Hírek, aktualitások

dátum 2014-07-30 idő 10:17

Bejöhet a városba, expresszekkel támad az Auchan

Pár hónapon belül több mint két tucat diszkontboltot nyithat az Auchan a Lukoil benzinkutakon, ha minden az elképzelések szerint alakul - értesült a hvg.hu. Az eddig csak városszéli hipermarketeket üzemeltető lánc ezzel próbál közelebb kerülni a vásárlókhoz. Budapesten lenne a legtöbb üzlet, de vidéken közepes méretű városokban is terjeszkedne a francia bolthálózat, olvasható a Hvg Online oldalán.
 
Akár már az ősszel – a Lukoil benzinkutakon indulna az országban két tucatnál több diszkontüzlet. A rendszer franchise alapon működne: a termékeket és a márkát az Auchan adná, de a boltok és a berendezések a Lukoil-kutaké lennének.
 
 
Lecsúsztak a budapesti belvárosról?
 
Arról, úgy tűnik, az Auchan lekésett, hogy Budapest belvárosában hódítson el területeket, mint a Tesco, a Spar és a CBA-k. Korábban, amikor az áruházlánc megvette a Cora-áruházakat, még eljátszottak azzal a gondolattal, hogy megveszik a városok belső részein jelen levő MATCH-okat, illetve Profi-boltokat is (mivel az anyacég ugyanaz a belga Delhaize-csoport volt). Végül azonban letettek erről, és az üzleteket a CBA, a Coop, valamint a Spar szerezte meg.
 
Az már egy ideje elég egyértelmű, hogy a hipermarketek korának kezd leáldozni. Több európai országban látszik, hogy a hipermarketek piaci részesedése szűkül, a gyorsabbnak és rugalmasabbnak látszó diszkontok terjeszkedése azonban megállíthatatlannak tűnik. A tendenciát Magyarországon is megérzik a hiperek, a külföldi diszkontláncok (Aldi, Lidl, Penny Market) 2012-ben az egy évvel korábbihoz képest 9 százalékkal növelték forgalmukat, ami másfélszer nagyobb tempó, mint amit a teljes hazai élelmiszer és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelem produkált. A GfK Hungária 2010-ben azt jelezte előre, hogy 2015-re Magyarországon a 20 százalékot is elérheti majd a diszkontok piaci aránya, 2020-ra 27 százalékosra nőhet részesedésük.
 
A diszkontok egyik előnye a hiperekkel szemben az, hogy közelebbi bevásárlási lehetőséget biztosítanak a vásárlóknak. Erre mozdult rá, illetve reagált a Tesco is, és az elmúlt években egyre több szupermarketet és expressz boltot nyitott a belvárosokban és külsőbb területeken is. Emellett a belvárosi kisebb alapterületű boltok nyitását serkentette a plázastop is, ugyanis, ha már létező épületben, egy bérleményben nyitottak áruházat, nem vonatkozott rájuk a plázanyitási korlátozás. 300 négyzetméter alapterületűnél nagyobb üzleteket a plázastop szerint azonban csak külön, miniszteri engedéllyel lehet építeni, sőt 2014-től már átalakítani sem lehet enélkül az ennél nagyobb üzleteket.
 
Az áruházak stratégiáinak változásában szerepet játszik az is, hogy megváltoztak a vásárlók: óvatosabban költünk, és egy rá is untunk a hipermarketekre. Régen hétvégi program volt a nagybevásárlás valamelyik városszéli nagyáruházban, ma viszont sokan szívesebben járnak olyan közeli boltokba, amelyek az igényeikhez igazodnak. Már számolunk azzal, hogy a városszéli hipermarket messze van, ami több benzinbe kerül, és azt sem szeretjük a nagyáruházakban, hogy bemegyünk és olyasmit is nagy tételben megveszünk, amire éppen nincs szükségünk, de olcsón adják. Ezzel a jelenséggel nyilvánvalóan tisztában vannak az Auchannál is, és ez lehet az egyik oka, hogy közelebb akarnak kerülni a lakossághoz.

Forrás hvg.hu

 vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Megnyílt az első Zala megyei Burger King
dátum 2018-03-20 idő 16:52

Mintegy 450 millió forintos beruházással nyílt meg kedden Zalaegerszegen a Burger King 40. magyarországi és egyben első Zala megyei étterme.

Az életmódváltás még mindig jó üzlet! Legyen Ön is Naturhouse franchise partner!
dátum 2018-03-20 idő 09:18

A Naturhouse minden diatetikai központjában magasan képzett és tapasztalt dietetikusok segítenek a fogyni, illetve egészségesebben táplálkozni vágyóknak.

Akár évi 25%-os hozamot hozhat egy saját Bubbles mosoda
dátum 2018-03-19 idő 12:28

Vidéken keresi franchise partnereit a Bubbles mosoda hálózat.

Ahova beteszi a lábát, ott hamar divatot teremt a Salad Box
dátum 2018-03-19 idő 11:48

Franchise partnereit keresi hazánkban az egészségtudatos táplálkozásra nagy hangsúlyt fektető Salad Box gyorsétterem hálózat.

Újabb egyetemvárosban nyílik Starbucks
dátum 2018-03-14 idő 12:08

Szeged után újabb vidéki városban mutatkozik be a világ legismertebb kávézólánca.