Hírek, aktualitások

dátum 2014-07-30 idő 10:17

Bejöhet a városba, expresszekkel támad az Auchan

Pár hónapon belül több mint két tucat diszkontboltot nyithat az Auchan a Lukoil benzinkutakon, ha minden az elképzelések szerint alakul - értesült a hvg.hu. Az eddig csak városszéli hipermarketeket üzemeltető lánc ezzel próbál közelebb kerülni a vásárlókhoz. Budapesten lenne a legtöbb üzlet, de vidéken közepes méretű városokban is terjeszkedne a francia bolthálózat, olvasható a Hvg Online oldalán.
 
Akár már az ősszel – a Lukoil benzinkutakon indulna az országban két tucatnál több diszkontüzlet. A rendszer franchise alapon működne: a termékeket és a márkát az Auchan adná, de a boltok és a berendezések a Lukoil-kutaké lennének.
 
 
Lecsúsztak a budapesti belvárosról?
 
Arról, úgy tűnik, az Auchan lekésett, hogy Budapest belvárosában hódítson el területeket, mint a Tesco, a Spar és a CBA-k. Korábban, amikor az áruházlánc megvette a Cora-áruházakat, még eljátszottak azzal a gondolattal, hogy megveszik a városok belső részein jelen levő MATCH-okat, illetve Profi-boltokat is (mivel az anyacég ugyanaz a belga Delhaize-csoport volt). Végül azonban letettek erről, és az üzleteket a CBA, a Coop, valamint a Spar szerezte meg.
 
Az már egy ideje elég egyértelmű, hogy a hipermarketek korának kezd leáldozni. Több európai országban látszik, hogy a hipermarketek piaci részesedése szűkül, a gyorsabbnak és rugalmasabbnak látszó diszkontok terjeszkedése azonban megállíthatatlannak tűnik. A tendenciát Magyarországon is megérzik a hiperek, a külföldi diszkontláncok (Aldi, Lidl, Penny Market) 2012-ben az egy évvel korábbihoz képest 9 százalékkal növelték forgalmukat, ami másfélszer nagyobb tempó, mint amit a teljes hazai élelmiszer és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelem produkált. A GfK Hungária 2010-ben azt jelezte előre, hogy 2015-re Magyarországon a 20 százalékot is elérheti majd a diszkontok piaci aránya, 2020-ra 27 százalékosra nőhet részesedésük.
 
A diszkontok egyik előnye a hiperekkel szemben az, hogy közelebbi bevásárlási lehetőséget biztosítanak a vásárlóknak. Erre mozdult rá, illetve reagált a Tesco is, és az elmúlt években egyre több szupermarketet és expressz boltot nyitott a belvárosokban és külsőbb területeken is. Emellett a belvárosi kisebb alapterületű boltok nyitását serkentette a plázastop is, ugyanis, ha már létező épületben, egy bérleményben nyitottak áruházat, nem vonatkozott rájuk a plázanyitási korlátozás. 300 négyzetméter alapterületűnél nagyobb üzleteket a plázastop szerint azonban csak külön, miniszteri engedéllyel lehet építeni, sőt 2014-től már átalakítani sem lehet enélkül az ennél nagyobb üzleteket.
 
Az áruházak stratégiáinak változásában szerepet játszik az is, hogy megváltoztak a vásárlók: óvatosabban költünk, és egy rá is untunk a hipermarketekre. Régen hétvégi program volt a nagybevásárlás valamelyik városszéli nagyáruházban, ma viszont sokan szívesebben járnak olyan közeli boltokba, amelyek az igényeikhez igazodnak. Már számolunk azzal, hogy a városszéli hipermarket messze van, ami több benzinbe kerül, és azt sem szeretjük a nagyáruházakban, hogy bemegyünk és olyasmit is nagy tételben megveszünk, amire éppen nincs szükségünk, de olcsón adják. Ezzel a jelenséggel nyilvánvalóan tisztában vannak az Auchannál is, és ez lehet az egyik oka, hogy közelebb akarnak kerülni a lakossághoz.

Forrás hvg.hu

 vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Turán nyitotta meg legújabb egységét a Stilianos Babauszoda.
dátum 2018-01-18 idő 17:17

2018. Január 15-én a Stilianos Babauszoda Franchise 7. egységeként kezdte működését a Stilianos Babauszoda Tura.

A Franchise Börzén kedvezménnyel lesz megvásárolható a Franchise Vállalkozás című könyv
dátum 2018-01-18 idő 16:35

A franchise iránt érdeklődők számára alapvető ismereteket tartalmazó olvasmány 25% kedvezménnyel lesz kapható a kiállítás helyszínén.

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.