Hírek, aktualitások

dátum 2017-06-22 idő 16:12

A Buffalo Wild Wings 83 étterme kerül franchise partnerekhez

A vállalat hétfői bejelentése szerint 83 egységtől készül megválni az étteremlánc, melyeket franchise átvevők számára kíván értékesíteni. Így hivatalosan is elindul a már január óta tervben lévő értékesítési akció, melyet a cégben felszólaló részvényes, az igazgatósági tanács új tagja, Mick McGuire nyomására indított el a vállalat.

A refranchising folyamat keretében, a vezetők által kiválasztott éttermek potenciális és már meglévő franchise átvevőkhöz kerülnének így csökkentve a cég tulajdonában álló egységek számát és a fenntartási költségeket. Mick McGuire befektető 2016 tavaszán vásárolt részvényeket az étteremláncban azzal a céllal, hogy az ingatlan eladásokon keresztül növelje a vállalat részvényesi értékét.

A Buffalo Wild Wings 1,250 éttermének nagyjából fele áll vállalati tulajdonban, míg a másik fele franchise átvevők alatt üzemel. McGuire proxy harcot indított, hogy több helyhez jusson a cég igazgatótanácsában és a hónap elején tartott igazgatósági ülésen 3 helyet meg is szerzett.

A cégvezető, Sally Smith június 2-án jelentette be visszavonulását, melynek hatására a Buffalo Wild Wings részvényei 13 százalékkal csökkentek az igazgatósági ülést követően és hétfőn 137.6 dolláron zártak, egy közel 52 hetes mélyponton.

A hétfői bejelentésben a Buffalo Wild Wings kitért az eladni kívánt 83 étterem elhelyezkedésére is, az egységek főleg Kanadában, Pennsylvania keleti részében, az Egyesült Államok észak-keleti részein, Texas déli részén és Washington D.C.-ben találhatók. A vállalat nem részletezte ugyanakkor McGuire megjelenését az igazgatósági tanácsban vagy, hogy milyen szerepet játszott a változásokban.

Az igazgatósági tanács üléseiért folytatott proxy harc közben McGuire azzal érvelt, hogy a vállalatnak csökkentenie kellene a cégtulajdonban álló éttermek számát. Számításai szerint a részvények értéke a változások hatására több, mint kétszeresére nőne a következő 3-4 évben, mialatt az eladások lezajlanak. A Buffalo Wild Wings vezetői ugyanakkor azzal érveltek, hogy az előrejelzése túlságosan optimista és a cégtulajdonú éttermek gyors eladása valószínűleg nem hozna megfelelő profitot.

Az amerikai gyorséttermek többségét franchise átvevők működtetik. Ugyanakkor a legtöbb Buffalo Wild Wings tulajdonos éttermeinek nagyjából kétharmada saját tulajdonban áll, míg csupán egyharmada kerül franchise-átvevőkhöz. A gyorséttermi szektorban kizárólag a DineEquity vállalat Applebee étteremlánca váltott franchise tulajdonlású éttermekre hasonlóan rövid idő alatt, mint most a Buffalo Wild Wings. A váltás komoly működési problémákat okozott, a cég részvényei pedig közel felére zuhantak November óta a váltás következtében.

Szakértők szerint a gyorséttermek működését nehezebb rendszeresíteni és a franchise tulajdonosok ellenőrzésének hiánya gyakran megnehezítheti a vállalatok számára az új termékek vagy projektek megvalósítását.vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

80 évre tervez a Burger King Magyarországon
dátum 2018-04-26 idő 09:24

41 éttermével a magyarországi gyorsétterem-piac meghatározó szereplője a Burger King.

Tizedik alkalommal Superbrands-díjas a SPAR
dátum 2018-04-24 idő 09:20

A szakemberek mellett a vásárlók is újra bizalmat szavaztak a SPAR Magyarországnak, amelyet sorozatban tizedszerre tartottak érdemesnek a márkaértékelési díjra.

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.