Hírek, aktualitások

dátum 2013-11-08 idő 09:48

Devizahitelek részleges elengedése: értékvesztett lakás, kisebb segítség (OC)

Akkor jelenthet valódi segítséget a lakáshitel-tartozás részleges elengedéséről szóló parlamenti döntés, ha ezzel az érintett adósok fizetőképessége valóban helyreáll, és ha tisztázódik, hogy az ingatlan vásárláskori vagy mai árát veszik-e alapul az engedmény kiszámításakor - kommentálja a döntést az Otthon Centrum Hitel Center (OCHC) szakértője. 
 
Ha valaki 6 éve 13 millió forintért vásárolt lakást 10 milliós hitellel, de az ingatlan ma csak 11 milliót ér, akkor ettől függően 850 ezer forint helyett lehet, hogy 2,75 millió forintot takaríthat meg. A hitelszakértő szerint helyes szemléletet tükröz az ügylettel járó szja elengedése is.
 
A parlament e heti döntésének értelmében a kormány garanciát vállal a lakáshitelek egy részére: azok vehetik igénybe, akiknek a bankok a tartozásukat az ingatlan értékének 95%-ig elengedi. A svájci frank alapú hiteleknél ugyanis az árfolyam emelkedése miatt gyakran több lett a tartozás, mint maga az ingatlan értéke. A hitel részleges elengedése után az adósoknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. 
 
 
Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center (OCHC) ügyvezető igazgatója példával szemlélteti, miért van szükség a tartozás részleges elengedésére: ha valaki 2007-ben 13 millió forintért vásárolt egy lakást, és erre felvett 10 millió forint svájci frank alapú hitelt, mára 13,2 millió forinttal tartozik a banknak (és 84 ezer forint helyett havonta 135 ezret fizet). A parlament által elfogadott konstrukcióban ez a tartozás 12,35 millió forintra, vagyis az ingatlan értékének 95 százalékára csökkenhet. "Azt azonban tisztázni kell majd a törvény végrehajtása során, hogy az ingatlan vásárláskori vagy mai értékét számolja-e a bank az elengedéskor" - hívja fel a figyelmet a hitelszakértő. "Ha ugyanis az ingatlan értéke csökkent a gyenge piaci kereslet és az avulás miatt, és ezt az értéket veszik figyelembe, a megtakarított hitelösszeg magasabb lehet." Vagyis példánknál maradva, ha a lakás ma csak 11 milliót ér, akkor a bank 2,75 milliót fog elengedni, a tartozás 10,45 millióra csökken és a havi törlesztés a fennmaradó időszakra 107 ezer forint lesz.
 
Azzal, hogy a kölcsöntartozás az ingatlan értéke alá kerül, lehetőség nyílna arra is, hogy a deviza alapú hiteleket átváltsák forint hitelre. Ez még nagyobb biztonságot jelentene, hiszen a jegybanki alapkamat folyamatos csökkentése révén a piaci forint hitelek kamatai mind jobban közelítenek a deviza alapú hitelek kamatai felé, nem is beszélve a kamattámogatott hitelről, véli Bánfalvi László.
 
 
Az OCHC vezetője szerint az, hogy nem kell személyi jövedelemadót fizetni a tartozás elengedése után, egy eddig hiányzó, de nagyon igazságos lépés első lépcsője. "Még fontosabb lenne ugyanakkor, hogy szülessen olyan jogszabály, amely szerint adómentes legyen minden adósságrendező célú hitelelengedés. Így az is, amikor az adósnak ki kell költöznie a lakásából, de a hitele megszűnik, amennyiben a bank elengedi a maradék tartozását. Szükséges lenne, hogy ez a kérdéskör végleges megoldást kapjon a jövőben.
 
A devizahiteleseket segítő parlamenti döntés egyik része, hogy mindenki igénybe veheti az árfolyamgátat, még azok is, akik három hónapnál hosszabb ideje tartoznak - eddig ez kizáró ok volt. Kormányzati statisztika szerint 100 ezer család érintett (az árfolyamgátat pedig eddig 170 ezren vették igénybe). Bánfalvi László szerint az ideiglenesen csökkentett összegű törlesztés kiterjesztése pozitív lépés, de az idő fogja csak eldönteni, hogy az érintetteknek valóban segítséget jelent-e. Ha ugyanis a hiteladós jövedelmi helyzete nem rendeződik az árfolyamgát 5 éve alatt, akkor az csak elodázza a bedőlést.
 

Otthon Centrum - tények és adatok

 
Az Otthon Centrum egy évtizedes fennállása során meghatározó szereplőjévé vált a hazai ingatlanpiacnak. A válság alatt versenyképességét megőrizve bebizonyította hogy nehéz gazdasági körülmények között is szilárdan megállja a helyét, 3 év alatt 30 %-os növekedést érve el.
 
 
Emellett 2009 óta folyamatosan növekedést mutattak mind tranzakciószám, mind jutalékbevételek tekintetében. Az Otthon Centrum a Magyar Franchise Szövetség tagja. A 2012. Év Innovatív Franchise Hálózata díjat az Otthon Centrum Franchising Kft. kapta.
 
Forrás: oc.hu
Virtuális kiállító: Otthon Centrum Franchising Kft.


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Turán nyitotta meg legújabb egységét a Stilianos Babauszoda.
dátum 2018-01-18 idő 17:17

2018. Január 15-én a Stilianos Babauszoda Franchise 7. egységeként kezdte működését a Stilianos Babauszoda Tura.

A Franchise Börzén kedvezménnyel lesz megvásárolható a Franchise Vállalkozás című könyv
dátum 2018-01-18 idő 16:35

A franchise iránt érdeklődők számára alapvető ismereteket tartalmazó olvasmány 25% kedvezménnyel lesz kapható a kiállítás helyszínén.

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.