Hírek, aktualitások

dátum 2016-05-10 idő 08:55

A kereslet meghaladja a kínálatot, fordul az ingatlanpiac

Reprezentatív piackutatást végzett az NRC a 18-59 korosztályban, melyben az ingatlan adás-vételi szándékot és az ingatlanközvetítőkkel való kapcsolatot vizsgálta. A kutatás többek között visszaigazolta a piaci tapasztalatokat abban a tekintetben, hogy a keresleti oldal mozgatja most az erősödő forgalmat: 21% tervezi ingatlan vásárlását, viszont csak 14% tervez eladást.

A két csoport között természetesen van átjárás, hiszen 9% eladással együtt vásárlást is tervez. A vevők 8%-a tervezi, hogy CSOK-ot is igénybe vesz a vásárlásnál. A vásárlók között a 30-39 évesek, a budapestiek és a Közép- valamint Nyugat-Magyarországon élők felülreprezentáltak. Az eladók sokkal inkább a 40+-os korosztályból kerülnek ki.

A kutatás a Duna House ingatlanközvetítő weboldalára látogatókat is megkérdezte. Itt már természetesen magasabb az eladói és vásárlói kör is, mint a lakossági mintában, 32% venne és 6% eladna, de a teljes látogatói bázis csaknem fele (49%) vásárló és egyben eladó is. Ebben a látogatói mintában is látszik, hogy a vásárlói körben inkább a fiatalok felülreprezentáltak, míg az eladók között inkább a 40+-os korosztály tagjai.  A weboldalas látogatói minta további érdekessége, hogy a bármikor is eladói félként nyilatkozók kb 60%-a magánúton értékesített.

Áprilisban a panellakásokat az ország keleti oldalán 153-, nyugaton 163 ezer Forintos átlagos négyzetméteráron vásárolták. Ugyanezért a típusért Pesten kerek 300 ezret, Budán 333 ezret adtak ki a vevők. A téglaépítésű lakások átlagos négyzetméterára keleten 190-, nyugaton 212 ezer Ft volt, Pesten 312, Budán 456, a Belvárosban pedig 507 ezer Ft. A leggyorsabban a fővárosi panelek keltek el, átlag 1,5 hónap alatt.

Több éves adat dőlt meg az érdeklődés terén, ugyanis a népszerűségi ranglistát rendre vezető XIII. kerületet áprilisban megelőzte a szomszédos XIV. kerület, melyet a vásárolni szándékozók 18,1%-a jelölt meg lehetséges célpontjának. A budai XI. is szinte hasonló értéket ért el, így a XIII. csupán harmadik legnépszerűbb kerület tudott lenni.

Ismét alacsony alkuértékeket mért a Duna House. A családi házakra vidéken 8%-ot tudtak a vevők alkudni, de Közép-Magyarországon már csak 6-ot. Lakásokra országszerte 4% volt az elérhető alku, kivéve a budapesti paneleket, ahol csupán 3%. Ez utóbbi esetében a vevő érkezését megelőző árcsökkentés átlaga is nulla lett, vagyis nem kellett az elsőre elképzelt árakon csökkenteni, hogy a vevők érdeklődését felkeltse a kínált ingatlan. A többi ingatlantípus esetében is csupán 1-3% volt az irányár csökkentés mértéke.

Az idén és a tavaly áprilisban lezajlott tranzakciók paramétereit összehasonlítva jól látható, hogy vidéken szívesebben vásároltak most nagyobb méretű és drágább ingatlanokat, mint egy évvel ezelőtt. Pest Megyében hasonló a helyzet, ahol a 80 m2 alattiak aránya látványosan csökkent a nagyobbak javára. Ugyanitt áprilisban sok volt a nagyértékű ingatlan tranzakció is, ugyanis míg egy éve 30 millió fölött a forgalom csupán 6%-a zajlott, idén viszont már 18%. 

forrás: dunahouse.huvissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Tizedik alkalommal Superbrands-díjas a SPAR
dátum 2018-04-24 idő 09:20

A szakemberek mellett a vásárlók is újra bizalmat szavaztak a SPAR Magyarországnak, amelyet sorozatban tizedszerre tartottak érdemesnek a márkaértékelési díjra.

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.

Frozen Yoghurt hálózat kínálja értékesítésre az elmúlt 4 év alatt felépített franchise hálózatát
dátum 2018-04-13 idő 10:50

A koncepció öt egysége négy jelentős budapesti bevásárlóközpontban, valamint a budaörsi Korzó Auchan Kereskedelmi Központban is jelen van üzleteivel.