Hírek, aktualitások

dátum 2013-10-31 idő 10:19

Az Élet Éttermében elég, ha gyümölcsökben, zöldségekben és magvakban gondolkodunk

A chips és a hamburger is lehet egészséges, és fasírtot is csinálhatunk anélkül, hogy a végén le kelljen itatni róla a tocsogó olajat. Lehet élni hús, sajt, túró, cukor, tojás és liszt nélkül? Budapest legújabb éttermében azt mondják: igen. Elég, ha gyümölcsökben, zöldségekben és magvakban gondolkodunk. Mindezt kizárólag nyersen. Közép-Európa egyetlen nyers éttermében, az Élet Éttermében jártunk. (hvg.hu Élet+Stílus cikk)
 
Milyen a palacsinta, ha a tésztája lisztet és tojást nem, csak aszalt gyümölcsöket látott? Milyen a székelykáposzta, ha a tejföl hozzá valójában napraforgómagból van? Milyen a körözött, ha túró helyett napraforgómag-csírából készül? És milyen a fasírt, ha nincs benne hús? A válaszban semmi sokkoló nincs: finom és tápláló.
 
 
Amíg a nagyszüleinktől a spórolás jegyében tanultuk meg, mi is az a hamis túró, a hamis gulyás, vagy a hamis marcipán, addig az Élet Éttermében az egészséges táplálkozás jegyében találnak ki alternatív megoldásokat csak és kizárólag nyers zöldségekből, gyümölcsökből és magvakból. A természet törvényeit tiszteletben tartják ugyan, azon belül viszont minden a kreativitáson múlik.
 
Az átlagos nyers vegán ételeken túl itt annyi pluszt kapunk, hogy igyekeznek a magyaros szájíz szerint megalkotni az ételeket, emellett pedig a nemzetközi konyha ízvilágából is behoznak egy-egy ételt. Így találunk az étlapon tandori vegyes zöldséget keleti fűszerekkel, orosz céklaételt, a paella algából és curryből készül, a tészta cukkiniből, a hamburger kelkáposztából, a sajtlevesben pedig nincs sajt.
 

Minden 100 százalékos

 
Azok, akik hisznek a nyers vegán táplálkozásban, azt mondják: az általuk elkészített ételek hasonlítanak a megszokott formákhoz és ízekhez, azzal a különbséggel, hogy a tápanyagtartalmuk 100 százalékos marad. Ezzel nem is vitatkozunk, sokszor valóban meglepő a hasonlóság, egy-egy fogás esetében azonban a csalódásra is fel kell készülnünk: a kókuszgolyó például alulteljesített.
 
 
Takács Ákos, a nyers vegán étterem tulajdonosa viszont épp a 100 százalékosság miatt mondja, hogy a Magyarország legolcsóbb éttermét nyitották meg hétfőn Budán. Legalábbis ha a kapott minőséget és a szervezet számára hasznosítható tápanyag mennyiségét nézzük. Az ételek itt nagyon tömények, sokan nem is tudnak egyszerre megenni egy adagot, mégsem kapunk tőle kaja-kómát.
Sőt, a hely vezetője szerint az ételek energetizálnak (ezt egy kóstoló után még nem tudjuk igazolni), az italoktól (máktej, diótej, mandulatej, nyers kakaó, fekete szezámtej, hagymatea) pedig, amelyek helyettesítik a kávét, szinte rögtön kipattan a szemünk. (Ezt az élményt elvitte a front.)
Egy főétel náluk 1200 forint, egy vegyestál, ahol az idényzöldségektől és gyümölcsöktől függően 15-20 fajta íz jelenik meg, 1900 forint, egy sütemény és egy saláta pedig 5-600 forintba kerül.
 

Ha egy diéta sem jött eddig be

 
Takács akkor találkozott a nyers ételek jótékony hatásával, amikor évekkel ezelőtt átment egy teherautó a lábán, és kórházba került. "Ennek köszönhetően gyorsabban hegedtek a sebek, és hamarabb lábra tudtam állni" - ennek a gasztroszubkultúrának a hívei ugyanis azt mondják: a nyers vegán táplálkozás nem csak egészséges, de gyógyító hatása is van. A glutén érzékenyektől a cukorbetegeken át a rákos betegekig mindenkinek ajánlják, de életünk x+n-edik diétájának sem utolsó.
 
Az itt árult édességeket állítólag úgy is megehetjük, hogy közben nem számolgatjuk a kalóriákat. Az ételek elkészítése során sok kifejezetten zsírégető gyümölcsöt is használnak, például ribizlit, görögdinnyét, nektarint, sárgabarackot és cseresznyét. A kiinduló elv annyi: a természetben nincs kövér állat, mert a természetes ételekben nincs olyan, amitől elhíznának. Ezt a diétát követve tehát az emberek is elfelejthetik a kövérséget.
 

Darabológéptől a franchise-ig

 
A frissen nyílt étterem múltja is Takács kórházi ágyáig nyúlik vissza. Az étterem vezetője gyógyulása után döntötte el, hogy vállalkozásba kezd: kölcsönkért 50 ezer forintot, hogy megvehessen egy turmixgépet és egy darabológépet, és megalapította a Mannatural Ételmanufaktúrát, ami akkor még csak házhoz szállítással foglalkozott.
 
Takács Ákos alapító (balról)
 
Azóta nyitottak egy éttermet Pesten a Garibaldi utcában, most pedig a XII. kerületi Kiss János altábornagy utcában, de van franchise üzletük Szombathelyen és Budapesten a Krisztina téren is, és terveik szerint külföldön is terjeszkednek majd.
 
Itt inkább az ételeken van a hangsúly, a design nem fontos, és a hely mérete sem alkalmas hatalmas vegán bulikra. Ha viszont szeretnénk tippeket ahhoz, hogyan vihetnénk bele az életünkbe ezt az étkezési formát, részt vehetünk valamelyik tanfolyamukon. Nem utolsó sorban egy-két afrodiziákum kikeveréséért.
 
Forrás: hvg.hu
Szerző: TA
Képek: Mannatural Ételmanufaktúra Facebook-profil


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Tizedik alkalommal Superbrands-díjas a SPAR
dátum 2018-04-24 idő 09:20

A szakemberek mellett a vásárlók is újra bizalmat szavaztak a SPAR Magyarországnak, amelyet sorozatban tizedszerre tartottak érdemesnek a márkaértékelési díjra.

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.

Frozen Yoghurt hálózat kínálja értékesítésre az elmúlt 4 év alatt felépített franchise hálózatát
dátum 2018-04-13 idő 10:50

A koncepció öt egysége négy jelentős budapesti bevásárlóközpontban, valamint a budaörsi Korzó Auchan Kereskedelmi Központban is jelen van üzleteivel.