Hírek, aktualitások

dátum 2017-09-29 idő 09:53

"Élethosszig óvoda" - már kisgyerekeknek is a programozást ajánlják

Az iskolában az informatikaórákon is elméletet sulykolnak a gyerekek fejébe, jobb esetben a szövegszerkesztést, táblázatkezelést gyakoroltatják velük, pedig játékos módon akár programozhatnának is. Ezzel nem lennének „kockák”, viszont egy sor gondolkodási képességük fejlődne - írja a Hvg Online.
 
„Hiszem, hogy a programozás a 21. század írástudása. Aki érti a gépek nyelvét, tud algoritmikusan gondolkozni, az hatékonyabb, boldogabb és egészségesebb lesz. Ráadásul a programozás szórakoztató, izgalmas és kreatív alkotás.”  Nehéz lenne vitatkozni a Prezi társalapítójának, Halácsy Péternek a Programozás gyerekeknek című Carol Vorderman-kötet ajánlásában írt véleményével.
 
Ennek ellenére a közoktatásban jelenleg érvényes tartalmi szabályok (Nemzeti alaptanterv, kerettantervek) az informatika oktatását is elsősorban lexikális ismeretek legyűrésének tekinti. A gyerekek nem arról mesélnek otthon, hogy megtanulták az iskolában egy-egy új okos alkalmazás értelmes használatát, vagy segítettek nekik eligazodni az információk között, netán, hogy milyen érdekes programot írtak, hanem hogy a számítógép történetéből vagy annak felépítéséből kell dolgozatra készülniük, illetve, jó esetben, hogy szövegszerkesztéssel, táblázatkezeléssel bíbelődnek.
Minden gyerek használja a kütyüt, de mire?
 
A Világgazdasági Fórum nemrég összeállította azoknak a készségeknek-képességeknek a listáját, amelyekre a jövő munkavállalóinak szüksége van. Ezek egyebek között a komplex problémamegoldás, a kritikai gondolkodás, a kreativitás, az együttműködés, a döntési képesség, a tanulási készség, a kommunikációs készség – csupa olyasmi, amire a mai magyar iskola kevéssé készít fel.
 
E „szoft” készségek mellett az idegen nyelv (elsősorban természetesen az angol és most már minimum e mellé még egy másik nyelv) ismerete és az IKT-eszközök (információs és kommunikációs technológia – a szerk.) használata az a két elengedhetetlen alaptudás, amely nélkül elképzelhetetlen, hogy a ma az iskolapadokban ülő gyerekek később boldoguljanak a munkaerőpiacon.
 
A gyerekek digitális bennszülöttekként anyanyelvi szinten kezelik a kütyüket, de kérdéses, mennyire értelmes célokra használják e tudásukat. Pedig rengeteg lehetőség volna arra, hogy ezt a tudást, érdeklődést olyan irányba fordítsa az oktatás, amellyel a fent felsorolt munkaerőpiaci igényekre készíthetnénk fel őket.
 
Például, ha az elméleti IKT-ismeretek helyett alapvető programozási ismerteket tanítanánk nekik, pontosabban különböző programokat készítenénk velük együtt. És ez egyáltalán nem sci-fi, és már nem csak az idősebb gyerekeknél reális elvárás.
 
Gyakorlatilag az írás-olvasás-képesség elég ahhoz, hogy a gyerekek programozni kezdjenek.
Játszva tanulni
 
A Logiscool programozó iskolákban megvalósuló képzésekről a gyerekek már az első alkalom után egy elkészült játékkal mennek haza. Az otthoni számítógépről interneten bejelentkezve meg is tudják mutatni a szüleiknek, barátaiknak, mit készítettek az órán. 
 
„Kutatások azt mutatták, hogy ha valamit játszva tanul egy gyerek, az sokkal jobban rögzül benne. Mi nem azt mondjuk, hogy gyere programozni, hanem hogy gyere, csináljunk egy számítógépes játékot vagy egy applikációt. Sokszor észre sem veszik, hogy olyan tudást szereznek, amely a 21. század alapvető tudása. És azt látjuk, a mai gyerekgenerációk ahhoz szoktak, hogy gyorsan legyen sikerélményük, azonnal lássák valaminek az eredményét. És ezt a közoktatásban nehéz lehet visszaadni” – állítja például Breuer Anita, a Logiscool alapító-ügyvezető igazgatója. 

forrás:hvg.hu


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Cafe Frei nyitott a Nordic Light irodaházban
dátum 2017-10-16 idő 09:36

A Cafe Frei a világ jellegzetes kávéit és süteményeit hozza el a hazai vásárló közönség számára.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Tíz év szünet után újra franchise kiállítás lesz Budapesten
dátum 2017-10-19 idő 11:32

Franchise kiállítást rendez a Magyar Franchise Szövetség 2018. február 1-én.

Bajnokok Napja az Immo1 Ingatlanközvetítő Hálózatnál
dátum 2017-10-18 idő 16:31

A 2017-es Bajnokok Napját dr. Mérő László matematikus, publicista, pszichológus, az ELTE Gazdaságpszichológiai szakcsoportjának egyetemi tanára nyitotta meg.

Rekordszámú versenyző indult a 32. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon
dátum 2017-10-17 idő 13:40

Az idei SPAR Budapest Maraton® már 30.350 előnevezésével bebizonyította, hogy minden idők legnagyobb szabadidős sportversenye.

Stilianos babauszoda Ecseren is
dátum 2017-10-17 idő 10:58

A Babák úszásoktatása során a kisgyermekek viselkedési formáit áthatóan ismerő, és kezelő edzők remek ösztönző, motiváló képességükkel a legjobbat tudják kihozni a gyermekekből.

Országszerte franchise partnereit keresi a NaturHouse
dátum 2017-10-16 idő 10:48

A Naturhouse egységeiben dietetikusok segítik az érdeklődőket céljaik (fogyás, egészséges táplálkozás, stb) eléréséhez,