Hírek, aktualitások

dátum 2008-05-20 idő 11:56

A kínai piac egyre vonzóbb a nemzetközi franchise-hálózatok számára

Mostanában két dolog jut eszébe az embernek, ha Kínára gondol: az egyik szomorú aktualitás a földrengés, a másik a néhány hét múlva megrendezésre kerülő olimpiai játékok.

Ám van egy harmadik tényező is, ami egyre inkább az ázsiai ország felé fordítja a világ tekintetét, és ez a franchise. Ez nem is meglepő a számok ismeretében. 1,3 milliárd potenciális fogyasztó, 9,6 millió négyzetkilométeres terület, a 2006-os adatok szerint 2626 millió dolláros GDP. A növekedési ráta meghaladja a 10%-ot. Így már érthető, hogy Kína egyre vonzóbb célpont lehet az olyan hálózatok szemében, amelyek értékelik a gazdasági mutatók által jelzett növekedést és fejlődést.

Ennek a fellendülésnek a franchise jelenti az egyik – egyre elterjedtebb – módját. 87 000 franchise-egység működik az országban, köztük olyan világmárkák üzletei is, mint a Carrefour, Century 21, Papa Jones, KFC vagy a McDonald’s. Ez utóbbi két franchise Magyarországon is igen népszerű.

Ám az európai eredetű hálózatoknak igencsak oda kell figyelniük a terjeszkedéskor, hiszen a kínai törvények és jogszabályok jelentősen eltérnek az európai gyakorlattól. Például a szerződési kötelezettség 3 évre szól. És mivel egyes nagyvárosokban igen drága az üzlethelyiség, ezért szinte lehetetlen ilyen rövid időszak alatt visszanyerni a befektetést.

Ráadásul a jogszabályok lehetővé teszik az átvevő számára, hogy még azelőtt felbontsa a szerződést, hogy az egysége megnyitna. Ez azt jelenti, hogy a franchise-átadó segít az átvevőnek megtalálni a megfelelő egységet, aki ezután felmondhatja a szerződést. Nem tűnik logikusnak, de így van.

Ahhoz, hogy valaki franchise-tulajdonos legyen, előzetesen bizonyítania kell, hogy az üzlete nyereséges lesz egy bizonyos adott időszakon belül. Ezt a szabályt azonban valószínűleg megváltoztatják a jövőben. Ami szintén nagyon fontos: ha Kínában szeretnénk franchise-t indítani, ne feledjük a márkanevet ideogrammákra fordíttatni.

 

 vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Megnyílt az első Zala megyei Burger King
dátum 2018-03-20 idő 16:52

Mintegy 450 millió forintos beruházással nyílt meg kedden Zalaegerszegen a Burger King 40. magyarországi és egyben első Zala megyei étterme.

Az életmódváltás még mindig jó üzlet! Legyen Ön is Naturhouse franchise partner!
dátum 2018-03-20 idő 09:18

A Naturhouse minden diatetikai központjában magasan képzett és tapasztalt dietetikusok segítenek a fogyni, illetve egészségesebben táplálkozni vágyóknak.

Akár évi 25%-os hozamot hozhat egy saját Bubbles mosoda
dátum 2018-03-19 idő 12:28

Vidéken keresi franchise partnereit a Bubbles mosoda hálózat.

Ahova beteszi a lábát, ott hamar divatot teremt a Salad Box
dátum 2018-03-19 idő 11:48

Franchise partnereit keresi hazánkban az egészségtudatos táplálkozásra nagy hangsúlyt fektető Salad Box gyorsétterem hálózat.

Újabb egyetemvárosban nyílik Starbucks
dátum 2018-03-14 idő 12:08

Szeged után újabb vidéki városban mutatkozik be a világ legismertebb kávézólánca.