Hírek, aktualitások

dátum 2014-10-30 idő 09:05

A kkv jelentős része búcsút inthet az élelmiszerlánc-felügyeleti díjnak

Az országgyűlés elé a múlt héten beterjesztett jogszabály módosítások között ugyanis ennek átalakítása is szerepel. (hvg.hu összeállítás)
 
Eddig az élelmiszerlánc összes szereplője – a büféstől, a vendéglátóson át az őstermelőig – előző évi nettó árbevétele 0,1%-át köteles volt befizetni az államkasszába említett adóból fakadó kötelezettsége nyomán, azonban jelen módosítás szerint az 500 millió forint bevételt meg nem haladó cégek számára ez a kötelezettség megszűnik.
 
 
Az ennél többet, de 50 milliárdnál kevesebb forgalmat produkáló cégek esetében nem változik az adó mértéke, azonban onnan felfelé sávosan 6 százalékig emelkedik a kulcs, vagyis amíg a kkv-k örülhetnek, addig a nagyobb vállalatok az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György szerint egy újabb különadóval szembesülnek. „A kormányzat mintegy 20-30 milliárdos bevételt vár ettől az intézkedéstől” – mondta a Piac&Profitnak Vámos, aki szerint a jelen formájában a tervezet nem más, mint egy, az élelmiszeriparra kivetett különadó. Az OKSZ ezért a tervezet visszavonását kérte a döntéshozóktól.
 
Vámos szerint a tervezet nem csak a multinacionális kiskereskedelmi láncokat érinti hátrányosan, hiszen több olyan magyar tulajdonú cégcsoport is van, amelyek összegzett árbevétele magasabb adózási sávba tolná a cégeket. Ráadásul ezeket sok esetben franchise rendszerben kisvállalkozások adják össze, akik így szintén rosszul járnának. „A másik, hogy ez az adóemelés óhatatlanul be fog gyűrűzni az élelmiszerárakba” – vélte Vámos, aki szerint így végeredményben a fogyasztók fogják megfizetni a különadót – csakúgy, mint a tranzakciós illetéket vagy az internetadót.
 
Forrás: hvg.hu
Cimkék: kiskereskedelem


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.

Plakátaukciót rendez a BÁV január 24-én
dátum 2018-01-15 idő 11:53

Az aukción reklám- és kiállítás plakátok is képviseltetik magukat, a történelmi ereklyék gyűjtői pedig az ötvenes és hatvanas években készült propagandaplakátok közül válogathatnak.

Franchise partnereit keresi a BITE bakery café
dátum 2018-01-11 idő 10:58

Franchise partnereket keres a pereceket, szendvicseket, mascarponés tekercseket és különleges ízesítésű kávékat kínáló BITE bakery café.