Hírek, aktualitások

dátum 2016-08-30 idő 10:16

A német diszkontláncok erősödnek, míg a hazai érdekeltségű üzletek sorra zárnak be.

A Blokkk.com kiskereskedelmi szakportál több olyan üzletközpontot is összeírt elemzésében, ahol korábban CBA üzemelt, ám bezárásuk után német diszkontlánc vette át szerepüket. A legtöbb esetben az ALDI volt a beköltöző, de a Penny Market és a Spar is kivette a részét a nyitásokból.
 
A helyzet érdekessége, hogy az elmúlt időszak kormányzati tevékenysége egyértelműen a hazai üzletek előtérbe helyezését, és versenyképességének biztosítását tűzte ki célul, ám ennek az ellenkezője történt. A Blokkk.com összefoglalója szerint 2013 és 2015 között nagyjából ötszáz bolttal csökkent a CBA, COOP, és Reál üzletek száma, a legnagyobb vesztesége a CBA-nak volt. A bezárások elsősorban olyan területeket érint országszerte, ahol  német üzletek megjelentek, így az alacsony lélekszámú településeket továbbra is a Reál a vezető kiskereskedelmi hálózat.
 
A szabályozás szerint a diszkontáruházak nem kaptak építési engedélyt, így a "kemény diszkontok" (város szélén, klasszikus diszkontáruház) helyett városközpontokban vásároltak üzlethelyiségeket, melyekhez nem volt szükség különösebb engedélyekre. Ilyen módon a Lidyl, Aldi és Penny összesen 26 új üzletet nyitott, nagyrészt ezek közül is az Aldi. Hasonló tendencia figyelhető meg Nyugat-Európában, Nagy-Britanniában is. A Tesco mélyrepülése részben azzal is magyarázható, hogy próbálta felvenni a verseny a Lidl-el.
 
A Népszabadság kérdésére Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője elmondta: a CBA franchise hálózat rendszergazdája, a CBA Kereskedelmi Kft. 2016-tól nem végez közvetlen kiskereskedelmi tevékenységet, így a cég alá tartozó üzletek plázabérleti szerződéseit sem hosszabbította meg. Ugyanakkor Fodor Attila arra is rámutatott, a hálózat más tagjai is jelen vannak a bevásárlóközpontokban, és ezek továbbfolytatják tevékenységüket.
 
forrás: nol.hu
Cimkék: kiskereskedelem


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Tizedik alkalommal Superbrands-díjas a SPAR
dátum 2018-04-24 idő 09:20

A szakemberek mellett a vásárlók is újra bizalmat szavaztak a SPAR Magyarországnak, amelyet sorozatban tizedszerre tartottak érdemesnek a márkaértékelési díjra.

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.

Frozen Yoghurt hálózat kínálja értékesítésre az elmúlt 4 év alatt felépített franchise hálózatát
dátum 2018-04-13 idő 10:50

A koncepció öt egysége négy jelentős budapesti bevásárlóközpontban, valamint a budaörsi Korzó Auchan Kereskedelmi Központban is jelen van üzleteivel.