Hírek, aktualitások

dátum 2016-08-30 idő 10:16

A német diszkontláncok erősödnek, míg a hazai érdekeltségű üzletek sorra zárnak be.

A Blokkk.com kiskereskedelmi szakportál több olyan üzletközpontot is összeírt elemzésében, ahol korábban CBA üzemelt, ám bezárásuk után német diszkontlánc vette át szerepüket. A legtöbb esetben az ALDI volt a beköltöző, de a Penny Market és a Spar is kivette a részét a nyitásokból.
 
A helyzet érdekessége, hogy az elmúlt időszak kormányzati tevékenysége egyértelműen a hazai üzletek előtérbe helyezését, és versenyképességének biztosítását tűzte ki célul, ám ennek az ellenkezője történt. A Blokkk.com összefoglalója szerint 2013 és 2015 között nagyjából ötszáz bolttal csökkent a CBA, COOP, és Reál üzletek száma, a legnagyobb vesztesége a CBA-nak volt. A bezárások elsősorban olyan területeket érint országszerte, ahol  német üzletek megjelentek, így az alacsony lélekszámú településeket továbbra is a Reál a vezető kiskereskedelmi hálózat.
 
A szabályozás szerint a diszkontáruházak nem kaptak építési engedélyt, így a "kemény diszkontok" (város szélén, klasszikus diszkontáruház) helyett városközpontokban vásároltak üzlethelyiségeket, melyekhez nem volt szükség különösebb engedélyekre. Ilyen módon a Lidyl, Aldi és Penny összesen 26 új üzletet nyitott, nagyrészt ezek közül is az Aldi. Hasonló tendencia figyelhető meg Nyugat-Európában, Nagy-Britanniában is. A Tesco mélyrepülése részben azzal is magyarázható, hogy próbálta felvenni a verseny a Lidl-el.
 
A Népszabadság kérdésére Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője elmondta: a CBA franchise hálózat rendszergazdája, a CBA Kereskedelmi Kft. 2016-tól nem végez közvetlen kiskereskedelmi tevékenységet, így a cég alá tartozó üzletek plázabérleti szerződéseit sem hosszabbította meg. Ugyanakkor Fodor Attila arra is rámutatott, a hálózat más tagjai is jelen vannak a bevásárlóközpontokban, és ezek továbbfolytatják tevékenységüket.
 
forrás: nol.hu
Cimkék: kiskereskedelem


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Turán nyitotta meg legújabb egységét a Stilianos Babauszoda.
dátum 2018-01-18 idő 17:17

2018. Január 15-én a Stilianos Babauszoda Franchise 7. egységeként kezdte működését a Stilianos Babauszoda Tura.

A Franchise Börzén kedvezménnyel lesz megvásárolható a Franchise Vállalkozás című könyv
dátum 2018-01-18 idő 16:35

A franchise iránt érdeklődők számára alapvető ismereteket tartalmazó olvasmány 25% kedvezménnyel lesz kapható a kiállítás helyszínén.

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.