Hírek, aktualitások

dátum 2014-07-01 idő 09:50

Egyelőre mégsem nyílik KFC a Parlament szomszédságában

Visszavonták a Kossuth térre, a tervezett KFC-étterem építési engedélyét. A lánc e tétel miatt is veszteségessé vált tavaly, miközben a McDonald's profitja nagyot ugrott.
 
Keresztülhúzta az építési hatóság az Amrest Kft. terveit, egyelőre mégsem nyílik KFC gyorsétterem a Parlament szomszédságában, a Kossuth Lajos téren - tudta meg a Napi.hu. Tavaly ősszel járta be a hír a hazai médiát, hogy a felújított Kossuth téren - az első tippekben szereplő McDonald's helyett - egy KFC-egység is helyet kap (2013 novemberi nyitással) méghozzá az V. kerület által korábban a V-Stúdió Kft.-nek értékesített volt házasságkötő terem helyén.
 
 
Az Amrest a 2013-as évet bemutató beszámolójából kiderül: az építési engedély visszavonása miatt az étterem megnyitása kétségessé vált. Ez meg is látszik a cég eredményén, hiszen 93 millió forint terven felüli értékcsökkenést kellett elszámolni, ez az összeg a szóban forgó egység munkálatait tartalmazza.
 
Ez a közel százmilliós tétel is közrejátszott abban - az anyag- és bérköltség, valamint az igénybe vett szolgáltatások értékének növekedése mellett -, hogy az Amrest eredménye mínuszba fordult. Az adózott eredmény annak ellenére váltott közel kétszázmilliós nyereségből 120 milliót közelítő veszteségbe, hogy az árbevétel majd egymilliárd forinttal hétmilliárd fölé emelkedett.
 
Az Amrest tavaly két új KFC-éttermet nyitott a 2012-es négy után, ezzel 27-re nőtt a számuk (plusz az idén már működik a nyíregyházi egység is), továbbá a céghez tartozik mind a két fővárosi Pizza Hut is. (A Starbucks kávézóláncot az Amrest Kávézó Kft. viszi.) A növekvő hálózat révén nőtt az alkalmazotti létszám is, közel félezer főre. A fizikai dolgozókra jutó átlagos havi bérköltség 115 ezer forint közelébe nőtt a 2012-es 109,5 ezer forintról, a szellemi dolgozók átlaga viszont tízezerrel 381 ezer alá csökkent.
 

Jobban fizet a McDonald's

 
A hazai gyorséttermi piac legnagyobb szereplőjének számító McDonald's jobb fizetéseket kínál, legalábbis 2013-ban is magasabb átlagok jöttek ki. A McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. esetében a foglalkoztatottak bő háromnegyedét kitevő fizikai dolgozók havi átlagos bérköltsége hajszállal 124 ezer forint fölé emelkedett, miközben a szellemiek esetében - közel 8 százalékos plusszal - meghaladta a 450 ezer forintot.
 
 
A McDonald's az Amresttel ellentétben kismértékben csökkenő árbevételről számolt be, a forgalom 21,9 milliárd forint alá süllyedt. Az adózott nyereség ugyanakkor egyharmadával 77 millió forintra emelkedett, amiben az anyagjellegű ráfordítások csökkenése, illetve az játszott szerepet, hogy a pénzügyi műveletek eredményét egy hitelátértékelés árfolyamnyeresége javította. A kft. által üzemeltetett éttermek száma eggyel 50-re csökkent, de szintén Budán zárt be egy franchise-egység is. Ezzel párhuzamosan az átlagos állományi létszám is apadt, 3,5 százalékkal 1438 főre.
 

És a Burger King?

 
A Burger King éttermeket üzemeltető Fusion Magyarország Zrt. 2013-as számai cikkünk kiadásáig nem voltak elérhetők az e-beszámoló honlapján. Tavalyelőtt 7,1 milliárd forint árbevétel mellett közel 300 milliós adózott eredményt ért el, 30 egység működtetésével.
 
 
Ezzel 2012-ben mind az árbevétel-arányos nyereség, mind az egy üzletre jutó profit alapján megelőzte a másik két társaságot. Igaz, a profitadatok és az azokból képzett mutatók nem mindig hasonlíthatók össze közvetlenül, hiszen egy-egy vállalatcsoporton belül a tevékenységből származó teljes nyereség - például a tagvállalatok közötti elszámolásban alkalmazott árak meghatározása révén - nem feltétlenül a profitsoron jelenik meg a könyvekben.
 
Forrás: napi.hu


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.

Plakátaukciót rendez a BÁV január 24-én
dátum 2018-01-15 idő 11:53

Az aukción reklám- és kiállítás plakátok is képviseltetik magukat, a történelmi ereklyék gyűjtői pedig az ötvenes és hatvanas években készült propagandaplakátok közül válogathatnak.

Franchise partnereit keresi a BITE bakery café
dátum 2018-01-11 idő 10:58

Franchise partnereket keres a pereceket, szendvicseket, mascarponés tekercseket és különleges ízesítésű kávékat kínáló BITE bakery café.