Hírek, aktualitások

dátum 2017-01-09 idő 09:25

Eladja többségi tulajdonrészét Kínában a McDonald's

Megállapodott az amerikai gyorsétteremlánc, a McDonald's, hogy eladja kínai és hongkongi érdekeltségeinek 80 százalékát egy befektetői konzorciumnak, melynek tagjai a Citic és a Carlyle Group is - írja a portfolio.hu.
 
Az ügylet részét képezi a franchise-jogok 20 évre szóló használata, a tranzakció a szóban forgó üzletágakat 2,08 milliárd dollárra értékeli. A Citic Capital Partners a szóban forgó egységek 52 százalékát, a Carlyle pedig a 28 százalékát szerzi meg, a McDonald's pedig 20 százalékos részesedést tart meg.
A bejelentés nem mondható meglepőnek, decemberben ugyanis már felröppentek ezzel kapcsolatban hírek. Mindez beleillik a vállalat stratégiájába, mely olyan piacokon igyekszik újraszabni tulajdonosi struktúráját, mint Kína, Dél-Korea, vagy Délkelet-Ázsia. A McDonald's célja, hogy megfordítsa az évek óta zajló negatív folyamatokat, legnagyobb piacán, Amerikában - ahol sorozatban a negyedik éve csökken a forgalom.
 
A McDonald's azonban nem az első, és lehet, hogy nem is az utolsó gyorsétteremlánc, amely ilyen lépésre szánja el magát. Novemberben a Yum Brands jelentette be, hogy leválasztja kínai tevékenységét egy külön cégbe, ami a Yum China nevet kapja. A Coca-Cola azt tervezi, hogy értékesíti kínai palackozó üzletágát, az International Paper pedig márciusban közölte, hogy leválasztja kínai és délkelet-ázsiai tevékenységeit. A probléma részben az, hogy külföldiként drága és bonyolult Kínában bármilyen kiskereskedelmi tevékenységet folytatni.
 
A gyorsétteremláncok az elsők között léptek be Kínába a külföldi vállalatok közül, már közel három évtizede jelen vannak a távol-keleti országban.
 
Kínában az Amerikai Kereskedelmi Kamara legutóbb felmérést készített, aminek során a válaszadó cégek 32 százaléka közölte, hogy nem tervezi, hogy Kínában bővítene. Ez magasabb arány, mint amit a 2009-es válság beruházás-visszafogásai közepette láttunk. A válaszadók negyede mondta, hogy már elköltöztetett, vagy tervezi, hogy elköltöztet tevékenységeket Kínából, közülük 38 százalék az Egyesült Államokba, Kanadába, vagy Mexikóba megy. 

portfolio.hu


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Plakátaukciót rendez a BÁV január 24-én
dátum 2018-01-15 idő 11:53

Az aukción reklám- és kiállítás plakátok is képviseltetik magukat, a történelmi ereklyék gyűjtői pedig az ötvenes és hatvanas években készült propagandaplakátok közül válogathatnak.

Franchise partnereit keresi a BITE bakery café
dátum 2018-01-11 idő 10:58

Franchise partnereket keres a pereceket, szendvicseket, mascarponés tekercseket és különleges ízesítésű kávékat kínáló BITE bakery café.

Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.

Vidéki városokban keres franchise partnereket a High Care
dátum 2018-01-10 idő 09:39

A High-Care Cosmetics mintegy 20 egységével az egyik vezető kozmetikai franchise hálózat hazánkban.

Megmaradnak a világörökségi területeken a diszkont üzletláncok
dátum 2018-01-08 idő 10:43

Az új jogszbályi környezet ellenére megállíthatatlan a növekedés a diszkont hálózatok növekedése. Ügyesen hárítják azokat a szigorításokat, amelyek január elsejétől kitiltják őket a világörökségi területekről.