Hírek, aktualitások

dátum 2016-11-10 idő 09:39

A kormány nem szándékszik változtatni a nyitvatartási szabályokon

A bérek növekedéséhez, a gazdaság fejlődéséhez elengedhetetlen a termelékenység és a versenyképesség fokozása, ebben pedig kulcsszerepet játszhat a kereskedelem is – hangzott el az Európai Kereskedelem Napján, ahol idén is rangos szakmai díjakat adtak át. Több mint három éve folyamatosan növekszik a kereskedelmi forgalom, az egyébként is legnagyobb foglalkoztatónak számító ágazat pedig ma már ott tart, hogy mintegy 3 ezer főnyi plusz munkaerőt igényel - irja az elelmiszer.hu.

Több mint félmillió alkalmazottnak ad munkát, ezzel a legnagyobb foglalkoztatónak számít a kereskedelemi szektor, amely egyben a magyar gazdaság egyik legfontosabb szeletét jelenti – mondta el az Európai Kereskedelem Napja alkalmából megrendezett ünnepi eseményen Krisán László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) kereskedelmi tagozatának elnöke felvezető beszédében hozzátette: a kereskedelem által lebonyolított forgalom ráadásul 39. hónapja növekszik, vagyis a szektor gazdaságban betöltött kulcsszerepe a korábbiakhoz képest is egyre nő.

Az Európai Kereskedelem Napján azokat ünnepeljük, akik a kereskedelemben nap, mint nap dolgoznak azért, hogy a vásárlók jól érezzék magukat – jelentette ki az eseményen Demján Sándor. A VOSZ elnöke hozzátette: munkájuk egyértelmű eredménye, hogy sehol nem volt megfigyelhető olyan szintű fejlődés az elmúlt évtizedekben, mint a kereskedelemben. „Az áruválaszték drasztikusan javult, a korábban általános áruhiány fogalma mára gyakorlatilag ismeretlen” – jelentette ki.

A kereskedelem nem csupán a mindennapi életünkben, hanem a gazdaságban is az egyik legfontosabb szerepet tölti be – jegyezte meg felszólalásában az eseményen Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint a kereskedelem ezért megérdemli azt, hogy kitüntetett figyelmet kapjon akár egy napra is, a kormánynak pedig meg kell hallania a szakma üzeneteit, amelyek az ilyen napokon is megfogalmazódnak. A kereskedelem által foglalkoztatott munkavállalók száma 5,9 százalékkal nőtt 2010 óta, és mára mintegy 3 ezer főnyi munkavállaló hiányzik a szektorból. Ennek megoldása érdekében a szakképzési rendszer átalakítását is fel kell gyorsítani – tette hozzá.

A kormánynak nincs szándéka hozzányúlni az üzletek nyitva tartásának kérdéséhez, de ez még nem jelenti azt, hogy parlamenti képviselők ne élhetnének különböző kezdeményezésekkel –mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A COOP mindig is úgy tekintett az Európai Kereskedelem Napjára, mint a kereskedelmi szakma legnagyobb ünnepére, ezért cégcsoportunk a kezdetektől fogva részt vesz az eseményen, és támogatja is azt – mondta el Csepeli Lajos. A CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke az eseményen megrendezett kerekasztal-beszélgetésen kitért a munkaerőhiány kérdésére, amely jelenleg a kereskedelem egyik fontos problémája.
 
Mint elmondta, a COOP egyelőre tudja kezelni a helyzetet, hiszen a dolgozók között magas a törzsgárda aránya, a munkavállalói hűség jellemző a kereskedelmi láncra. Hozzátette ugyanakkor, hogy az országból külföldre távozott mintegy 600 ezer ember munkavállalóként és vásárlóként is hiányzik. Csepeli Lajos a szakképzés fontosságát hangsúlyozta a probléma megoldásában.
 
A rendezvényen a hagyományoknak megfelelően elismeréseket is adott át a miniszter, így Klauzál Gábor Elismerő Oklevelet és Magyar Kereskedelemért Nagydíjat vehették át az arra érdemes szakmai szereplők.
 
elelmiszer.hu


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Újabb egyetemvárosban nyílik Starbucks
dátum 2018-03-14 idő 12:08

Szeged után újabb vidéki városban mutatkozik be a világ legismertebb kávézólánca.

Még mindig megéri ingatlanirodát nyitni
dátum 2018-03-07 idő 09:57

Pörög az ingatlanpiac, nem késő beszállni. Ehhez erős anyagi és szakmai támogatást is kaphatsz, ha ingatlanirodát szeretnél nyitni.

Automata üzleteket nyit az Auchan
dátum 2018-03-02 idő 07:35

Konténerekben elhelyezett önkiszolgáló boltokkal próbálkozik az Auchan, aki nemrég sarki üzletek nyitásáról is döntött.

Az ingatlanpiac további fejlődését várja az idei évtől a Duna House
dátum 2018-03-01 idő 13:54

Az ingatlanpiac további fejlődését, akár 20%-kal bővülő lakáspiaci hitelkihelyezést és közel háromszoros profitot vár az idei évtől a Duna House.

Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.