Hírek, aktualitások

dátum 2008-05-20 idő 11:56

A kínai piac egyre vonzóbb a nemzetközi franchise-hálózatok számára

Mostanában két dolog jut eszébe az embernek, ha Kínára gondol: az egyik szomorú aktualitás a földrengés, a másik a néhány hét múlva megrendezésre kerülő olimpiai játékok.

Ám van egy harmadik tényező is, ami egyre inkább az ázsiai ország felé fordítja a világ tekintetét, és ez a franchise. Ez nem is meglepő a számok ismeretében. 1,3 milliárd potenciális fogyasztó, 9,6 millió négyzetkilométeres terület, a 2006-os adatok szerint 2626 millió dolláros GDP. A növekedési ráta meghaladja a 10%-ot. Így már érthető, hogy Kína egyre vonzóbb célpont lehet az olyan hálózatok szemében, amelyek értékelik a gazdasági mutatók által jelzett növekedést és fejlődést.

Ennek a fellendülésnek a franchise jelenti az egyik – egyre elterjedtebb – módját. 87 000 franchise-egység működik az országban, köztük olyan világmárkák üzletei is, mint a Carrefour, Century 21, Papa Jones, KFC vagy a McDonald’s. Ez utóbbi két franchise Magyarországon is igen népszerű.

Ám az európai eredetű hálózatoknak igencsak oda kell figyelniük a terjeszkedéskor, hiszen a kínai törvények és jogszabályok jelentősen eltérnek az európai gyakorlattól. Például a szerződési kötelezettség 3 évre szól. És mivel egyes nagyvárosokban igen drága az üzlethelyiség, ezért szinte lehetetlen ilyen rövid időszak alatt visszanyerni a befektetést.

Ráadásul a jogszabályok lehetővé teszik az átvevő számára, hogy még azelőtt felbontsa a szerződést, hogy az egysége megnyitna. Ez azt jelenti, hogy a franchise-átadó segít az átvevőnek megtalálni a megfelelő egységet, aki ezután felmondhatja a szerződést. Nem tűnik logikusnak, de így van.

Ahhoz, hogy valaki franchise-tulajdonos legyen, előzetesen bizonyítania kell, hogy az üzlete nyereséges lesz egy bizonyos adott időszakon belül. Ezt a szabályt azonban valószínűleg megváltoztatják a jövőben. Ami szintén nagyon fontos: ha Kínában szeretnénk franchise-t indítani, ne feledjük a márkanevet ideogrammákra fordíttatni.

 

 vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.

Plakátaukciót rendez a BÁV január 24-én
dátum 2018-01-15 idő 11:53

Az aukción reklám- és kiállítás plakátok is képviseltetik magukat, a történelmi ereklyék gyűjtői pedig az ötvenes és hatvanas években készült propagandaplakátok közül válogathatnak.

Franchise partnereit keresi a BITE bakery café
dátum 2018-01-11 idő 10:58

Franchise partnereket keres a pereceket, szendvicseket, mascarponés tekercseket és különleges ízesítésű kávékat kínáló BITE bakery café.