Hírek, aktualitások

dátum 2014-10-30 idő 09:05

A kkv jelentős része búcsút inthet az élelmiszerlánc-felügyeleti díjnak

Az országgyűlés elé a múlt héten beterjesztett jogszabály módosítások között ugyanis ennek átalakítása is szerepel. (hvg.hu összeállítás)
 
Eddig az élelmiszerlánc összes szereplője – a büféstől, a vendéglátóson át az őstermelőig – előző évi nettó árbevétele 0,1%-át köteles volt befizetni az államkasszába említett adóból fakadó kötelezettsége nyomán, azonban jelen módosítás szerint az 500 millió forint bevételt meg nem haladó cégek számára ez a kötelezettség megszűnik.
 
 
Az ennél többet, de 50 milliárdnál kevesebb forgalmat produkáló cégek esetében nem változik az adó mértéke, azonban onnan felfelé sávosan 6 százalékig emelkedik a kulcs, vagyis amíg a kkv-k örülhetnek, addig a nagyobb vállalatok az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György szerint egy újabb különadóval szembesülnek. „A kormányzat mintegy 20-30 milliárdos bevételt vár ettől az intézkedéstől” – mondta a Piac&Profitnak Vámos, aki szerint a jelen formájában a tervezet nem más, mint egy, az élelmiszeriparra kivetett különadó. Az OKSZ ezért a tervezet visszavonását kérte a döntéshozóktól.
 
Vámos szerint a tervezet nem csak a multinacionális kiskereskedelmi láncokat érinti hátrányosan, hiszen több olyan magyar tulajdonú cégcsoport is van, amelyek összegzett árbevétele magasabb adózási sávba tolná a cégeket. Ráadásul ezeket sok esetben franchise rendszerben kisvállalkozások adják össze, akik így szintén rosszul járnának. „A másik, hogy ez az adóemelés óhatatlanul be fog gyűrűzni az élelmiszerárakba” – vélte Vámos, aki szerint így végeredményben a fogyasztók fogják megfizetni a különadót – csakúgy, mint a tranzakciós illetéket vagy az internetadót.
 
Forrás: hvg.hu
Cimkék: kiskereskedelem


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Újabb egyetemvárosban nyílik Starbucks
dátum 2018-03-14 idő 12:08

Szeged után újabb vidéki városban mutatkozik be a világ legismertebb kávézólánca.

Még mindig megéri ingatlanirodát nyitni
dátum 2018-03-07 idő 09:57

Pörög az ingatlanpiac, nem késő beszállni. Ehhez erős anyagi és szakmai támogatást is kaphatsz, ha ingatlanirodát szeretnél nyitni.

Automata üzleteket nyit az Auchan
dátum 2018-03-02 idő 07:35

Konténerekben elhelyezett önkiszolgáló boltokkal próbálkozik az Auchan, aki nemrég sarki üzletek nyitásáról is döntött.

Az ingatlanpiac további fejlődését várja az idei évtől a Duna House
dátum 2018-03-01 idő 13:54

Az ingatlanpiac további fejlődését, akár 20%-kal bővülő lakáspiaci hitelkihelyezést és közel háromszoros profitot vár az idei évtől a Duna House.

Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.