Hírek, aktualitások

dátum 2014-02-04 idő 09:59

Esik az arany árfolyama, nehezedik a záloghitelezés

A zálogfiókok túlnyomó része csak arannyal foglalkozik, ám a zálogba adható mennyiség egyre fogy. Magáncégek és ékszerkereskedők nagyban vásárolják fel a törtaranyat, amely aztán külföldre, az elektronikai iparba kerül, akárcsak az ezüst. Mindez pedig veszélyezteti a zálogüzlet forgalmának szinten tartását. (Világgazdaság Online összeállítás)
 
Tavaly ötszáz dollárral csökkent egy uncia arany ára a New York-i tőzsdén, ez pedig azzal a katasztrofális hatással járt a magyar zálogfiókok látogatóra, hogy – mivel olcsóbb lett az arany – jelentősen csökkent a kihelyezhető hitel. A Világgazdaság úgy értesült, hogy az elmúlt évben ötödével csökkent a Magyarországon kihelyezett hitelösszeg a tavaly előtti szinthez képest. Viszont, ha a forint árfolyama esik, az aranyért kapott összeg magasabb lesz, több hitel tudnak nyújtani a zálogosok.
 
Kármán Ferenc, BÁV Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Zrt. zálog üzletágának igazgatója, aki a Magyar Zálogházak és Záloghitelezők Országos Szövetsége elnöke is, úgy tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a tavalyi évhez hasonlóan több mint 200 vállalkozás több mint 600 zálogfiókja szolgálja ki az ügyfeleket. A BÁV-nak ugyanakkor 96 fiókja van országszerte: 85 saját és 11 franchise rendszerben működő zálogfiók, miután tavaly két saját és egy franchise fiókkal bővült a hálózat.
 
 
Az olcsó arany miatt egyre több megszorult ügyfél inkább eladja az aranyát, hiszen a felvásárlási árral jobban jönnek ki, mint ha a legelterjedtebb 90 napos hitelre fizetnék a kamatot és a zálogcégek által felszámított – és többnyire átláthatatlan és a többiekével összehasonlíthatatlan – ilyen-olyan díjat. Igaz, ma már törvény szabályozza a futamidőn belül követelhető költségeket, mégpedig az előző félév utolsó hónapjának első napján érvényes jegybanki alapkamathoz kötötten. Ez azonban nem tartalmaz egyes – nem a hitelfolyósítással közvetlenül kapcsolatos – költségeket. Így egyes vállalkozások készpénz-szolgáltatási díjat kérnek. Van olyan cég, amely közli az 1000 forint hitelre vetített költségeket, mások pedig a hitelből előbb levonják a díjakat és így afféle nettó hitelösszeget kap kézhez az ügyfél. Az ügyfelek ugyanakkor talán nem is tudják, hogy a záloghitel 12 hónapra vetített kamata 120 százalék is lehet. 
 
 
Az arany eladása azonban rossz hír a zálogos vállalkozásoknak, hiszen az eladott aranytárgyakat már nem fogják a zaciba hordani. Pedig a zálogházak a rendszeresen bejáró kuncsaftokból élnek: van olyan ügyfél, aki évek óta ugyanazt a 13 grammos aranygyűrűjét zálogosítja el, ha megszorul hó végén.
 
Szoros a verseny a piacon: a cégek egymást figyelik, és mindegyik szereplő igyekszik a legtöbbet ígérni, hogy bevonzza az ügyfeleket. Csökkenőben van ugyanis az üzletág forgalma, hiszen az arany árának csökkenésével a korábbiaknál kisebb a kihelyezett hitel-arány. Ugyanakkor egyre kevesebb az arany az országban. Vannak cégek, amelyek évek óta nagy tételben vásárolják fel a törtaranyat és külföldre viszik eladni.
 
Forrás: vg.hu
Szerző: Demeter Kálmán
Virtuális kiállító: BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt.


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Turán nyitotta meg legújabb egységét a Stilianos Babauszoda.
dátum 2018-01-18 idő 17:17

2018. Január 15-én a Stilianos Babauszoda Franchise 7. egységeként kezdte működését a Stilianos Babauszoda Tura.

A Franchise Börzén kedvezménnyel lesz megvásárolható a Franchise Vállalkozás című könyv
dátum 2018-01-18 idő 16:35

A franchise iránt érdeklődők számára alapvető ismereteket tartalmazó olvasmány 25% kedvezménnyel lesz kapható a kiállítás helyszínén.

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.