Hírek, aktualitások

dátum 2013-11-21 idő 10:47

Célpontban a Zielpunkt

A felső-ausztriai Pfeiffer-csoport a bécsi Zielpunkt élelmiszer-kereskedelmi lánc megvételével zárkózna fel a piacot uralók mögé. (hvg.hu összeállítás)
 
Az osztrák élelmiszer-kereskedelemben már leosztották a lapokat, a piac négyötödét a Billa, a Spar és az Aldi-csoporthoz tartozó Hofer tarolja le. A maradékon viszont még akadhatnak finom falatok – ilyennek bizonyult a Bécsben és Kelet-Ausztriában működő, valaha szebb napokat látott Zielpunkt élelmiszerlánc. A 283 egységet számláló cégben tavaly áprilisban már 24,9 százalékot vásárolt a felső-ausztriai Pfeiffer-csoport, amely most megvenné a részvények maradékát is. Ezzel – a 2012-es adatok alapján – a Lidl ausztriai láncát megelőzve a második vonal élére rukkolhat előre, közvetlenül a piacvezető hármas mögé.
 
 
Az 1967-ben alapított Zielpunktot eredetileg Löwának hívták, s két tulajdonosa volt: Walter Löwe és az egyik legtekintélyesebb ausztriai festménygyűjteménnyel rendelkező, magyar származású, jelenleg 91 éves Eisenberger Jenő. A német Tengelmann 1972-ben megvette a láncot, amelynek üzleteit négy évvel később Zielpunkttá nevezte át. A hálózat a következő húsz évben a csődbe ment Konsum és a bezárt Julius Meinl üzleteivel bővült, de a 360 boltból a német tulajdonos 91-et diszkontegységgé fokozott le.
 
Hamarosan kiderült, hogy ez szerencsétlen húzás volt, s hiába alakították őket vissza, a leértékeltség bélyegét a márkanév nem tudta lemosni magáról. Már csak azért sem, mert 10 éve nem nyúltak a boltokhoz, a berendezésük elavult, kék-narancssárga színviláguk kedélytelen, s az üzletek nem is a legjobb helyen találhatóak. Amikor a Pfeiffer tavaly beszállt, a Zielpunkton Jan Satek német befektetővel osztozott, aki pár hónappal később a 75,1 százalékos érdekeltségét eladta a Bow Beteiligungs nevű vállalatnak. Utóbbi tulajdonosa egy linzi ügyvéd, Gerald Schmidsberger, aki egyszersmind a Pfeiffer-csoport jogi ügyeit is viszi. Így alighanem csak stróman volt néhány hónapra, a különböző találgatások között leggyakrabban adókímélési indokok hallhatók.
 
A Pfeiffer vételi ajánlata az osztrák versenyhivatal előtt van. Nem hozták nyilvánosságra, mennyit fizetnének, azt azonban tudni, hogy a Zielpunkt 5,3 millió eurós veszteséggel zárta legutóbbi pénzügyi évét, a jelenlegire pedig már 10,4 milliós mínuszt várnak. A felvásárlás jóváhagyása érdekében a Pfeiffer megszabadult a benzinkúthálózatától, és reményei szerint a jövő év márciusától megkezdheti szerzeménye magába integrálását. Ezzel a területi terjeszkedés mellett a kiskereskedelmi szerepét is megerősítheti, hiszen jelenleg inkább a nagybani vevőket szolgálja ki.
 
 
A C+C (Cash & Carry) Pfeiffer hat tartományban és 11 áruházon keresztül a vendéglátó- és szállodaipart látja el áruval, tavalyi forgalma 412 millió euró volt. A Pfeiffer Grosshandel 2012-ben 477 független kiskereskedőnek szállított élelmiszert. A kisüzletek közül 285 vállalkozás az 1983-ban szabadalmaztatott Nah & Frisch (Közeli és Friss) márkanév alatt, franchise rendszerben működik. A felső-ausztriai cég csak az 1980-as években kóstolt bele a kiskereskedelembe, elindítva Unimarkt nevű üzletláncát. A ma már csak élelmiszert forgalmazó 125 üzlet tavaly 242,3 millió eurót hozott a konyhára. A felvásárlás után a tervek szerint a Zielpunkt vezetőit a helyükön hagyják, ahogy Ausztria keleti felén a márkanevet is, míg 18 kék-narancssárga egységet az Unimarkthoz csatolnak.
 
Forrás: hvg.hu
Szerző: Földvári Zsuzsa / Bécs
Cimkék: kiskereskedelem


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.

Plakátaukciót rendez a BÁV január 24-én
dátum 2018-01-15 idő 11:53

Az aukción reklám- és kiállítás plakátok is képviseltetik magukat, a történelmi ereklyék gyűjtői pedig az ötvenes és hatvanas években készült propagandaplakátok közül válogathatnak.

Franchise partnereit keresi a BITE bakery café
dátum 2018-01-11 idő 10:58

Franchise partnereket keres a pereceket, szendvicseket, mascarponés tekercseket és különleges ízesítésű kávékat kínáló BITE bakery café.

Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.

Vidéki városokban keres franchise partnereket a High Care
dátum 2018-01-10 idő 09:39

A High-Care Cosmetics mintegy 20 egységével az egyik vezető kozmetikai franchise hálózat hazánkban.