Hírek, aktualitások

dátum 2016-04-12 idő 09:45

Bemutatkozik a jövő iskolája - Interjú

Lánya iskolájában megszűnt az informatika óra, úgyhogy létrehozott egy saját iskolát. A hiánypótló délutáni program pillanatok alatt karolta fel az érdeklődő gyerekeket, s a Logiscool mára egyediségével és újszerű képzésstruktúrájával gyerekek ezreit tanítja rendszerszerűen gondolkodni.

Magyarországon, sőt Európában is egyedülálló informatikai oktatással állt elő Breuer Anita Budaörsön. A gyerekprogramok szervezése nem volt idegen terület számára, legújabb ötlete a Logiscool viszont egy teljesen újszerű iskolarendszer kiépítésére sarkallta, így segítve új alapra helyezni az informatikai oktatást. Bár a Logiscool nem egyszeri programozási kurzusként indult Budaörsön, mégis az égető hiányérzet miatt meglepő gyorsasággal, két év alatt országos hálózattá nőtte ki magát, s mára 16 helyszínen várják az érdeklődő diákokat. A Logiscool Magyar Franchise Szövetségbe történt belépése kapcsán a hálózat elmúlt két évéről, és fejlődési terveikről beszélgettünk Breuer Anitával.

Ön jogász végzettséget szerzett, most mégis, mint egy sikeres informatikai iskola alapítójával, vezetőjével beszélgetünk. Hogyan is történt mindez?

Jogász vagyok, de világ életemben reklámmal és marketinggel foglalkoztam. Emellett folyamatosan szerveztem tematikus gyerekprogramokat, mivel én is anyuka vagyok. Valahonnan innen indulhatott a Logiscool is.

Az egész úgy született, hogy 2013 tavaszán olvastam egy cikket olyan programnyelvekről, amikkel könnyen meg lehet tanítani a gyerekeket programozni, és a nagylányunk gimnáziumában megszűnt az informatika óra. Arra gondoltam csináljunk akkor egy olyan iskolát, ahol programozni tanítjuk a gyerekeket. Ez lett a Logiscool, ahol általános- és középiskolásokat tanítunk élményalapú programozásra. Az első kurzusunk –fél év felkészülés és előkészület után- Budaörsön próbaként indult 2014 januárjában, de már ekkor több mint százan beiratkoztak.

 

Mitől lesz élmény alapú a programozás?

A programozás ránézésre nem mindenkinek jelent nagy élményt: van egy sötét képernyő, rajta programsorokkal, amiből a földi halandó nem sokat ért. Mi inkább az mondjuk a gyerekeknek, hogy gyere, és csinálj egy saját számítógépes játékot! Gyere, csinálj egy saját applikációt! Ez olyan hívó szó, ami az első két év tapasztalata alapján tömegeket mozgat meg.

Élmény még az is a gyerekeknek, hogy egy olyan inspiráló környezetben tanulhatnak, ami más, mint az iskola: irodai környezetet varázsolunk köréjük, mindenkinek saját laptopja van. Valamint fiatal programozni tudó egyetemista oktatóink vannak, ezt is nagyon szeretik a gyerekek.

Egy budaörsi iskolával indultak, mára viszont már keresett rendszerré váltak? Hogyan történt mindez?

Budaörsön az első kurzus júniusban véget ért, és véget ért a tanév is. Mivel volt rá igény, szerveztünk egy programozó nyári tábort, közel 300 diák fordult meg 6 hét alatt. Nagyon sokan jöttek Budapestről, így folyamatosan nagy volt a nyomás a szülők részéről hogy Budapestre is vigyük el a koncepciót. Így nyílt meg a második iskolánk Budán. Az első franchise partnereink azok közül a szülők közül kerültek ki, akiknek a gyerekei hozzánk jártak, vagy hozzánk szerettek volna járni. Ők vitték tovább a koncepciót. Azóta sokkal nagyobb az érdeklődés, jelentkezés, mint ahogy tudnánk nyitni az iskolákat.

 

Most hány iskola van?

Jelenleg 16 iskolánk van, és most vagyunk egy újabb hálózatbővítés előtt. Az utolsó nagy bővítés tavaly tavasszal volt. Azért vártunk idáig, mert nagyon hirtelen nőttünk, nagyon sok dolgunk volt vele, utól kellett érnünk magunkat. Most viszont újabb nagymértékű növekedés várható, nyári táborokkal indulnak az új iskolák, majd ősszel kezdődnek a kurzusok ott is.

Itthon nem nagyon hallottunk még kifejezetten gyerekeket célzó programozó képzésekről, külföldön is elvétve (a Briteknél például az iskolai órába építetten) találkozunk ilyesmivel. Van jelentős konkurencia?

Nincsen. Külföldről is vannak megkeresések, mert ott sincsenek olyan délutáni, iskola utáni oktatások, amik nem csak felhívják a figyelmet a programozásra, hanem hosszú éveken át tartanának. Kidolgozott, egymásra épülő tananyag modulljaink magas szintű tudást garantálnak diákjainknak.
Amerikában tudunk hasonló rendszerről, de ők is csak utánunk indultak, úgyhogy azt gondolom, hogy ez nagyon úttörő lehetőség.

Na de mi a helyzet a nagyokkal?
A Logiscool legújabb fejlesztésének köszönhetően annak sem kell megijednie, aki esetleg kilóg a koncepció által felkarolt életkorból 5-15 évvel.
„Gyakorlatilag világújdonság lesz, ahogy mi ezt tanítjuk, és ez alkalmazható lesz egy 6 éves, és egy 26 éves oktatására is.” – nyugtat meg minket Breuer Anita.

Tehát ha nincs informatika szakkör, akkor a gyerekek csak a Logiscool-ba mehetnek, ha szeretnének programozást tanulni?

Itthon nincs jelentős konkurencia, és az informatika szakkörön sem ez van, úgyhogy utána is bejöhet hozzánk. Mi kiegészítjük az oktatási rendszert. Mi azt mondjuk, hogy nem lesz mindenki programozó, aki hozzánk jár, de amit tanítunk, az algoritmikus gondolkodás az élet minden területén hasznos. Mire ezek a gyerekek, akik hozzánk járnak a munkaerőpiacra kerülnek, ez a tudás olyan hasznos lesz, mint ma a nyelvtudás.

Ez alapján akkor hatalmas lehetőségek állnak a rendszer előtt a terjeszkedésben. Miért pont franchise rendszerben szeretnének növekedni?

Két oka volt: egyrészt hatalmas volt az érdeklődés. Megjelent rólunk egy cikk az Indexen 2015 elején, ekkor csak három franchise iskolánk volt, és kint volt a franchise gomb az oldalon, hogy partnereket keresünk. Rengeteg befutott érdeklődés után levettük a gombot, mert feldolgozhatatlan mennyiségű érdeklődő volt.

Másrészt azért gondoltunk erre, mert ez egy nagyon jó forma arra, hogy gyorsan elterjedhessen az iskolarendszer. Folyamatosan épült a franchise rendszerünk.

 

És mit kapnak Önöktől a franchise átvevők? Miért éri meg csatlakozni?

A programozási ismeretekkel rendelkezők iránti kereslet hatalmas mértékben növekszik világszerte, így hazánkban is. Ma Magyarországon a különórák, fejlesztő foglalkozások összesen 25-50 milliárd forintos piacán a Logiscool erős márkanevet jelent. Van egy fejlesztésünk, egy saját, zárt oktatási platformunk, amit jelenleg már az oktatásban tesztelünk. Ősztől kezdve már minden iskolánkban ezzel oktatunk. Ezt a platformunkat folyamatosan fejlesztjük, hiszen ez a biztosítéka annak, hogy a piacvezető pozíciónkat meg tudjuk őrizni. Emellett a fiatal egyetemista oktatóinknak adunk egy képzést, hogy hogyan kell tanítani. Így a Logiscool nem csak a szülőknek kiváló "befektetés", hanem franchise partnereinknek is.

Mi a terjeszkedés iránya?

Budapest és vonzáskörzetén túl a koncepcióból adódóan olyan nagyvárosban tudunk megjelenni, ahol van egyetemi képzés, ahonnan oktatókat tudunk hozni. Jelenleg Pécsett szeretnénk találni egy olyan megbízható franchise partnert, aki ezen a területen képzeli el a jövőjét.
Természetesen emellett országszerte várjuk franchise partnerek jelentkezését.

Külföldre is tervezik kivinni a koncepció?

Rengeteg külföldi megkeresés van és volt is. Tavaly ősszel nyitottuk Bécsben az első iskolánkat, úgyhogy az ausztriai terjeszkedés a következő lépés. De több országból is van érdeklődő mester franchise jogokra is.

 

Márciusban Önök is Beléptek a Magyar Franchise Szövetségbe. Miért gondolják jó döntésnek a Logiscool szövetségi tagságát? Mit várnak a szövetségtől?

Azt gondoljuk, hogy a Szövetségben felhalmozott tudás mindenképpen szükséges számunkra, és a tanácsaikkal segítik a jövőben a munkánkat. Ennek már most látjuk a kézzelfogható eredményét, nem gondoltam, hogy egy szövetség ekkora támogatást tud nyújtani.

A Szövetség segítségével a bolognai franchise kiállításon egy standdal jelenhetünk meg, amit nagyon köszönünk. Mindenképpen szeretnénk külföldön is megmutatni a koncepciónkat, és reméljük, hogy pozitív visszacsatolások lesznek, amit majd az érdeklődők számában tudunk mérni.

Tehát az ausztriai terjeszkedést kiegészíthetjük az olasz piacra történő belépéssel is…

Abszolút. Reménykedjünk benne.vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Tizedik alkalommal Superbrands-díjas a SPAR
dátum 2018-04-24 idő 09:20

A szakemberek mellett a vásárlók is újra bizalmat szavaztak a SPAR Magyarországnak, amelyet sorozatban tizedszerre tartottak érdemesnek a márkaértékelési díjra.

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.

Frozen Yoghurt hálózat kínálja értékesítésre az elmúlt 4 év alatt felépített franchise hálózatát
dátum 2018-04-13 idő 10:50

A koncepció öt egysége négy jelentős budapesti bevásárlóközpontban, valamint a budaörsi Korzó Auchan Kereskedelmi Központban is jelen van üzleteivel.