Hírek, aktualitások

dátum 2014-04-25 idő 09:40

Általánosságok nehezítik a Ptk. alkalmazását

Életbe lépett az új Polgári Törvénykönyv, mely jelentős változásokat hozott szinte minden területen. - írja a napi.hu.
 
A Ptk. a franchise és a forgalmazási szerződéseket is szabályozza, ám néha meglehetősen életszerűtlen módon - mondta Kui Szilárd, a Baker & Mckenzie Ügyvédi Iroda ügyvédje. Ez utóbbi esetében például a törvény a forgalmazó kötelezettségeként szabályozza az adott adott termék értékesítését. Tehát szerződésszegést jelent, ha nem sikerül eladni az árut? - tette fel a kérdést Kui, aki éppen ezért állította: jelenleg a szabályozás nincs minden esetben rendesen átgondolva és nem szolgálja ki teljes mértékben a piaci igényeket.
 
 
Hasonló a helyzet a franchise szerződéseknél is, ami alapvetően egy elég bonyolult szerződés, hiszen számos kötelezettséget kell meghatározni benne - állítja Kui. A Ptk. itt is belenyúl a szabályozásba, ám eléggé általánossá teszi, fontos kérdéseket, például területi, illetve tárgyi kizárólagosság kérdését, - azt, hogy egy kereskedő egyedül értékesíthesse az adott terméket egy településen, vagy, hogy ő csak a franchise szerződésben meghatározott termékeket árulhassa - nem szabályoz, míg a franchise hálózat vagy az értékesített termék illetve szolgáltatás jóhírnevének védelme tekintetében pontatlan szabályozást tartalmaz.
 
A forgalmazási és franchise szerződésekkel kapcsolatban pozitívumként értékelhető, hogy a Ptk. szabályozásától a felek a szerződésükben szabadon eltérhetnek - fogalmazott Kui, hiszen a forgalmazási és franchise szerződésekkel kapcsolatos néhány paragrafus diszpozitív, "tehát tudni kell azt, hogy van néhány rossz szabály, és azokat a feleknek kell a szerződésükben az igényeiknek jobban megfelelő szabályokkal helyettesíteniük". Ennek következménye lehet a szakember szerint, hogy a nemzetközi cégek a Magyarországra vonatkozó franchise és forgalmazási szerződéseiket a magyar partnerrel továbbra is valamelyik külföldi jog (német, svájci, francia) alatt fogják megkötni.
 

Klubdélután a jogszabályi változásokról

 
A Magyar Franchise Szövetség tavaly őszi programsorozatának befejező rendezvényén a jelenlevők „változások a franchise rendszerek jogi szabályozásában” témakörben hallhattak színvonalas előadást. A november 14-i klubdélutánon az előadó, Dr. Darázs Lénárd, a Magyar Franchise Szövetség Etikai és Jogi Bizottság elnöke, ügyvéd, egyetemi docens volt.
 
2014. március 15-től a polgári törvénykönyv, amely a teljes magánjogi viszonyokat szabályozza, egy új kódexbe kerül megalkotásra. A most hatályos törvénykönyv, néhány kapcsolódó jogszabállyal ezzel a nappal pedig hatályát fogja veszteni.
Ami a franchise szempontjából is érdekes, és a hálózatok szabályzását közvetlenül érinti, az un. kötelmi jogi szabályozás, amelynek részét képezi magának a (franchise) szerződéseknek a szabályozása is.
 
 
Már tudjuk, hogy 2014. március 15-én hatályba lépett az új Ptk. De mégis mi történik azokkal a szerződésekkel, amelyeket még ezt megelőzően kötöttek? Meddig vannak azok ilyen értelemben a régi törvény alá rendelve? Illetőleg amennyiben arra a most hatályos törvényt kellene alkalmazni, akkor meg lehet-e azt csinálni, hogy az új Ptk-t rendeljük alkalmazni a hatályba lépése előtt megkötött szerződésekre is?
 
Ezt a komplex kérdéskört a következőképpen szabályozza a polgárjogi törvény:
 
  1. Ha 2014. március 15. után köt valaki szerződést, akkor biztos, hogy az új Ptk. szabályait kell alkalmazni ezekre a szerződésekre és az ezzel kapcsolatos jogi nyilatkozatokra egyaránt.
  2. A 2014. március 15-e előtt megkötött szerződésekre lehetőségük van a feleknek, hogy ezt a megállapodásukat az új Ptk. hatálya alá rendeljék. Tenniük kell egy egyszerű nyilatkozatot, megállapodást, amelyben szerződésükre - bár azt előbb kötötték - az új Ptk-t rendelik alkalmazni.
  3. A 2014. március 15-e előtt megkötött szerződésekre, ha fent említett alávetési nyilatkozatot nem tesznek a felek, akkor a most hatályos Ptk-t kell alkalmazni, amely egyébként 2014. március 15-től hatályát vesztette. Meddig? Akármeddig.
 
Hogy a lehetőségek közül mely megoldást érdemes, szerencsés választani? Milyen rendelkezéseiben változik az új-, a régi Ptk-hoz viszonyítva? Lényegében ezekre a kérdésekre kaphattak választ a rendezvény résztvevői.
 
Forrás: napi.hu; franchise.hu

 vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Újabb egyetemvárosban nyílik Starbucks
dátum 2018-03-14 idő 12:08

Szeged után újabb vidéki városban mutatkozik be a világ legismertebb kávézólánca.

Még mindig megéri ingatlanirodát nyitni
dátum 2018-03-07 idő 09:57

Pörög az ingatlanpiac, nem késő beszállni. Ehhez erős anyagi és szakmai támogatást is kaphatsz, ha ingatlanirodát szeretnél nyitni.

Automata üzleteket nyit az Auchan
dátum 2018-03-02 idő 07:35

Konténerekben elhelyezett önkiszolgáló boltokkal próbálkozik az Auchan, aki nemrég sarki üzletek nyitásáról is döntött.

Az ingatlanpiac további fejlődését várja az idei évtől a Duna House
dátum 2018-03-01 idő 13:54

Az ingatlanpiac további fejlődését, akár 20%-kal bővülő lakáspiaci hitelkihelyezést és közel háromszoros profitot vár az idei évtől a Duna House.

Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.