Hírek, aktualitások

dátum 2015-04-03 idő 09:10

Ahol a házi sörrel együtt a csapot is dobra verik

Közel 15-féle kézműves sört kínálnak, még sincs tele korsóikat emelgető gourmet-kal a Csapház, ugyanis itt csak elvitelre adják a sört, ami a speciális csapolási technikának köszönhetően még napokig fogyasztható. Negatív graffitivel is hirdetik magukat: koszos utca- és falfelületekre "takarítják rá" a reklámjukat. A vállalkozás azonban nemcsak a magyar sörkülönlegességek viszonteladására alapozza sikerét, hanem a csapok kizárólagos forgalmazója is az országban. (hvg.hu összeállítás)
 
Szerző: Varga Szabolcs
Forrás: hvg.hu
 
Aki a Csapház feliratot remélve egy jó korsó sör ledöntésének reményében lép be a kevesebb, mint 10 négyzetméteres helyiségbe, az csalódni fog, mert a látszat ellenére nem egy sörözőben találja magát. Az ajtóval szemben lévő, falra felszerelt közel 15 csap ugyan még táplálja a reményt, amihez azonban rögtön zavar párosul, hiszen egy árva szék sem található a helyen, nemhogy asztal. Afféle könyöklős hely – gondolná az ember, de ahhoz túl nagy a tisztaság, a dizájn ízléses és letisztult, sehol egy részeg, a kézműves sörök világában otthonosan mozgókra pedig ismerős címkék mosolyognak a falról.
 
 
A Csapház egyik fővárosi, Bartók Béla úti üzletében járunk, ahonnan egy-, másfél és kétliteres PET-palackban lehet hazavinni az ország legnépszerűbb és kevésbé ismert kézműves söreit. A söröket speciális, nyomáskiegyenlítéses technológiával csapolják, amelynek köszönhetően a nedűt gyorsan és habmentesen lehet a nyomás alatt álló hordókból a PET-palackokba ereszteni. Az adagolás az ellennyomás módszerén alapul, amely abból áll, hogy egy üres palackot megtöltenek az italos hordóban uralkodó azonos nyomású gázzal. A módszernek nemcsak a habmentes adagolás az előnye, de így az ital hosszabb ideig megőrzi minőségét is.
 
 
„Közel 50 kis magyar főzde található az országban, amelyek első osztályú söröket állítanak elő. Hogy ezt reprezentálni tudjuk, mindig más-más sörök kerülnek csapra, az újpesti boltban 13, a Bartók Béla úton 15 sör közül lehet válogatni. A rotálódó kínálatnak köszönhetően a tavaly júniusi nyitás óta már több mint 50 féle sör fordult meg az üzletekben” – büszkélkedik Huszár Beja, a vállalkozás ügyvezetője, akivel az újpesti boltban beszélgettünk. (A Csapházat a Draft Home Beer Kft. üzemelteti, ennek a tulajdonosa Huszár és társa, Zsigmond Balázs.)
 

A magyarok inkább dobozból isznak

 
„A frissen csapolt sör elvitelre való vásárlása nem újdonság máshol, csak Magyarországon ennek nem nagyon van hagyománya. A világon mindenhol van példa ilyesmire az Egyesült Államoktól Németországon át Brazíliáig, de akár a szomszédos Szlovákiában sem ismeretlen” – meséli az ügyvezető. Úgy látja, hogy az utóbbi években elindult sörforradalom, a sörfesztiválok és a népszerűbb főzdék nemzetközi sikerei rávilágítottak, hogy minőségi sörökért nem kell Belgiumig vagy Németországig menni, mégis még mindig sokan vannak, akik előtt ismeretlenek ezek a főzetek, az pedig pláne szokatlan, hogy valaki otthoni fogyasztásra tárazzon be ezekből.
 
 
„Arra van lehetőség, hogy palackozott formában bárki vegyen az ismertebb fajtákból – ezt is inkább csak ajándékba –, de a frissen csapolt sör hazavitelére és otthoni fogyasztására elvétve akad példa” – mutat rá a piaci résre Huszár, aki társával, Zsigmond Balázzsal nemcsak az említett réspiac kiaknázásából, hanem a speciális sörcsapok forgalmazása révén is boldogulni kíván. A csapokat Oroszországból importálják, ahol Zsigmond visszatérő vendége volt az egyik hasonló jellegű üzletnek, és kikérdezte az alkalmazottakat az üzleti hátérről, így jutottak el a csapoló rendszerek orosz gyártójához, a Pegashoz, így ma a csapházasok a termék kizárólagos magyarországi forgalmazói.
 

Sörcsapban is látnak lehetőséget

 
A Csapházat üzemeltető cég, a Draft Beer Home Kft. nemcsak a sört forgalmazza, hanem sörcsapokat is értékesít. Az ügyvezető büszkélkedett azzal, hogy egy szegedi grillteraszon például már 10 csapot szereltek fel a pultban. A csapokat partnereken keresztül értékesítik, de a későbbiekben tervben van a szervizhálózat kiépítése is, bár jelenleg is garanciálisak a készülékek. A technológia nem drágítja meg a csapokat, amelyek közel egy árban vannak hagyományos társaikkal, harminckét ezer forinttól indulnak, és a minőségi kivitelezéssel – például a műanyag elemek fémre váltásával áruk elérheti a százezer forintot, sőt vannak annál drágábbak is.
 
Az eljárás hátránya azonban az, hogy a PET-palackok higiéniai okokból nem használhatóak fel többször, illetve saját palackot sem lehet használni, így minden egyes töltésnél új palackot tesznek a csap alá, ami meglehetősen sok hulladékkal jár. „A sörök minőségének megőrzése érdekében nem kockáztathatjuk, hogy egyáltalán felmerüljön az a rizikó, hogy akármilyen baktérium visszafertőzze a hordót” – indokolja az ügyvezető, de tervezik, hogy a hulladékot visszagyűjtik majd, bár azokat a fent említettek miatt nem tudják újra felhasználni.
 
Jelenleg Budapesten a Bartók Béla úton és Újpesten üzemel két Csapház, de már keresik a harmadik bolt helyszínét is. „A harmadik bolt nyitása már a küszöbön van, és várhatóan még az idén 4-5 boltot tervezünk nyitni” – árulja el Huszár, aki a befektetésről csak annyit árult el konkrét összeg említése nélkül, hogy saját tőkéből történt, egy üzlet nyitása pedig 5-10 millió forint közti összeget emészt fel. A tervek szerint 8-10 bolt nyitása után már franchise rendszerben képzelik el a további terjeszkedést.
 
Forrás: hvg.hu
Képek forrása: csaphaz.hu


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Újabb egyetemvárosban nyílik Starbucks
dátum 2018-03-14 idő 12:08

Szeged után újabb vidéki városban mutatkozik be a világ legismertebb kávézólánca.

Még mindig megéri ingatlanirodát nyitni
dátum 2018-03-07 idő 09:57

Pörög az ingatlanpiac, nem késő beszállni. Ehhez erős anyagi és szakmai támogatást is kaphatsz, ha ingatlanirodát szeretnél nyitni.

Automata üzleteket nyit az Auchan
dátum 2018-03-02 idő 07:35

Konténerekben elhelyezett önkiszolgáló boltokkal próbálkozik az Auchan, aki nemrég sarki üzletek nyitásáról is döntött.

Az ingatlanpiac további fejlődését várja az idei évtől a Duna House
dátum 2018-03-01 idő 13:54

Az ingatlanpiac további fejlődését, akár 20%-kal bővülő lakáspiaci hitelkihelyezést és közel háromszoros profitot vár az idei évtől a Duna House.

Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.