóknak puhább feltételeket szabnak?

 
Az üzlet árainak kialakítása során a saját márkás termékek esetében nem térhet el a Spar és Interspar üzletekben megszabott áraktól, a többi terméknél mindkét irányban 10 százalékos a mozgástér – az ebből fakadó esetleges kockázatot az üzemeltető viseli. Az árukészletben a saját márkás termékek arányára nincs megkötés. Amennyiben azonban a franchise üzlet a szárazáruból és a friss zöldség-gyümölcsből többet rendel, mint a minimálisan meghatározott 80-85 százalék, úgy félévente visszatérítésre számíthatnak a túlteljesítés mértékétől függően.
 
Egyes információk szerint azonban, ha a pályázó „házon belülről”, azaz a Spar alkalmazottai közül érkezik, akkor tetemes támogatásra, nem elhanyagolható kedvezményekre számíthat a cégtől. Egy vidéki Spar áruházvezető-helyettes forrásunk úgy tudja, hogy ez esetben például az üzlet berendezését, a működéshez szükséges hűtőket, pultokat, polcokat, számítógépeket, mérlegeket, árcédula-nyomtatókat díjtalanul kapja a megnyíló bolt, amiket a kívülről érkezetteknek csak térítés ellenében, bár esetenként részletfizetési kedvezménnyel bocsát rendelkezésre az üzletlánc. Amennyiben bérlik az elektronikus infrastruktúrát, (pénztár, számítógép, készletnyilvántartó, rendeléskezelő), akkor 80-100 ezer forint ennek a havi bérleti díja, de ezért szervizelik is. Az információs vonalon a felszerelés megvásárlásáról vagy a bérlésről szóló információkat megerősítették lapunknak.
 

Egy hónap alatt is el lehet jutni a franchise szerződésig

 
A telefonos regisztráció után az illetékes akvizíciós területi vezető keresi meg a pályázót, akivel személyes találkozón rögzítik a részleteket, és ha "rendezett az anyagi háttér", akár egy hónap alatt is el lehet jutni a szerződéskötésig". A regisztrációt ugyancsak az információs telefonon lehet visszavonni, de a tárgyalások megkezdése után a pályázónak titoktartási kötelezettséget kell vállalnia. Az üzletnyitástól még ekkor is elállhat a pályázó – kérdés persze, hogy az addig birtokába jutott információk titokban tartását miként biztosítja a Spar.
 
A Spar a franchise üzletek nyitásával kimondva-kimondatlanul azt igyekszik elérni, hogy a vasárnapi zárva tartás, illetve a megemelt élelmiszerlánc-felügyeleti díj hatásait csökkentsék. A cég tájékoztatása szerint csaknem 70 dolgozójuk jelentkezett, hogy átvenne egy már működő üzletegységet a partnerprogram keretében. Nemrég Újpesten nyitották meg a 25. Spar franchise üzletet 300 négyzetméteren 15 alkalmazottal. Nem egy, már működő kiskereskedésként csatlakozott a partnerprogramhoz, hanem annak keretében nyílt egy egykori közért épületében – az új üzlet nyitása 100 milliós beruházás eredménye.
 
Forrás: hvg.hu
Cimkék: kiskereskedelem


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Új Interspar áruházat építenek Tatán
dátum 2018-03-22 idő 13:44

A Spar Magyarország 4,2 milliárd forint ráfordításával Tatán építi fel az ország 34. Interspar áruházát.

Megnyílt az első Zala megyei Burger King
dátum 2018-03-20 idő 16:52

Mintegy 450 millió forintos beruházással nyílt meg kedden Zalaegerszegen a Burger King 40. magyarországi és egyben első Zala megyei étterme.

Az életmódváltás még mindig jó üzlet! Legyen Ön is Naturhouse franchise partner!
dátum 2018-03-20 idő 09:18

A Naturhouse minden diatetikai központjában magasan képzett és tapasztalt dietetikusok segítenek a fogyni, illetve egészségesebben táplálkozni vágyóknak.

Akár évi 25%-os hozamot hozhat egy saját Bubbles mosoda
dátum 2018-03-19 idő 12:28

Vidéken keresi franchise partnereit a Bubbles mosoda hálózat.

Ahova beteszi a lábát, ott hamar divatot teremt a Salad Box
dátum 2018-03-19 idő 11:48

Franchise partnereit keresi hazánkban az egészségtudatos táplálkozásra nagy hangsúlyt fektető Salad Box gyorsétterem hálózat.