Hírek, aktualitások

dátum 2017-09-29 idő 09:53

"Élethosszig óvoda" - már kisgyerekeknek is a programozást ajánlják

Az iskolában az informatikaórákon is elméletet sulykolnak a gyerekek fejébe, jobb esetben a szövegszerkesztést, táblázatkezelést gyakoroltatják velük, pedig játékos módon akár programozhatnának is. Ezzel nem lennének „kockák”, viszont egy sor gondolkodási képességük fejlődne - írja a Hvg Online.
 
„Hiszem, hogy a programozás a 21. század írástudása. Aki érti a gépek nyelvét, tud algoritmikusan gondolkozni, az hatékonyabb, boldogabb és egészségesebb lesz. Ráadásul a programozás szórakoztató, izgalmas és kreatív alkotás.”  Nehéz lenne vitatkozni a Prezi társalapítójának, Halácsy Péternek a Programozás gyerekeknek című Carol Vorderman-kötet ajánlásában írt véleményével.
 
Ennek ellenére a közoktatásban jelenleg érvényes tartalmi szabályok (Nemzeti alaptanterv, kerettantervek) az informatika oktatását is elsősorban lexikális ismeretek legyűrésének tekinti. A gyerekek nem arról mesélnek otthon, hogy megtanulták az iskolában egy-egy új okos alkalmazás értelmes használatát, vagy segítettek nekik eligazodni az információk között, netán, hogy milyen érdekes programot írtak, hanem hogy a számítógép történetéből vagy annak felépítéséből kell dolgozatra készülniük, illetve, jó esetben, hogy szövegszerkesztéssel, táblázatkezeléssel bíbelődnek.
Minden gyerek használja a kütyüt, de mire?
 
A Világgazdasági Fórum nemrég összeállította azoknak a készségeknek-képességeknek a listáját, amelyekre a jövő munkavállalóinak szüksége van. Ezek egyebek között a komplex problémamegoldás, a kritikai gondolkodás, a kreativitás, az együttműködés, a döntési képesség, a tanulási készség, a kommunikációs készség – csupa olyasmi, amire a mai magyar iskola kevéssé készít fel.
 
E „szoft” készségek mellett az idegen nyelv (elsősorban természetesen az angol és most már minimum e mellé még egy másik nyelv) ismerete és az IKT-eszközök (információs és kommunikációs technológia – a szerk.) használata az a két elengedhetetlen alaptudás, amely nélkül elképzelhetetlen, hogy a ma az iskolapadokban ülő gyerekek később boldoguljanak a munkaerőpiacon.
 
A gyerekek digitális bennszülöttekként anyanyelvi szinten kezelik a kütyüket, de kérdéses, mennyire értelmes célokra használják e tudásukat. Pedig rengeteg lehetőség volna arra, hogy ezt a tudást, érdeklődést olyan irányba fordítsa az oktatás, amellyel a fent felsorolt munkaerőpiaci igényekre készíthetnénk fel őket.
 
Például, ha az elméleti IKT-ismeretek helyett alapvető programozási ismerteket tanítanánk nekik, pontosabban különböző programokat készítenénk velük együtt. És ez egyáltalán nem sci-fi, és már nem csak az idősebb gyerekeknél reális elvárás.
 
Gyakorlatilag az írás-olvasás-képesség elég ahhoz, hogy a gyerekek programozni kezdjenek.
Játszva tanulni
 
A Logiscool programozó iskolákban megvalósuló képzésekről a gyerekek már az első alkalom után egy elkészült játékkal mennek haza. Az otthoni számítógépről interneten bejelentkezve meg is tudják mutatni a szüleiknek, barátaiknak, mit készítettek az órán. 
 
„Kutatások azt mutatták, hogy ha valamit játszva tanul egy gyerek, az sokkal jobban rögzül benne. Mi nem azt mondjuk, hogy gyere programozni, hanem hogy gyere, csináljunk egy számítógépes játékot vagy egy applikációt. Sokszor észre sem veszik, hogy olyan tudást szereznek, amely a 21. század alapvető tudása. És azt látjuk, a mai gyerekgenerációk ahhoz szoktak, hogy gyorsan legyen sikerélményük, azonnal lássák valaminek az eredményét. És ezt a közoktatásban nehéz lehet visszaadni” – állítja például Breuer Anita, a Logiscool alapító-ügyvezető igazgatója. 

forrás:hvg.hu


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise képzéssorozat indul 2018 január 9-én
dátum 2017-12-12 idő 12:31

A Dakexpo Kft. gyorstalpaló franchise képzést indít induló hálózatok számára.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Franchise képzéssorozat indul 2018 január 9-én
dátum 2017-12-12 idő 12:31

A Dakexpo Kft. gyorstalpaló franchise képzést indít induló hálózatok számára.

A Duna House adatai szerint 10,5 százalékkal nőtt novemberben a lakáspiac
dátum 2017-12-11 idő 10:16

Majdnem 12 ezer lakóingatlant adtak el novemberben.

Matrackuckó alvásszaküzletet nyitott Debrecenben
dátum 2017-12-07 idő 12:13

Újabb franchise üzlettel bővül a Matrackuckó franchise hálózat.

Tizenhatmillárd fölött a Diego árbevétele
dátum 2017-12-06 idő 11:16

A társaság 2020-ra külföldön megduplázza, Magyarországon pedig 100-ra növeli boltjaik számát.

A BITE bakery café nyerte el a 2017. év Széchenyi Vállalkozása Díjat
dátum 2017-12-05 idő 10:00

500 millió forint alatti kategóriában a BITE Bakery Café üzemeltetője, a Crown Foods Kft. nyerte el az Év Széchenyi Vállalkozása Díját.