Hírek, aktualitások

dátum 2013-11-12 idő 09:17

Duna House: némi visszaesést mutatott az ingatlanpiac októberben

Némi visszaesést mutatott az ingatlanpiac októberben az idei legerősebbnek számító szeptember után, de így is a második legforgalmasabb hónap lett - közölte a Duna House ingatlan franchise hálózat saját adatai szerinti becslését november 8-án, az MTI-vel.
 
Októberben 7663 adásvétel történt, a szeptemberi 8044 után. Egy hasonló november és egy szezonálisan jellemzően gyenge december esetén az idei összes tranzakció darabszáma 84-86 ezer körül alakulhat - írja közleményében a hálózat. 
Tavaly az év első tíz hónapjában 82 ezer tranzakció zajlott a piacon, az idén körülbelül 71 ezer. A különbséget a tavalyi év első hónapjait jellemző végtörlesztés okozza a Duna House szerint.
A panellakásokat hasonló négyzetméteráron vásárolták az ország két felén, keleten 120 ezer, nyugaton 126 ezer forintért, a nyugati országrészben azonban egymillió forinttal többet, 7 milliót költöttek átlagban ezekre az ingatlanokra. A főváros pesti oldalán a panelt 149, a budai oldalon 208 ezer forintos átlagos négyzetméteráron vették.
 
 
Nagyobb volt a szórás a téglaépítésű lakásoknál, amelyek a keleti megyékben átlagosan 146 ezer, a nyugatiakban 202 ezer forintos négyzetméteráron keltek el. Budapesten, a pesti oldalon 222, a belvárosban 243, Budán pedig 319 ezer forint volt négyzetméterenként a megvásárolt lakások átlagára.
Alkudni továbbra is sokat lehet, főleg családi házakra. Októberben a vidéken családi házat vásárlók átlag 13 százalékot tudtak alkudni, pedig az eladni szándékozóknak már a vevők megjelenése előtt is átlagosan 6 százalékot kellett engedniük. A közép-magyarországi régióban sem volt sokkal kisebb az alkuképesség, itt 10 százalékot tudtak a vevők lefaragni az árból.
A panel- és téglalakások esetében szűkebb a mozgástér, könnyebb az árakat jól meghatározni. Ezeknél országos szinten 4-5 százalékkal vitték le az árakat az eladók, az alku pedig a paneleknél 5-6, téglánál 7 százalékos volt.
 
A fővárosban továbbra is erős a befektetők jelenléte. Bár a legnagyobb arányban, 33 százalékban az első lakásukat vásárlók vannak jelen a piacon, minden negyedik vevő befektetőnek vallotta magát. Ők átlagosan 11,9 milliót költöttek és 51 négyzetméteres lakást választottak.
Vidéken is az első lakást vevők teszik ki az összes vásárló harmadát. A második legnagyobb csoport a nagyobb otthonba költözőké és csak a harmadik a befektetőké 14 százalékkal. A vidéki ingatlanba fektetők átlagosan 7,5 milliót költöttek, és szintén átlagosan 51 négyzetméteres lakást vásároltak - ismertette közleményében a Duna House.
 

A Duna House ingatlanközvetítő hálózat

 
A Duna House a magyarországi ingatlanpiac egyik vezető vállalata, széles és sokrétű tevékenységi körébe tartozik az ingatlanközvetítés, a franchise megoldások, a projekt marketing-tevékenység, ingatlan-finanszírozás és ingatlanokkal kapcsolatos befektetések, valamint az ezekhez kapcsolódó tanácsadói és kezelői tevékenységek. A hálózat tagja a Magyar Franchise Szövetségnek, amely 2010-ben az év franchise hálózatának választotta.
 
Forrás: MTI; dh.hu
ViFe
Virtuális kiállító: Duna House Franchise Kft.


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.

Plakátaukciót rendez a BÁV január 24-én
dátum 2018-01-15 idő 11:53

Az aukción reklám- és kiállítás plakátok is képviseltetik magukat, a történelmi ereklyék gyűjtői pedig az ötvenes és hatvanas években készült propagandaplakátok közül válogathatnak.

Franchise partnereit keresi a BITE bakery café
dátum 2018-01-11 idő 10:58

Franchise partnereket keres a pereceket, szendvicseket, mascarponés tekercseket és különleges ízesítésű kávékat kínáló BITE bakery café.

Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.