Hírek, aktualitások

dátum 2017-02-21 idő 10:00

Családi viszály fenyegeti a Herbária franchise láncot

Soproni Tamás, aki elnök-tulajdonosként építette fel a céget, hivatalosan már elveszített minden tisztséget a cégben, miután fia, Soproni Márton kezdeményezte visszahívását az igazgatóságból. 

A portfolio.hu oldal információi szerint felpörögtek az események a nagy múlttal rendelkező Herbária Zrt.-nél az újév első napjaiban, ami alapjaiban befolyásolta a gyógynövényekkel foglalkozó társaság vezetőségének összetételét.

1992-ben az állami termelőszövetkezetek és állami gazdaság által tulajdonolt Herbária Országos Gyógynövényforgalmi Közös Vállalat részvénytársasággá alakult és azonnali tőkeinjekcióra volt szüksége. Ekkor lépett be a képbe Soproni Tamás akkori feleségével, Kovács Zombai Leonórával közösen, 60 millió forintos tőkeemeléssel és az évek alatt meghatározó tulajdonossá váltak.

A céginformációs adatok szerint fiuk 2010-ben csatlakozott a céghez, cégvezetőként. Az édesapa, Soproni Tamás elnök-tulajdonos szerepkörrel bírt. Fontos változás továbbá, hogy 2012 májusában a Soproni Márton által tulajdonolt TANO Invest Kft (ezt még Kovács Zombai Leonóra, az édesanyja alapította) nagytulajdonos lett a Herbáriában.

Egy nagyobb ugrással pedig a jelenbe lépve a társaság szempontjából fontos eseményhez érünk: 2017. január 6-án lezajlott közgyűlés, ahol a nyilvános adatok nyoma szerint (a változást január 20-án jegyezték be) Soproni Tamás eddigi vezérigazgató kikerült a cégjegyzésre jogosultak közül, fia, Soproni Márton viszont bent maradt és vezérigazgató lett, önálló képviseleti joggal. 

A közgyűlési meghívó napirendi pontjaiból kiolvasható, hogy bizalomvesztés miatt került a napirendre Soproni Tamás elnök-vezérigazgató visszahívása. Itt azt írják, hogy az elnök-vezérigazgató az elmúlt időszakban több olyan szándékos intézkedést is tett, melyek "a cég érdekeit és működőképességét alapjaiban veszélyeztethetik". Az indoklás szerint ezek az intézkedések a több éve fennálló bevált működési struktúrát szüntették meg indoklás nélkül, fel nem tárt okokból és a megszüntetett szerződések helyett új kereskedelmi hálózat létrehozása nélkül. A jelenlévő részvényesek nagytöbbséggel határozatlan időre megválasztották új elnök-vezérigazgatónak Soproni Mártont és lecserélték a társaság könyvvizsgálóját is.
 
A cég egyik munkatársa épp megkezdte volna a jegyzőkönyv gépelését, de Soproni Tamás utasította az illetőt, hogy kövesse őt az elnök-vezérigazgató irodájába. A kulcsra zárt irodába nem lehetett bejutni, a biztonsági szolgálatnak kellett rendet tennie. 20 perc után pedig megjelentek a rendőrök is Soproni Mártonnál, akik arról tájékoztatták, hogy Soproni Tamás rendőri védelmet kért.
 
Soproni Tamás nem nyugodott bele leváltásába. Január 13-án törvényességi felügyeleti eljárás megindítása iránti kérelemmel fordult a cégbírósághoz, vagyis megtámadták a céggel kapcsolatos változásbejegyzést.

forrás: portfolio.hu, index.hu


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Turán nyitotta meg legújabb egységét a Stilianos Babauszoda.
dátum 2018-01-18 idő 17:17

2018. Január 15-én a Stilianos Babauszoda Franchise 7. egységeként kezdte működését a Stilianos Babauszoda Tura.

A Franchise Börzén kedvezménnyel lesz megvásárolható a Franchise Vállalkozás című könyv
dátum 2018-01-18 idő 16:35

A franchise iránt érdeklődők számára alapvető ismereteket tartalmazó olvasmány 25% kedvezménnyel lesz kapható a kiállítás helyszínén.

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.