Hírek, aktualitások

dátum 2017-11-14 idő 10:12

Csehországban erősít a Duna House

Aláírta első franchise szerződését Csehországban a Duna House, az ingatlanpiaci vállalat további felvásárlásokat tervez.  A Világgazdaság interjúja Máté Ferenc vezérigazgató-helyettessel, valamint Schilling Dániel, befektetői kapcsolatok és akvizíciók vezetőjével. 

 

A Duna House első féléves jelentésében növekvő bevételt, de csökkenő profitot jelzett. Mennyire elégedettek ezzel?

Máté Ferenc: Egyértelműen növekvő pályán van a cégcsoport. A tavalyi első fél évhez képest csökkenő nyereséget két tényező okozta. Egyrészt az éves bázis nagyon magas volt: tavaly márciustól a hitelközvetítői jutalék legfeljebb 2 százalék lehet, előtte több mint a kétszerese volt. A tavalyi első féléves eredményt még megdobta a magas jutalék. A másik tényező a legnagyobb lengyel ingatlanközvetítő, a Metrohouse teljes konszolidációja volt, ez 2016-ban az első negyedéves számokban még nem volt benne. Emellett jelentős egyszeri tétel volt az ingatlanportfóliónk egy részének átértékelése és értékesítése, ennek nagyjából 170 millió forintos eredményjavító hatása lett tavaly.

Schilling Dániel: Az adózott eredmény szintjén további egyszeri különbséget jelentett a két fél év között a MyCity fejlesztési projektjeinek átértékelése, ami a piaci árak emelkedését követte le tavaly. A projektet az idei első fél évben konszolidáltuk, mivel március közepén jó áron sikerült megvennünk partnerünk 50 százalékos részesedését. A tranzakción 140 millió forintos számviteli eredményt értünk el.

M. F.: A profit tehát egyszeri tételek miatt csökkent éves bázison, a fő üzletágak nyereségesek, az eredményesség növekedett, akár a franchise üzletágat, akár a MyCityt, akár a pénzügyi termékközvetítést nézzük.
 
 
A cseh üzletről kevés információt hallani, hogyan halad a terjeszkedés?
 
M. F.: Csehországban saját irodát nyitottunk. Nem vittük át a teljes szolgáltatási portfóliónkat, csak a sajátiroda-üzletágat. Három hete írtuk alá az első franchise-szerződést, remélhetőleg még az idén, de legkésőbb márciusig megnyílik az első franchise iroda. Várakozásunk szerint a cseh üzlet még jövőre sem lesz nyereséges, de a veszteség csoportszinten elenyésző.

A lengyel piacon viszont már nyereségesek voltak.

S. D.: A második negyedévben már profitot termeltünk, vélhetően az egész üzleti évünk nyereséges lesz. Óriási potenciál van Lengyelországban. Igaz, hogy nehezen látható át a helyi ingatlanpiac, a fejlettsége a 2005-ös magyar állapotok közelében lehet, kezdetleges a hálózatosodás. Miénk ugyanakkor a legnagyobb lengyel hálózat, bár irodaszámban még így sem érjük el ott a hazai méretünk felét se, hiába 38 milliós az ország lakossága.

M. F.: Jelentősen átalakítottuk a Metro­house struktúráját. Átvittünk sok know- how-t, szigorítottunk a többi közt például a hitelközvetítési rendszeren. Emiatt elvesztettünk pár franchise-partnert, de a hálózati tisztulás nem járt drasztikus forgalmi visszaeséssel, az új partnerek jobban illeszkednek a rendszerünkbe, van sok új szerződésünk, amelyek hamarosan látszanak majd az eredményekben. Arra számítunk, hogy három-öt éven belül a hazaihoz mérhető hálózatunk lesz Lengyelországban.

Bővítik az ottani portfóliót?
 
M. F.: A Metrohouse-nál az akvizíció óta nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a hitelközvetítés felnőjön az ingatlanközvetítés mellé, és a cég egy integrált ingatlan- és hitelközvetítővé fejlődjön. Ingatlanberuházásokat egyelőre nem tervezünk, akkora potenciál van a hálózati működésben, hogy egyelőre csak erre fókuszálunk.
További akvizíciókat terveznek?

S. D.: Mindenképp. Amint teljesítjük az idei évre vállalt számokat, elkezdhetünk újabb célpontokat keresni. Új piacainkon az ingatlan- vagy a hitelközvetítésben meghatározó cégeket keresünk. A meglévő piacokon pedig olyan cégek iránt érdeklődünk, amelyek szervesen kapcsolódnak a lakóingatlan-piachoz, és amelyek révén bővíteni tudjuk az ügyfélkörünket. Lengyelországban az eddigi ingatlan- és hitelközvetítés mellé több üzletágat is indíthatunk, a cseh üzlet azonban még gyerekcipőben jár. De Magyarországon is lehetnek olyan kapcsolódó tevékenységek, amelyek érdekessé válhatnak. Példaként a relokációs tevékenységet vagy a lakóingatlan-kezelési szolgáltatásunk szélesítését említhetem.
 
Honnan szereznek forrást a felvásárlásokhoz?
 
S. D.: Attól függ, mekkora a célpont. A 2 és 20 millió euró közötti sávban figyeljük a cégeket. E sáv alján saját forrásból, a közepénél hitelből oldjuk meg a vásárlást, a tetején pedig bankkölcsönnel és újabb részvénykibocsátással tervezzük a finanszírozást. Az intézményi befektetők már tudják, hogy az IPO csak a kezdet volt, középtávon szeretnénk további részvénykibocsátásokat.
 
Gondolkodtak azon, hogy szabályozott ingatlanbefektetési társaságot (SZIT) alapítsanak?

M. F.: Tisztában vagyunk az intézménnyel, és jónak tartjuk, de egyik projektünk sincs az ötmilliárd forintos határ felett. Ha tovább csökkennek a SZIT-tel kapcsolatos limitek, újra elővesszük a témát.

Melyek a hosszú távú terveik?

M. F.: Egy európai szinten jelentős ingatlanpiaci szereplő felépítése a célunk. Ehhez minden piacon és üzletágban nagy növekedést szeretnénk elérni, és fontos célunk a további terjeszkedés is. Most úgy látjuk, hogy a fókuszban mindig is az ingatlan- és hitelközvetítés lesz, de aktívan keressük a kiegészítő tevékenységeket is.

Forrás: vg.huvissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Turán nyitotta meg legújabb egységét a Stilianos Babauszoda.
dátum 2018-01-18 idő 17:17

2018. Január 15-én a Stilianos Babauszoda Franchise 7. egységeként kezdte működését a Stilianos Babauszoda Tura.

A Franchise Börzén kedvezménnyel lesz megvásárolható a Franchise Vállalkozás című könyv
dátum 2018-01-18 idő 16:35

A franchise iránt érdeklődők számára alapvető ismereteket tartalmazó olvasmány 25% kedvezménnyel lesz kapható a kiállítás helyszínén.

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.