Hírek, aktualitások

dátum 2014-02-04 idő 09:59

Esik az arany árfolyama, nehezedik a záloghitelezés

A zálogfiókok túlnyomó része csak arannyal foglalkozik, ám a zálogba adható mennyiség egyre fogy. Magáncégek és ékszerkereskedők nagyban vásárolják fel a törtaranyat, amely aztán külföldre, az elektronikai iparba kerül, akárcsak az ezüst. Mindez pedig veszélyezteti a zálogüzlet forgalmának szinten tartását. (Világgazdaság Online összeállítás)
 
Tavaly ötszáz dollárral csökkent egy uncia arany ára a New York-i tőzsdén, ez pedig azzal a katasztrofális hatással járt a magyar zálogfiókok látogatóra, hogy – mivel olcsóbb lett az arany – jelentősen csökkent a kihelyezhető hitel. A Világgazdaság úgy értesült, hogy az elmúlt évben ötödével csökkent a Magyarországon kihelyezett hitelösszeg a tavaly előtti szinthez képest. Viszont, ha a forint árfolyama esik, az aranyért kapott összeg magasabb lesz, több hitel tudnak nyújtani a zálogosok.
 
Kármán Ferenc, BÁV Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Zrt. zálog üzletágának igazgatója, aki a Magyar Zálogházak és Záloghitelezők Országos Szövetsége elnöke is, úgy tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a tavalyi évhez hasonlóan több mint 200 vállalkozás több mint 600 zálogfiókja szolgálja ki az ügyfeleket. A BÁV-nak ugyanakkor 96 fiókja van országszerte: 85 saját és 11 franchise rendszerben működő zálogfiók, miután tavaly két saját és egy franchise fiókkal bővült a hálózat.
 
 
Az olcsó arany miatt egyre több megszorult ügyfél inkább eladja az aranyát, hiszen a felvásárlási árral jobban jönnek ki, mint ha a legelterjedtebb 90 napos hitelre fizetnék a kamatot és a zálogcégek által felszámított – és többnyire átláthatatlan és a többiekével összehasonlíthatatlan – ilyen-olyan díjat. Igaz, ma már törvény szabályozza a futamidőn belül követelhető költségeket, mégpedig az előző félév utolsó hónapjának első napján érvényes jegybanki alapkamathoz kötötten. Ez azonban nem tartalmaz egyes – nem a hitelfolyósítással közvetlenül kapcsolatos – költségeket. Így egyes vállalkozások készpénz-szolgáltatási díjat kérnek. Van olyan cég, amely közli az 1000 forint hitelre vetített költségeket, mások pedig a hitelből előbb levonják a díjakat és így afféle nettó hitelösszeget kap kézhez az ügyfél. Az ügyfelek ugyanakkor talán nem is tudják, hogy a záloghitel 12 hónapra vetített kamata 120 százalék is lehet. 
 
 
Az arany eladása azonban rossz hír a zálogos vállalkozásoknak, hiszen az eladott aranytárgyakat már nem fogják a zaciba hordani. Pedig a zálogházak a rendszeresen bejáró kuncsaftokból élnek: van olyan ügyfél, aki évek óta ugyanazt a 13 grammos aranygyűrűjét zálogosítja el, ha megszorul hó végén.
 
Szoros a verseny a piacon: a cégek egymást figyelik, és mindegyik szereplő igyekszik a legtöbbet ígérni, hogy bevonzza az ügyfeleket. Csökkenőben van ugyanis az üzletág forgalma, hiszen az arany árának csökkenésével a korábbiaknál kisebb a kihelyezett hitel-arány. Ugyanakkor egyre kevesebb az arany az országban. Vannak cégek, amelyek évek óta nagy tételben vásárolják fel a törtaranyat és külföldre viszik eladni.
 
Forrás: vg.hu
Szerző: Demeter Kálmán
Virtuális kiállító: BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt.


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

80 évre tervez a Burger King Magyarországon
dátum 2018-04-26 idő 09:24

41 éttermével a magyarországi gyorsétterem-piac meghatározó szereplője a Burger King.

Tizedik alkalommal Superbrands-díjas a SPAR
dátum 2018-04-24 idő 09:20

A szakemberek mellett a vásárlók is újra bizalmat szavaztak a SPAR Magyarországnak, amelyet sorozatban tizedszerre tartottak érdemesnek a márkaértékelési díjra.

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.