Hírek, aktualitások

dátum 2017-04-21 idő 15:55

Ennyiből nyithatja meg a legismertebb franchise-üzleteket

Bejáratott márkanév, a marketing és reklámköltséget az anyacég fedezi, kész üzleti modell – ezekkel az előnyökkel számolhat, ha valaki betársul és franchise - üzletet nyit. Mindez persze nincs ingyen: le kell mondani a saját elképzelésekről, és persze a névhasználatért fizetni is kell.
 
Aki például BioHair fodrászszalont szeretne nyitni, annak összesen nagyjából 14-15 millió forintra van szüksége. Ebben benne van a franchise-díj, ami Budapesten 4 millió forint plusz áfa, vidéken 2,5 millió plusz áfa – ezt a csatlakozáskor kell fizetni – plusz fedezni kell egy 80-100 négyzetméteres üzlethelyiség kialakítását, a bérleti díjat, a kauciót, kellenek bútorok, recepciós pult, munkaruha.
 
Általában hat hónap egy üzlet felfutási ideje, ezért érdemes még 1-2 millió forint tartalékkal számolni, főleg vidéken, ahol esetleg még nem ismerik annyira a márkát. A fedezeti pont után – amikortól pluszosba fordul a működés – durván 500-800 ezer forint profitot hoz egy üzlet. Az első három évben havonta 27 ezer forint plusz áfát kell fizetni a partnereknek, majd a három év elteltével a következő öt évben ez az összeg 35 ezer forintra emelkedik.
 
 
„Általánosságban elmondható, hogy egy 3 gépes üzlet indítása nagyjából 15, egy 5 gépesé pedig 20 millió forint körüli tőkét igényel. Viszont ingyenes a belépés. Készülékenként havonta 20 ezer forintot kérünk, ez fix, nincs forgalom alapján történő plusz díj – ezt már a KiwiSun szolárium hálózat stratégiai vezetője, Klein Péter mondta a Pénzcentrumnak.
 
A gyerekeket programozni tanító Logiscool alapító-ügyvezetője szerint nagyjából 6-10 millió forint szükséges ahhoz, hogy valaki egy Logiscoolt indíthasson. Ebben az összegben már benne van a csatlakozási díj, a szükséges eszközpark, és minden egyéb. A tapasztalatok szerint általában 2 év alatt megtérül a beruházás” – tette hozzá az ügyvezető.
 
A Fornettinek ötféle franchise-partneri szerződése van, az eltérő méretű üzlethelyiségek miatt. A franchise-díjat egyszer kell megfizetni, a kisebb üzletek esetében ez 150 ezer forinttól elérhető, forgalom után nem kell fizetni. A műszaki berendezéseket lehet bérelni az anyagcégtől. Durván 3-4 millió forintra van szüksége egy vállalkozónak ahhoz, hogy Fornettit nyisson.
 
A nagy, külföldi multik franchise-feltételei jellemzően titkosak vagy egyedi megállapodásokat kötnek. A Magyar Franchise Szövetség legutóbbi felmérése szerint, jelenleg 350 franchise-hálózat működik Magyarországon, és hozzávetőlegesen 20 ezer átvevő partnerén keresztül 100 ezer főnek biztosít állandó munkahelyet.
 
Forrás: Pénzcentrum, HVG


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Turán nyitotta meg legújabb egységét a Stilianos Babauszoda.
dátum 2018-01-18 idő 17:17

2018. Január 15-én a Stilianos Babauszoda Franchise 7. egységeként kezdte működését a Stilianos Babauszoda Tura.

A Franchise Börzén kedvezménnyel lesz megvásárolható a Franchise Vállalkozás című könyv
dátum 2018-01-18 idő 16:35

A franchise iránt érdeklődők számára alapvető ismereteket tartalmazó olvasmány 25% kedvezménnyel lesz kapható a kiállítás helyszínén.

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.