Hírek, aktualitások

dátum 2017-02-21 idő 10:00

Családi viszály fenyegeti a Herbária franchise láncot

Soproni Tamás, aki elnök-tulajdonosként építette fel a céget, hivatalosan már elveszített minden tisztséget a cégben, miután fia, Soproni Márton kezdeményezte visszahívását az igazgatóságból. 

A portfolio.hu oldal információi szerint felpörögtek az események a nagy múlttal rendelkező Herbária Zrt.-nél az újév első napjaiban, ami alapjaiban befolyásolta a gyógynövényekkel foglalkozó társaság vezetőségének összetételét.

1992-ben az állami termelőszövetkezetek és állami gazdaság által tulajdonolt Herbária Országos Gyógynövényforgalmi Közös Vállalat részvénytársasággá alakult és azonnali tőkeinjekcióra volt szüksége. Ekkor lépett be a képbe Soproni Tamás akkori feleségével, Kovács Zombai Leonórával közösen, 60 millió forintos tőkeemeléssel és az évek alatt meghatározó tulajdonossá váltak.

A céginformációs adatok szerint fiuk 2010-ben csatlakozott a céghez, cégvezetőként. Az édesapa, Soproni Tamás elnök-tulajdonos szerepkörrel bírt. Fontos változás továbbá, hogy 2012 májusában a Soproni Márton által tulajdonolt TANO Invest Kft (ezt még Kovács Zombai Leonóra, az édesanyja alapította) nagytulajdonos lett a Herbáriában.

Egy nagyobb ugrással pedig a jelenbe lépve a társaság szempontjából fontos eseményhez érünk: 2017. január 6-án lezajlott közgyűlés, ahol a nyilvános adatok nyoma szerint (a változást január 20-án jegyezték be) Soproni Tamás eddigi vezérigazgató kikerült a cégjegyzésre jogosultak közül, fia, Soproni Márton viszont bent maradt és vezérigazgató lett, önálló képviseleti joggal. 

A közgyűlési meghívó napirendi pontjaiból kiolvasható, hogy bizalomvesztés miatt került a napirendre Soproni Tamás elnök-vezérigazgató visszahívása. Itt azt írják, hogy az elnök-vezérigazgató az elmúlt időszakban több olyan szándékos intézkedést is tett, melyek "a cég érdekeit és működőképességét alapjaiban veszélyeztethetik". Az indoklás szerint ezek az intézkedések a több éve fennálló bevált működési struktúrát szüntették meg indoklás nélkül, fel nem tárt okokból és a megszüntetett szerződések helyett új kereskedelmi hálózat létrehozása nélkül. A jelenlévő részvényesek nagytöbbséggel határozatlan időre megválasztották új elnök-vezérigazgatónak Soproni Mártont és lecserélték a társaság könyvvizsgálóját is.
 
A cég egyik munkatársa épp megkezdte volna a jegyzőkönyv gépelését, de Soproni Tamás utasította az illetőt, hogy kövesse őt az elnök-vezérigazgató irodájába. A kulcsra zárt irodába nem lehetett bejutni, a biztonsági szolgálatnak kellett rendet tennie. 20 perc után pedig megjelentek a rendőrök is Soproni Mártonnál, akik arról tájékoztatták, hogy Soproni Tamás rendőri védelmet kért.
 
Soproni Tamás nem nyugodott bele leváltásába. Január 13-án törvényességi felügyeleti eljárás megindítása iránti kérelemmel fordult a cégbírósághoz, vagyis megtámadták a céggel kapcsolatos változásbejegyzést.

forrás: portfolio.hu, index.hu


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.

Frozen Yoghurt hálózat kínálja értékesítésre az elmúlt 4 év alatt felépített franchise hálózatát
dátum 2018-04-13 idő 10:50

A koncepció öt egysége négy jelentős budapesti bevásárlóközpontban, valamint a budaörsi Korzó Auchan Kereskedelmi Központban is jelen van üzleteivel.

Folytatja az expanziót a SPAR
dátum 2018-04-12 idő 17:11

Idén tavasszal Kecskeméten és Budapesten nyitott egy-egy új áruházat a SPAR Magyarország. A vállalat további öt szupermarketjét pedig kívül-belül megújította, hogy még inkább kiszolgálja a megváltozott fogyasztói igényeket. A modernizációs programjára 2018-ban eddig több mint 2,1 milliárd forintot fordított a SPAR.