Hírek, aktualitások

dátum 2014-03-25 idő 11:41

A Nemzetközi Vívó Szövetség technikai igazgatója lesz a BÁV vezére

Június elsejétől Kulcsár Krisztián lesz a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) technikai igazgatója. A kétszeres olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok párbajtőröző a sportág első számú szakmai vezetőjeként azon fáradozik majd, hogy a vívás a XXI. századi kihívásoknak is maradéktalanul megfeleljen. (Népszava interjú)
 
- Miközben a számát tárcsáztam, azon tűnődtem, jelenleg hány magyar sportvezető tölthet be hasonlóan magas pozíciót?
 
- Nem tagadom, kinevezésemkor magam is számba vettem, hogy Aján Tamás, Gyárfás Tamás, Vaskuti István és Csötönyi Sándor tölt be jelenleg olimpiai sportág nemzetközi szövetségében magas, választott pozíciót, Schmitt Pál NOB-tagként és Kamuti Jenő a Nemzetközi Fair Play bizottság elnökeként természetesen más, magasabb kategóriába tartozik. Operatív feladatkörben az elmúlt évtizedek legnagyobb magyar karrierje Gyulai Istváné, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség sajnos már körünkből eltávozott nagyszerű főtitkáráé volt.
 
- Hogy esett önre a választás?
 
- Miután 2004-ben bejelentettem a visszavonulásomat, szinte azonnal elkezdtem dolgozni a nemzetközi vonalon. Abban az időszakban Kamuti Jenő volt az európai szövetség elnöke, igyekeztem segítségére lenni. Munkám eredményeként be is választottak a nemzetközi szövetség versenyszabály bizottságába, illetve az európai szövetség végrehajtó bizottságába. Az idén januárban az elnök, Aliser Uszmanov keresett meg. Feltételezem, az eredményes sportolói pályafutás és a közel két évtizedes itthoni civil karrier mellett folytatott aktív szervezeti munkát értékelték a környezetében úgy, hogy azt nem csak a napidíj készhez vétele miatt csinálom.
 
 
 
Kulcsár Krisztián névjegy
Született: 1971. június 28. 
Szakága: párbajtőr 
Eredményei csapatban: olimpiai ezüstérmes (1992, 2004), világbajnok (1998, 2001) és vb-bronzérmes (1995, 2007); Európa-bajnok (1998, 2007) és Eb-ezüstérmes (2008). Egyéniben: világbajnok (2007), Eb-bronzérmes (2000) és magyar bajnok (2012).
Végzettsége: Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar (1998-2003), Gödöllői Agrártudományi Egyetem (1993-1996). 
Jelenlegi civil munkahelye: a BÁV Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Zrt. vezérigazgatója.

 

 
- A technikai igazgató a vívósport első számú szakmai vezetője. De konkrétan: mi lesz a feladata?
 
- Rengeteg elérendő cél érhető tetten, de a legfőbb, hogy a vívás stabilan az olimpia műsorán maradjon. Leegyszerűsítve ez azon múlik, hogy milyen a vívás népszerűsége, amit a televíziós nézettségen keresztül mér a Nemzetközi Olimpiai Bizottság - és nem csupán a játékok idején. Ebben a tekintetben a sportág a hátsó régiókban van, még ha nem is közvetlenül veszélyeztetett.
 
- És az sem lehet mellékes, hogy a NOB jelenlegi elnöke maga is vívóként lett olimpiai és világbajnok.
 
- Kétségtelen, magam sem tartom reális eshetőségnek, hogy Thomas Bach regnálása idején a vívósport lekerülhet az ötkarikás műsorról, miként szerencsés körülmény az is, hogy Uszmanov személyében olyasvalaki vezeti a FIE-t, aki anyagi lehetőségeivel és személyes befolyásával biztosítani tudja az ésszerű és előremutató reformfolyamatokhoz szükséges feltételeket.
 
- Ám sem ő, sem Bach nem lesz a végtelenségig elnök…
 
- Nem. Mivel azonban ebben a helyzetben is érzékelhető valamelyest a fenyegetettség, szükséges érdemben foglalkozni a sportág, de legalábbis egyes szakágainak megújításával.
 
Forrás: nepszava.hu; Fotó: Bielik István
 
- Mindenekelőtt min kell változtatni?
 
- A szabályrendszeren, bíráskodáson, versenyek lebonyolítási rendszerén, növelni kell a marketingkommunikációs hatékonyságot és fejlődésre van szükség a nemzetközi edzőképzés terén is.
 
- Amikor a birkózás csaknem lekerült az ötkarikás műsorról, kritikaként fogalmazódott meg: az utóbbi időben annyi szabályváltoztatáson esett át, hogy a néző azt se tudja, mikor mi történik.
 
- A kapkodást és aztán a korrekciókból adódó folyamatos változtatásokat nyilván el kell kerülni. A béna oldallépések helyett alaposan átgondolt reformokra van szükség és emellett különösen fontos, hogy a kard és tőr konvencionális fegyvernemekben tiszta, átlátható bíráskodást honosítsunk meg. E két szakág ugyanis jellegéből adódóan nagyban függ a bíráskodástól, ami már önmagában láthatóan gátja a népszerűségnek. Lényegesen nagyobb versenyzőszámot produkál a transzparens és érthető bíráskodást biztosító párbajtőr fegyvernem.
 
- A birkózáshoz hasonlóan a vívás is történelmi gyökerekkel rendelkező, tradicionális sportág. Hogyan képes megfelelni azoknak a kihívásoknak, amiket a XXI. század szédítő irama állít elébe?
 
- Jogos észrevétel, hiszen már-már vicces, ahogy a hihetetlen technikai fejlődés közepette is csak nemrégiben kezdődött meghonosodni például a vezeték nélküli vívás. Több elképzelés van már a tesztelés fázisában, így például az is, hogy a vívó mellénye villanjon fel találatnál. Ebben a tekintetben egyértelmű, hogy azokat az újításokat kell előtérbe helyezni, amelyek a televíziós közvetítést teszik látványosabbá. A pást mellett ülve, a helyszínen most is jól látható, követhető és élvezetes egy asszót élőben követni.
 
- A sportágat szerető szakember ennél izgalmasabb, felelősségteljesebb, szebb és felemelőbb feladatot aligha kaphat.
 
- Nem tudok vitatkozni: ezt én is így érzem.
 
- Kiköltözik a FIE Lausanne-i székhelyére?
 
- Természetesen gyakran és sok időt kell a szövetség székhelyén, Svájcban töltenem, de úgy állapodtunk meg, hogy Budapesten is lesz a FIE-nek egy irodája, ami a magyar vívósport és talán a MOB számára is értéket jelent. Szeretettel és alázattal végzem majd a dolgom, hogy a vívósportnak visszaadjak valamit abból, amivel engem megajándékozott.
 
Forrás: nepszava.hu
Szerző: Varga T. Róbert
Fotó: Bielik István
Virtuális kiállító: BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt.


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Még mindig nagy üzlet a fogyókúra: tovább terjeszkedik a Naturhouse
dátum 2018-06-01 idő 09:38

2018-ban további terjeszkedéssel számol a táplálkozási tanácsadással foglalkozó Naturhouse.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Pazar évet zárt tavaly itthon a McDonald's
dátum 2018-06-19 idő 12:04

Tájékoztatásuk szerint tavaly a vendégek száma Magyarországon 10 százalékkal nőtt az előző évhez képest, az étteremhálózat évente átlagosan mintegy 80 millió vendéget szolgál ki.

Gyöngyösön nyitotta meg új éttermét a McDonald's
dátum 2018-06-19 idő 11:25

Gyöngyös forgalmas közlekedési csomópontjában nyitotta meg kapuit a McDonald’s legújabb, kétszintes autós étterme. Az étterem az első vidéki egység, amely már a „Jövő Élménye” koncepció alapján készült.

Egy igazi nyári ajánlat: frozen joghurt koncepció keresi új tulajdonosát!
dátum 2018-06-18 idő 09:42

A Jono Yogo, az egész évben üzemeltethető forzen joghurt hálózat remek franchise befektetési lehetőség. Az öt egységből álló franchise 2013 óta van jelen a hazai piacon, és a legforgalmasab budapesti üzletközpontokban képviselteti magát.

A franchise Spanyolországban
dátum 2018-06-15 idő 16:51

„A siker kulcsa Spanyolországban az, hogy megfelelően tudjunk alkalmazkodni a spanyolok ízlésvilágához” – Interjú Eduardo Abadíával, a Spanyol Franchise Szövetség ügyvezető igazgatójával.

Úgy megy házhoz a Lidl és az Aldi, hogy már a házat is ők építik
dátum 2018-06-13 idő 14:24

A Lidl óvodát és hotelt nyit a boltjai felett, az Aldi lakásokat fejleszt. A diszkontláncok egyre aktívabbak az ingatlanpiacon, de ki profitál ebből?