Hírek, aktualitások

dátum 2016-07-29 idő 12:11

A hazai kiskereskedelmi láncokat is eléri a munkaerőhiány

A kiskereskedelemben egyre nagyobb a munkaerő hiány, ám eddig ez a probléma elsősorban a külföldi tulajdonban álló bolthálózatokat érintette. Rövid időn beléül azonban a hazai szövetkezeti, vagy franchise rendszerben üzemelő üzleteket is érintheti a probléma. - írja a hvg.hu.
 
Sáling József a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint a probléma azért csak most érinti a hazai láncokat, mert ezek üzletei általában kisebb településeken működnek, ahol a dolgozók nehezebben mozdulnak, így alacsony szintű volt a munkaerő vándorlás. A nagyobb hipermarketek dolgozói eleve ingáznak, így számukra nem jelent akkora problémát a váltás.
 
A munkaerő megtartása érdekében tavaly óta megfigyelhető a külföldi láncoknál a 10% körüli béremelés. A Lidl 15, a Tesco átlagosan 11, az Auchan és a Spar 10-10%-os béremelést eszközölt. A hazai láncok (Coop, CBA, Reál) ezzel szemben csupán 5% körüli béremelést biztosított. Sáling szerint ezt a mértéket hamarosan a hazai hálózatoknak növelniük kell.
 
A munkaerő-piaci problémák egyébként eltérő mértékben érintik az egyes cégtípusokat, a nagy és tőkeerős láncokat kevésbé sújtja a munkaerő hiánya, ezáltal a helyzetet is könnyebben tudják kezelni. Ezzel szemben a kisebb, kiterjedt, de aprózott bolthálózatoknak sokkal nehezebb kihívásokkal kell szembenéznie Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint.
 
A helyzetet tovább árnyalja, hogy a magasabb fizetésért már nem kell Nyugat-Európába menni, hiszen a szlovákiai egységekben akár 60-70 ezer forinttal többet is kereshetnek az országok között ingázók, euróban.
 
forrás: hvg.hu
Cimkék: kiskereskedelem


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Turán nyitotta meg legújabb egységét a Stilianos Babauszoda.
dátum 2018-01-18 idő 17:17

2018. Január 15-én a Stilianos Babauszoda Franchise 7. egységeként kezdte működését a Stilianos Babauszoda Tura.

A Franchise Börzén kedvezménnyel lesz megvásárolható a Franchise Vállalkozás című könyv
dátum 2018-01-18 idő 16:35

A franchise iránt érdeklődők számára alapvető ismereteket tartalmazó olvasmány 25% kedvezménnyel lesz kapható a kiállítás helyszínén.

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.