Hírek, aktualitások

dátum 2014-12-04 idő 09:35

A kisboltok lehetnek a vasárnapi boltzár igazi vesztesei

A boltzár alól várhatóan mentesülő kisboltok nem mehetnek biztosra a méret miatt. Vagyis pont azért, ami a mentességet biztosítja számukra. A vasárnapi forgalom felosztásában vélhetően azzal sem szakítanak nagyot, hogy nekik nem kell zárva tartaniuk.
 
A vasárnapi boltzár elvileg kedvezhet a szabály alól mentességet élvező kisboltoknak, mivel náluk csapódhat majd le a többiektől kieső vasárnapi forgalom. Ugyanakkor azt nem lehet biztosra venni, hogy a kisboltosok valóban óriási forgalomtöbblethez jutnak a jövőben – írja a Buksza lakossági pénztárca blog. Ennek egyik oka a méretbeli korlát, vagyis pont az a szabály, amely miatt mentesülnek a korlát alól.
 
 
Egy 100-400 négyzetméteres alapterületen egyszerűen lehetetlen komolyabb választékot tartani, ezért a nagyobb üzletekhez, ennek megfelelően széles választékhoz szokott vásárlók várhatóan nem lesznek oda a kisboltokért. Logikus lépés lesz részükről, hogy pénteken és szombaton nagyobb tételeket vásárolnak majd a nagyobb választékot biztosító boltokban, és tényleg csak a muszájból mennek majd a vasárnap is nyitva lévő kisebb boltokba. A kisboltok emellett jellemzően drágábbak, mint nagyobb üzletek, ami várhatóan ugyancsak visszafogja a forgalmukat – legalábbis ahhoz képest, amennyi "felszabadul" a vasárnapi zárva tartással a hiperekben.
 
E logika mentén tehát nem feltétlenül számíthatnak a kieső vasárnapi milliárdokra a kisboltok, az a forgalom ugyanis sokkal inkább a nagy láncok kasszáiban landolhat a hét többi napjain. Ha ez így lesz, akkor a korlátozott forgalom miatt a boltzár alól mentesülő kisboltoknak sem lesz feltétlenül érdemes nyitva lenniük.
 
A vasárnapi boltzár nyomán "vevő nélkül maradó" 290 milliárd forint felosztásában emellett feltehetően felértékelődnek a péntekre és szombatra időzített akciók és feltehetően igen jó árakat szabnak majd a termékeknek a láncok. Emellett a boltláncok a benzinkutakkal köthetnek megállapodást, de az is elképzelhető, hogy a boltláncok franchise rendszer kialakításával válaszolnak a kormányzati lépésekre.
 
Forrás: hvg.hu
Cimkék: kiskereskedelem


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Tizedik alkalommal Superbrands-díjas a SPAR
dátum 2018-04-24 idő 09:20

A szakemberek mellett a vásárlók is újra bizalmat szavaztak a SPAR Magyarországnak, amelyet sorozatban tizedszerre tartottak érdemesnek a márkaértékelési díjra.

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.

Frozen Yoghurt hálózat kínálja értékesítésre az elmúlt 4 év alatt felépített franchise hálózatát
dátum 2018-04-13 idő 10:50

A koncepció öt egysége négy jelentős budapesti bevásárlóközpontban, valamint a budaörsi Korzó Auchan Kereskedelmi Központban is jelen van üzleteivel.