Hírek, aktualitások

dátum 2015-04-07 idő 09:33

Egy nagyobb egység részeként sok tekintetben könnyebb, mint egyedül

Franchise vagy új vállalkozás? Öntől függ! Egy nagyobb egység részeként sok tekintetben könnyebb, mint egyedül. De csak annak, akinek a vállalkozói habitusa is alkalmas a szigorú keretek közötti működésre.
 
Forrás: Piac&Profit
Szerző: Sebők Orsolya
 
Ami az egyiknek a franchise előnyét jelenti, az a másik számára lehet, hogy pont a hátránya. A legsikeresebb franchise tulajdonosokban megvan a képesség, hogy ötvözzék az erős vállalkozói szellemiséget azzal, hogy hajlandók követni egy már bizonyított rendszert.
 
Egy kész üzleti modellt átvevő vállalkozónak látszólag nincs kockázata, és vállalkozói tudásra sincs szüksége. Ez azonban nincs így. Alapvetően ugyanis önállóan kell működtetnie az üzletét: üzleti tervet kell készítenie, fel kell készülnie, hogy az egyik hónapban több a profit, míg a másikban kevesebb, számításba kell vennie, hogy esetleg külső forrás bevonására kényszerül, és munkáltatóként is vannak feladatai. Mindemellett szolgaian kell követnie az átvett franchise előírásait, máskülönben nem tudja azt a fogyasztói élményt nyújtani a vásárlóknak, amit azok megszoktak az adott brand-től.
 
 
Anélkül, hogy a címben megfogalmazott dilemmát túlságosan leegyszerűsítenénk, azt kell eldöntenünk, hogy alkalmazotti típusok, kreatív vállalkozók vagy inkább végrehajtásra kész üzletemberek vagyunk-e. Ha valakit az üzleti kockázat riaszt, és nem érez kihívást az önállóságra, inkább maradjon alkalmazott. Egész biztosan nem neki találták ki a vállalatvezetést, függetlenül attól, hogy ez saját biznisz, vagy egy franchise jogot vesz át.
 
Az sem tipikus franchise átvevő, aki inkább a saját feje után menne, és folyamatosan úgy érzi, hogy jobb választ tudna adni adott problémára, mint az átvett rendszer. Ha ön ilyen típus, inkább saját márkában gondolkodjon. Ha viszont kényelmesen tud működni egy már meglévő rendszer keretei között, és fontos a rendszergazdától kapott támogatás is, kezdje el nézni az átvevőket kereső rendszereket, hátha megtalálja a maga számára legjobbat.
 
Először tehát azt kell eldönteni, hogy melyik prototípushoz tartozunk. Ehhez az Entrepreneur.com cikke szerint három kérdést ajánlatos feltenni önmagunknak.
 

3 kérdés, amely segít dönteni

 
- Igazán vállalkozó típus vagyok?
 
Bizonyos vállalkozói készségek szükségesek, akár franchise jogot vesz át, akár „magányos” vállalkozást indít. Képesnek kell lennie állandóan pörögni, gyorsan dönteni és cselekedni, biztos kézzel irányítani az embereket, és teljes felelősséget érezni az üzlet jövője iránt.
 
- Mekkora kontrollt viselek el?
 
A franchise hálózat tagjaként alapvetően két hatalmas előnyhöz jutunk: hozzáférünk egy már megalapozott márkához, ráadásul a mögötte álló üzleti modell is bizonyított már. Igen ám, de ezért cserébe az önállóságunk egy részéről kell lemondanunk, és meg kell tanulnunk az adott rendszer jellemzőit. Nem mi döntjük el, hogy nézzen ki az üzlet, milyen recept szerint készüljön az étel, és így tovább. Ha ön mindig újításon gondolkodik, és igényli, hogy mindenbe legyen beleszólása, nem valószínű, hogy gyümölcsöző lesz a franchise együttműködés.
 
- Mekkora kockázatot viselek el?
 
Ha úgy dönt, csatlakozik egy lánchoz, minimalizálja az üzleti kockázatát. A havi royalty fejében a franchisor jelentős támogatást ad, kezdve a képzésektől, az üzletberendezés és alapanyagok kedvezményes beszerzésén át a meglévő üzleteket üzemeltetők tapasztalatainak megosztásáig. De még a legszuperebb franchise rendszerrel is előfordulhat, hogy azon a helyen nem működik. Az ön üzletének sikere mégiscsak önön múlik!
 
Forrás: Piac&Profit


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Felújítja a Shopmarkot, és jelentős vásárlásokat tervez 2018-ban a Diófa Alapkezelő Zrt
dátum 2018-01-23 idő 14:39

Czifra Balázs, a Diófa Alapkezelő Zrt. ingatlanbefektetési üzletágának vezetője a Portfolio Ingatlannak adott interjújában a cég 2018-as terveiről és várakozásairól, és a Shopmark bevásárlóközpont teljes körű felújításáról beszélt.

Turán nyitotta meg legújabb egységét a Stilianos Babauszoda.
dátum 2018-01-18 idő 17:17

2018. Január 15-én a Stilianos Babauszoda Franchise 7. egységeként kezdte működését a Stilianos Babauszoda Tura.

A Franchise Börzén kedvezménnyel lesz megvásárolható a Franchise Vállalkozás című könyv
dátum 2018-01-18 idő 16:35

A franchise iránt érdeklődők számára alapvető ismereteket tartalmazó olvasmány 25% kedvezménnyel lesz kapható a kiállítás helyszínén.

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.