Hírek, aktualitások

dátum 2013-11-12 idő 09:17

Duna House: némi visszaesést mutatott az ingatlanpiac októberben

Némi visszaesést mutatott az ingatlanpiac októberben az idei legerősebbnek számító szeptember után, de így is a második legforgalmasabb hónap lett - közölte a Duna House ingatlan franchise hálózat saját adatai szerinti becslését november 8-án, az MTI-vel.
 
Októberben 7663 adásvétel történt, a szeptemberi 8044 után. Egy hasonló november és egy szezonálisan jellemzően gyenge december esetén az idei összes tranzakció darabszáma 84-86 ezer körül alakulhat - írja közleményében a hálózat. 
Tavaly az év első tíz hónapjában 82 ezer tranzakció zajlott a piacon, az idén körülbelül 71 ezer. A különbséget a tavalyi év első hónapjait jellemző végtörlesztés okozza a Duna House szerint.
A panellakásokat hasonló négyzetméteráron vásárolták az ország két felén, keleten 120 ezer, nyugaton 126 ezer forintért, a nyugati országrészben azonban egymillió forinttal többet, 7 milliót költöttek átlagban ezekre az ingatlanokra. A főváros pesti oldalán a panelt 149, a budai oldalon 208 ezer forintos átlagos négyzetméteráron vették.
 
 
Nagyobb volt a szórás a téglaépítésű lakásoknál, amelyek a keleti megyékben átlagosan 146 ezer, a nyugatiakban 202 ezer forintos négyzetméteráron keltek el. Budapesten, a pesti oldalon 222, a belvárosban 243, Budán pedig 319 ezer forint volt négyzetméterenként a megvásárolt lakások átlagára.
Alkudni továbbra is sokat lehet, főleg családi házakra. Októberben a vidéken családi házat vásárlók átlag 13 százalékot tudtak alkudni, pedig az eladni szándékozóknak már a vevők megjelenése előtt is átlagosan 6 százalékot kellett engedniük. A közép-magyarországi régióban sem volt sokkal kisebb az alkuképesség, itt 10 százalékot tudtak a vevők lefaragni az árból.
A panel- és téglalakások esetében szűkebb a mozgástér, könnyebb az árakat jól meghatározni. Ezeknél országos szinten 4-5 százalékkal vitték le az árakat az eladók, az alku pedig a paneleknél 5-6, téglánál 7 százalékos volt.
 
A fővárosban továbbra is erős a befektetők jelenléte. Bár a legnagyobb arányban, 33 százalékban az első lakásukat vásárlók vannak jelen a piacon, minden negyedik vevő befektetőnek vallotta magát. Ők átlagosan 11,9 milliót költöttek és 51 négyzetméteres lakást választottak.
Vidéken is az első lakást vevők teszik ki az összes vásárló harmadát. A második legnagyobb csoport a nagyobb otthonba költözőké és csak a harmadik a befektetőké 14 százalékkal. A vidéki ingatlanba fektetők átlagosan 7,5 milliót költöttek, és szintén átlagosan 51 négyzetméteres lakást vásároltak - ismertette közleményében a Duna House.
 

A Duna House ingatlanközvetítő hálózat

 
A Duna House a magyarországi ingatlanpiac egyik vezető vállalata, széles és sokrétű tevékenységi körébe tartozik az ingatlanközvetítés, a franchise megoldások, a projekt marketing-tevékenység, ingatlan-finanszírozás és ingatlanokkal kapcsolatos befektetések, valamint az ezekhez kapcsolódó tanácsadói és kezelői tevékenységek. A hálózat tagja a Magyar Franchise Szövetségnek, amely 2010-ben az év franchise hálózatának választotta.
 
Forrás: MTI; dh.hu
ViFe
Virtuális kiállító: Duna House Franchise Kft.


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Újabb egyetemvárosban nyílik Starbucks
dátum 2018-03-14 idő 12:08

Szeged után újabb vidéki városban mutatkozik be a világ legismertebb kávézólánca.

Még mindig megéri ingatlanirodát nyitni
dátum 2018-03-07 idő 09:57

Pörög az ingatlanpiac, nem késő beszállni. Ehhez erős anyagi és szakmai támogatást is kaphatsz, ha ingatlanirodát szeretnél nyitni.

Automata üzleteket nyit az Auchan
dátum 2018-03-02 idő 07:35

Konténerekben elhelyezett önkiszolgáló boltokkal próbálkozik az Auchan, aki nemrég sarki üzletek nyitásáról is döntött.

Az ingatlanpiac további fejlődését várja az idei évtől a Duna House
dátum 2018-03-01 idő 13:54

Az ingatlanpiac további fejlődését, akár 20%-kal bővülő lakáspiaci hitelkihelyezést és közel háromszoros profitot vár az idei évtől a Duna House.

Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.