Hírek, aktualitások

dátum 2016-05-10 idő 08:55

A kereslet meghaladja a kínálatot, fordul az ingatlanpiac

Reprezentatív piackutatást végzett az NRC a 18-59 korosztályban, melyben az ingatlan adás-vételi szándékot és az ingatlanközvetítőkkel való kapcsolatot vizsgálta. A kutatás többek között visszaigazolta a piaci tapasztalatokat abban a tekintetben, hogy a keresleti oldal mozgatja most az erősödő forgalmat: 21% tervezi ingatlan vásárlását, viszont csak 14% tervez eladást.

A két csoport között természetesen van átjárás, hiszen 9% eladással együtt vásárlást is tervez. A vevők 8%-a tervezi, hogy CSOK-ot is igénybe vesz a vásárlásnál. A vásárlók között a 30-39 évesek, a budapestiek és a Közép- valamint Nyugat-Magyarországon élők felülreprezentáltak. Az eladók sokkal inkább a 40+-os korosztályból kerülnek ki.

A kutatás a Duna House ingatlanközvetítő weboldalára látogatókat is megkérdezte. Itt már természetesen magasabb az eladói és vásárlói kör is, mint a lakossági mintában, 32% venne és 6% eladna, de a teljes látogatói bázis csaknem fele (49%) vásárló és egyben eladó is. Ebben a látogatói mintában is látszik, hogy a vásárlói körben inkább a fiatalok felülreprezentáltak, míg az eladók között inkább a 40+-os korosztály tagjai.  A weboldalas látogatói minta további érdekessége, hogy a bármikor is eladói félként nyilatkozók kb 60%-a magánúton értékesített.

Áprilisban a panellakásokat az ország keleti oldalán 153-, nyugaton 163 ezer Forintos átlagos négyzetméteráron vásárolták. Ugyanezért a típusért Pesten kerek 300 ezret, Budán 333 ezret adtak ki a vevők. A téglaépítésű lakások átlagos négyzetméterára keleten 190-, nyugaton 212 ezer Ft volt, Pesten 312, Budán 456, a Belvárosban pedig 507 ezer Ft. A leggyorsabban a fővárosi panelek keltek el, átlag 1,5 hónap alatt.

Több éves adat dőlt meg az érdeklődés terén, ugyanis a népszerűségi ranglistát rendre vezető XIII. kerületet áprilisban megelőzte a szomszédos XIV. kerület, melyet a vásárolni szándékozók 18,1%-a jelölt meg lehetséges célpontjának. A budai XI. is szinte hasonló értéket ért el, így a XIII. csupán harmadik legnépszerűbb kerület tudott lenni.

Ismét alacsony alkuértékeket mért a Duna House. A családi házakra vidéken 8%-ot tudtak a vevők alkudni, de Közép-Magyarországon már csak 6-ot. Lakásokra országszerte 4% volt az elérhető alku, kivéve a budapesti paneleket, ahol csupán 3%. Ez utóbbi esetében a vevő érkezését megelőző árcsökkentés átlaga is nulla lett, vagyis nem kellett az elsőre elképzelt árakon csökkenteni, hogy a vevők érdeklődését felkeltse a kínált ingatlan. A többi ingatlantípus esetében is csupán 1-3% volt az irányár csökkentés mértéke.

Az idén és a tavaly áprilisban lezajlott tranzakciók paramétereit összehasonlítva jól látható, hogy vidéken szívesebben vásároltak most nagyobb méretű és drágább ingatlanokat, mint egy évvel ezelőtt. Pest Megyében hasonló a helyzet, ahol a 80 m2 alattiak aránya látványosan csökkent a nagyobbak javára. Ugyanitt áprilisban sok volt a nagyértékű ingatlan tranzakció is, ugyanis míg egy éve 30 millió fölött a forgalom csupán 6%-a zajlott, idén viszont már 18%. 

forrás: dunahouse.huvissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Turán nyitotta meg legújabb egységét a Stilianos Babauszoda.
dátum 2018-01-18 idő 17:17

2018. Január 15-én a Stilianos Babauszoda Franchise 7. egységeként kezdte működését a Stilianos Babauszoda Tura.

A Franchise Börzén kedvezménnyel lesz megvásárolható a Franchise Vállalkozás című könyv
dátum 2018-01-18 idő 16:35

A franchise iránt érdeklődők számára alapvető ismereteket tartalmazó olvasmány 25% kedvezménnyel lesz kapható a kiállítás helyszínén.

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.