Hírek, aktualitások

dátum 2017-01-09 idő 09:25

Eladja többségi tulajdonrészét Kínában a McDonald's

Megállapodott az amerikai gyorsétteremlánc, a McDonald's, hogy eladja kínai és hongkongi érdekeltségeinek 80 százalékát egy befektetői konzorciumnak, melynek tagjai a Citic és a Carlyle Group is - írja a portfolio.hu.
 
Az ügylet részét képezi a franchise-jogok 20 évre szóló használata, a tranzakció a szóban forgó üzletágakat 2,08 milliárd dollárra értékeli. A Citic Capital Partners a szóban forgó egységek 52 százalékát, a Carlyle pedig a 28 százalékát szerzi meg, a McDonald's pedig 20 százalékos részesedést tart meg.
A bejelentés nem mondható meglepőnek, decemberben ugyanis már felröppentek ezzel kapcsolatban hírek. Mindez beleillik a vállalat stratégiájába, mely olyan piacokon igyekszik újraszabni tulajdonosi struktúráját, mint Kína, Dél-Korea, vagy Délkelet-Ázsia. A McDonald's célja, hogy megfordítsa az évek óta zajló negatív folyamatokat, legnagyobb piacán, Amerikában - ahol sorozatban a negyedik éve csökken a forgalom.
 
A McDonald's azonban nem az első, és lehet, hogy nem is az utolsó gyorsétteremlánc, amely ilyen lépésre szánja el magát. Novemberben a Yum Brands jelentette be, hogy leválasztja kínai tevékenységét egy külön cégbe, ami a Yum China nevet kapja. A Coca-Cola azt tervezi, hogy értékesíti kínai palackozó üzletágát, az International Paper pedig márciusban közölte, hogy leválasztja kínai és délkelet-ázsiai tevékenységeit. A probléma részben az, hogy külföldiként drága és bonyolult Kínában bármilyen kiskereskedelmi tevékenységet folytatni.
 
A gyorsétteremláncok az elsők között léptek be Kínába a külföldi vállalatok közül, már közel három évtizede jelen vannak a távol-keleti országban.
 
Kínában az Amerikai Kereskedelmi Kamara legutóbb felmérést készített, aminek során a válaszadó cégek 32 százaléka közölte, hogy nem tervezi, hogy Kínában bővítene. Ez magasabb arány, mint amit a 2009-es válság beruházás-visszafogásai közepette láttunk. A válaszadók negyede mondta, hogy már elköltöztetett, vagy tervezi, hogy elköltöztet tevékenységeket Kínából, közülük 38 százalék az Egyesült Államokba, Kanadába, vagy Mexikóba megy. 

portfolio.hu


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Újabb egyetemvárosban nyílik Starbucks
dátum 2018-03-14 idő 12:08

Szeged után újabb vidéki városban mutatkozik be a világ legismertebb kávézólánca.

Még mindig megéri ingatlanirodát nyitni
dátum 2018-03-07 idő 09:57

Pörög az ingatlanpiac, nem késő beszállni. Ehhez erős anyagi és szakmai támogatást is kaphatsz, ha ingatlanirodát szeretnél nyitni.

Automata üzleteket nyit az Auchan
dátum 2018-03-02 idő 07:35

Konténerekben elhelyezett önkiszolgáló boltokkal próbálkozik az Auchan, aki nemrég sarki üzletek nyitásáról is döntött.

Az ingatlanpiac további fejlődését várja az idei évtől a Duna House
dátum 2018-03-01 idő 13:54

Az ingatlanpiac további fejlődését, akár 20%-kal bővülő lakáspiaci hitelkihelyezést és közel háromszoros profitot vár az idei évtől a Duna House.

Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.