Hírek, aktualitások

dátum 2014-11-05 idő 09:31

Éledezik a lakáspiac - OC Lakáspiaci Monitor

15-20 százalékos növekedés az éves lakásforgalomban, emelkedő ingatlanárak, versenyképes, 7-8% közötti hozamok, olcsó hitelek. A lakáspiac idei első kilenc hónapban mutatott teljesítménye a sok éves tetszhalott állapot után egyértelműen az éledezés jeleit mutatja. Az Otthon Centrum Lakáspiaci Monitorjának legfrissebb, 2014. harmadik negyedéves száma alapján a növekedés még törékeny, több pozitív, de egyszeri hatás van a piacon, a lakásépítésektől kezdve a befektetői érdeklődésig, de a bizalom egyértelműen visszatért a piacra, ami ha továbbra is kitart, illetve növekszik, stabil növekedési pályára állíthatja a piacot. (Portfolio.hu összeállítás)
 
Az Otthon Centrum a lakáspiac feléledését és a piaci ütemet meghaladó mértékű növekedését használja ki, hogy saját maga is megújuljon. Az ingatlanközvetítő hálózat a belépési és működési feltételek átalakításával nyit az ingatlanközvetítői piac felé.
 
 

Keresletbővülés: két fő hajtóerő

 
"A piacon az első kilenc hónapban több mint 15%-kal több adásvétel bonyolódott le - túlnyomó többségben a használt lakások piacán -, mint az előző év azonos időszakában" - mondta Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. - "Az idei évben a tranzakciók száma, a tavalyi évhez viszonyított 15-20%-os növekedéssel, átlépheti a százezret is." A keresletbővülés a fővárosban a legerősebb, de fellendült a fővárosi agglomeráció piaca, illetve a vidéki nagyvárosokban is érezhető a növekedés.
 
A másik ok, hogy a bizalom visszatérésével egyre többen valósítják meg a korábban elhalasztott lakásvásárlásukat. Esetükben nem a befektetési cél az elsődleges, hiszen az elmúlt évek árcsökkenését az ilyen vásárlóknak általában eladó oldalon veszteségként is el kell könyvelniük. A javuló gazdasági környezetben, az egyre olcsóbbá váló lakáshitelek mellett egyre több család dönt a költözés, ingatlanvásárlás mellett.
 

Erősödő eladói pozíciók, minimálisan emelkedő árak

 
A KSH lakásárindexe szerint a mélypontot jelentő 2013 negyedik negyedévhez képest 2014 második negyedévére 2,5%-kal nőtt a használt lakások ára nominális értelemben. Az Otthon Centrum tapasztalata szerint az idei első kilenc hónapban leginkább a használt téglalakások ára emelkedett, főleg Budapesten, a jelentős befektetői keresletnek köszönhetően. A panellakások átlagos négyzetméterára is nőtt, de kisebb mértékben, mint a téglaépítésű társaik esetében. A családi házak piacán pedig egyelőre további csökkenés mutatkozik, bár csak minimális mértékben. "A vevői pozíciók gyengülése már mutatja a növekvő vásárlási kedvet, de ahhoz, hogy az árszínvonal elérje a válság előtti szintet, még 2-3 évre valószínűleg szükség lesz" - véli Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.
 
 

Lakásépítés és az újlakások piaca

 
2014 első 9 hónapjában az összes eladáson belül továbbra is marginális az újépítésű lakások aránya, bár ez az arány a 2013-as szinthez képest nem csökkent tovább. A KSH adatai szerint országos szinten az összes eladásból 2,5%-ban, a budapesti eladásokból 3,8%-ban szerepeltek csak újépítésű lakások.
 

Most kell a segítség!

 
2014 első 9 hónapjában 62%-kal több új lakáscélú hitelt helyeztek ki a bankok a háztartásoknak, mint egy évvel korábban. A hitelezés felfutása mögött egyrészt az egyre kedvezőbb feltételek állnak, az átlagos hitelköltség mutató, lakossági, lakáscélú hitelek esetében 2012 áprilisa óta, 29 hónapja, folyamatosan csökken, már a válság előtt folyósított devizalapú hitelek átlagos hitelköltség mutatójának szintjét is elérte. A növekvő hitelfelvételi kedv a háztartások bizalmának növekedését is mutatja. Az állami keresletbővítő intézkedések ebben a javuló bizalmi környezetben sokkal termékenyebb táptalajra hullanának, mint az előző években.
 
Forrás: portfolio.hu
Virtuális kiállító: Otthon Centrum Franchising Kft.


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Újabb egyetemvárosban nyílik Starbucks
dátum 2018-03-14 idő 12:08

Szeged után újabb vidéki városban mutatkozik be a világ legismertebb kávézólánca.

Még mindig megéri ingatlanirodát nyitni
dátum 2018-03-07 idő 09:57

Pörög az ingatlanpiac, nem késő beszállni. Ehhez erős anyagi és szakmai támogatást is kaphatsz, ha ingatlanirodát szeretnél nyitni.

Automata üzleteket nyit az Auchan
dátum 2018-03-02 idő 07:35

Konténerekben elhelyezett önkiszolgáló boltokkal próbálkozik az Auchan, aki nemrég sarki üzletek nyitásáról is döntött.

Az ingatlanpiac további fejlődését várja az idei évtől a Duna House
dátum 2018-03-01 idő 13:54

Az ingatlanpiac további fejlődését, akár 20%-kal bővülő lakáspiaci hitelkihelyezést és közel háromszoros profitot vár az idei évtől a Duna House.

Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.