Hírek, aktualitások

dátum 2016-07-29 idő 12:11

A hazai kiskereskedelmi láncokat is eléri a munkaerőhiány

A kiskereskedelemben egyre nagyobb a munkaerő hiány, ám eddig ez a probléma elsősorban a külföldi tulajdonban álló bolthálózatokat érintette. Rövid időn beléül azonban a hazai szövetkezeti, vagy franchise rendszerben üzemelő üzleteket is érintheti a probléma. - írja a hvg.hu.
 
Sáling József a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint a probléma azért csak most érinti a hazai láncokat, mert ezek üzletei általában kisebb településeken működnek, ahol a dolgozók nehezebben mozdulnak, így alacsony szintű volt a munkaerő vándorlás. A nagyobb hipermarketek dolgozói eleve ingáznak, így számukra nem jelent akkora problémát a váltás.
 
A munkaerő megtartása érdekében tavaly óta megfigyelhető a külföldi láncoknál a 10% körüli béremelés. A Lidl 15, a Tesco átlagosan 11, az Auchan és a Spar 10-10%-os béremelést eszközölt. A hazai láncok (Coop, CBA, Reál) ezzel szemben csupán 5% körüli béremelést biztosított. Sáling szerint ezt a mértéket hamarosan a hazai hálózatoknak növelniük kell.
 
A munkaerő-piaci problémák egyébként eltérő mértékben érintik az egyes cégtípusokat, a nagy és tőkeerős láncokat kevésbé sújtja a munkaerő hiánya, ezáltal a helyzetet is könnyebben tudják kezelni. Ezzel szemben a kisebb, kiterjedt, de aprózott bolthálózatoknak sokkal nehezebb kihívásokkal kell szembenéznie Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint.
 
A helyzetet tovább árnyalja, hogy a magasabb fizetésért már nem kell Nyugat-Európába menni, hiszen a szlovákiai egységekben akár 60-70 ezer forinttal többet is kereshetnek az országok között ingázók, euróban.
 
forrás: hvg.hu
Cimkék: kiskereskedelem


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Tizedik alkalommal Superbrands-díjas a SPAR
dátum 2018-04-24 idő 09:20

A szakemberek mellett a vásárlók is újra bizalmat szavaztak a SPAR Magyarországnak, amelyet sorozatban tizedszerre tartottak érdemesnek a márkaértékelési díjra.

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.

Frozen Yoghurt hálózat kínálja értékesítésre az elmúlt 4 év alatt felépített franchise hálózatát
dátum 2018-04-13 idő 10:50

A koncepció öt egysége négy jelentős budapesti bevásárlóközpontban, valamint a budaörsi Korzó Auchan Kereskedelmi Központban is jelen van üzleteivel.