Hírek, aktualitások

dátum 2014-08-04 idő 09:36

Élénkül a lakáspiac, és a kamatkörnyezet is kedvez befektetéseknek

Élénkül az ingatlanpiac, a lakáspiaci tranzakciók száma az idén az első félévben több mint 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A bérlői kereslet, illetve kínálat is nő, a lakáskiadással pedig a banki betéti kamatokat meghaladó hozam érhető el - derül ki az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat közleményéből.
 
Az OC szerint a tranzakciószám-növekedés mögött részben a befektetési célú vásárlások állnak, a mai lakásárakkal és bérleti díjakkal számolva ugyanis, tízéves időszakra vetítve Budapesten a panellakásoknál 7,73, míg a használt téglalakásoknál 6,78 százalékos hozam érhető el. Mindkettő meghaladja a banki betéti kamatokat.
A panellakásoknál 50 négyzetméteres, míg a téglalakásoknál 40 négyzetméteres alapterületen alapult a kalkuláció. A 60 négyzetméteres téglalakás hozama 7,26 százalékot tesz ki. Legmagasabb hozamot a Pest megyei, 100 négyzetméteres családi házaknál mérte az OC 8,11 százalékkal.
Az OC a hozam számításához azt vette alapul, hogy a főváros belső kerületein kétszobás panellakást 9,5 millió forinttól 13 millió forintig kínáltak. Az egyetemek közelében lévő 2 szobás téglalakások árai 15-18 millió forint között ingadoztak. Újszerű, másfél szobás téglalakásokat 8-14 millió forint között vásároltak, 2 szobás, nagypolgári lakások a Palotanegyedben 9 és 16 millió közötti áron cseréltek gazdát.
 
 
Az átlagos bérleti díj a paneles lakásoknál, négyzetméterenként 1090, míg a téglalakásoknál 1460 forint volt az első félévben. A meghirdetett panellakásoknál 3 hónap, míg a téglalakásoknál 4 hónap az átlagos értékesítési idő a fővárosban. A belvárosban viszont ennek a fele alatt el lehet adni a lakásokat. A bérbeadásra kínált lakásoknál 1-2 hónap az üresen állási idő, és a bevételkiesés megjelenik a hozamban is - áll a közleményben.
 
2009 előtt az egyetemre, főiskolára készülő hallgatók szülei gyakran vásároltak kis lakást gyermeküknek a felsőfokú intézmény közelében. A válság alatt ez a kereslet jelentősen visszaesett, az idén azonban újra megjelent a piacon, főleg Budapesten keresnek lakást a szülők egyetemista, főiskolás gyermekeiknek.
 
A bérleti díjak az elmúlt években apró lépésekben, de folyamatosan emelkedtek az OC szerint. " Az egyetemista albérletkeresők minden évben egy stabil piacot jelentenek a lakásukat kiadó tulajdonosok számára, akikre érdemes építeni" - emelte ki Kühne Kata, az OC ügyvezető igazgatója a közleményben.
 
Forrás: MTI
Virtuális kiállító: Otthon Centrum Franchising Kft.


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

80 évre tervez a Burger King Magyarországon
dátum 2018-04-26 idő 09:24

41 éttermével a magyarországi gyorsétterem-piac meghatározó szereplője a Burger King.

Tizedik alkalommal Superbrands-díjas a SPAR
dátum 2018-04-24 idő 09:20

A szakemberek mellett a vásárlók is újra bizalmat szavaztak a SPAR Magyarországnak, amelyet sorozatban tizedszerre tartottak érdemesnek a márkaértékelési díjra.

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.