Hírek, aktualitások

dátum 2014-05-22 idő 09:21

Fejtörést okoz a vállalkozásoknak az új Ptk.

Szinte minden területen fontos változásokat hozott az új polgári törvénykönyv. A vállalkozások életében még két hónappal a március 15-i hatályba lépés után is bőven okoz fejtörést a biztosítéki rendszer, a forgalmazási és franchise szerződések, illetve a bizalmi vagyonkezelés újraértelmezése. (Napi Gazdaság összeállítás)
 
A törvénykönyv új formaként szabályozza a franchise- és a forgalmazási szerződéseket Az új Ptk. rendelkezései mindkét szerződés esetében aránylag rövidek, a legfontosabb kérdések szabályozására szorítkoznak. Ennek következtében a felek gyakorlatának továbbra is jelentős szerepe lesz a részletszabályok és az új Ptk. által nem szabályozott kérdések tartalmának meghatározásában.
 
Bizonyos kéréseket célszerű lehet a törvénytől eltérően szabályozni a konkrét szerződésekben − hívja fel a figyelmet Kui Szilárd, a Baker & McKenzie ügyvédje. Például az új Ptk. szerint szerződésszegésnek minősül, ha nem sikerül eladni az árut, mert a törvény a forgalmazó kötelezettségeként szabályozza az adott termék értékesítését. Ez pedig a forgalmazóra hátrányos lehet, így indokolt a szerződésben ezt a felelősséget kizárni vagy korlátozni.
 
 
A forgalmazási szerződésnél a szállítónak és forgalmazónak továbbra is részletesen kell szabályoznia az egyes feladatokat és eljárásokat a forgalmazott termék jó hírnevének védelmével, a termékszavatossággal vagy a termékfelelősséggel kapcsolatban. A franchise-nál pedig a jogbérletbe adó utasítási és ellenőrzési jogban változatlanul a feleknek kell részletes rendelkezéseket beépíteniük szerződéseikbe.
 
Az idő előrehaladtával várhatóan a bíróságok eseti döntései is ki fognak tölteni egyes hézagokat, illetve segítséget nyújthatnak a rendelkezések értelmezésében. A magyar joggyakorlat fejlődését valószínűleg továbbra is hátráltatni fogja azonban, hogy a nemzetközi cégek franchise-, illetve forgalmazási szerződéseiket a magyar partnerrel változatlanul valamelyik külföldi, például német, svájci vagy francia jog alatt fogják megkötni − bocsátotta előre Kui Szilárd.
 
Forrás: napigazdasag.hu
Szerző: Gyöngyösi Balázs


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Még mindig nagy üzlet a fogyókúra: tovább terjeszkedik a Naturhouse
dátum 2018-06-01 idő 09:38

2018-ban további terjeszkedéssel számol a táplálkozási tanácsadással foglalkozó Naturhouse.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Pazar évet zárt tavaly itthon a McDonald's
dátum 2018-06-19 idő 12:04

Tájékoztatásuk szerint tavaly a vendégek száma Magyarországon 10 százalékkal nőtt az előző évhez képest, az étteremhálózat évente átlagosan mintegy 80 millió vendéget szolgál ki.

Gyöngyösön nyitotta meg új éttermét a McDonald's
dátum 2018-06-19 idő 11:25

Gyöngyös forgalmas közlekedési csomópontjában nyitotta meg kapuit a McDonald’s legújabb, kétszintes autós étterme. Az étterem az első vidéki egység, amely már a „Jövő Élménye” koncepció alapján készült.

Egy igazi nyári ajánlat: frozen joghurt koncepció keresi új tulajdonosát!
dátum 2018-06-18 idő 09:42

A Jono Yogo, az egész évben üzemeltethető forzen joghurt hálózat remek franchise befektetési lehetőség. Az öt egységből álló franchise 2013 óta van jelen a hazai piacon, és a legforgalmasab budapesti üzletközpontokban képviselteti magát.

A franchise Spanyolországban
dátum 2018-06-15 idő 16:51

„A siker kulcsa Spanyolországban az, hogy megfelelően tudjunk alkalmazkodni a spanyolok ízlésvilágához” – Interjú Eduardo Abadíával, a Spanyol Franchise Szövetség ügyvezető igazgatójával.

Úgy megy házhoz a Lidl és az Aldi, hogy már a házat is ők építik
dátum 2018-06-13 idő 14:24

A Lidl óvodát és hotelt nyit a boltjai felett, az Aldi lakásokat fejleszt. A diszkontláncok egyre aktívabbak az ingatlanpiacon, de ki profitál ebből?