Hírek, aktualitások

dátum 2014-05-22 idő 09:21

Fejtörést okoz a vállalkozásoknak az új Ptk.

Szinte minden területen fontos változásokat hozott az új polgári törvénykönyv. A vállalkozások életében még két hónappal a március 15-i hatályba lépés után is bőven okoz fejtörést a biztosítéki rendszer, a forgalmazási és franchise szerződések, illetve a bizalmi vagyonkezelés újraértelmezése. (Napi Gazdaság összeállítás)
 
A törvénykönyv új formaként szabályozza a franchise- és a forgalmazási szerződéseket Az új Ptk. rendelkezései mindkét szerződés esetében aránylag rövidek, a legfontosabb kérdések szabályozására szorítkoznak. Ennek következtében a felek gyakorlatának továbbra is jelentős szerepe lesz a részletszabályok és az új Ptk. által nem szabályozott kérdések tartalmának meghatározásában.
 
Bizonyos kéréseket célszerű lehet a törvénytől eltérően szabályozni a konkrét szerződésekben − hívja fel a figyelmet Kui Szilárd, a Baker & McKenzie ügyvédje. Például az új Ptk. szerint szerződésszegésnek minősül, ha nem sikerül eladni az árut, mert a törvény a forgalmazó kötelezettségeként szabályozza az adott termék értékesítését. Ez pedig a forgalmazóra hátrányos lehet, így indokolt a szerződésben ezt a felelősséget kizárni vagy korlátozni.
 
 
A forgalmazási szerződésnél a szállítónak és forgalmazónak továbbra is részletesen kell szabályoznia az egyes feladatokat és eljárásokat a forgalmazott termék jó hírnevének védelmével, a termékszavatossággal vagy a termékfelelősséggel kapcsolatban. A franchise-nál pedig a jogbérletbe adó utasítási és ellenőrzési jogban változatlanul a feleknek kell részletes rendelkezéseket beépíteniük szerződéseikbe.
 
Az idő előrehaladtával várhatóan a bíróságok eseti döntései is ki fognak tölteni egyes hézagokat, illetve segítséget nyújthatnak a rendelkezések értelmezésében. A magyar joggyakorlat fejlődését valószínűleg továbbra is hátráltatni fogja azonban, hogy a nemzetközi cégek franchise-, illetve forgalmazási szerződéseiket a magyar partnerrel változatlanul valamelyik külföldi, például német, svájci vagy francia jog alatt fogják megkötni − bocsátotta előre Kui Szilárd.
 
Forrás: napigazdasag.hu
Szerző: Gyöngyösi Balázs


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Plakátaukciót rendez a BÁV január 24-én
dátum 2018-01-15 idő 11:53

Az aukción reklám- és kiállítás plakátok is képviseltetik magukat, a történelmi ereklyék gyűjtői pedig az ötvenes és hatvanas években készült propagandaplakátok közül válogathatnak.

Franchise partnereit keresi a BITE bakery café
dátum 2018-01-11 idő 10:58

Franchise partnereket keres a pereceket, szendvicseket, mascarponés tekercseket és különleges ízesítésű kávékat kínáló BITE bakery café.

Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.

Vidéki városokban keres franchise partnereket a High Care
dátum 2018-01-10 idő 09:39

A High-Care Cosmetics mintegy 20 egységével az egyik vezető kozmetikai franchise hálózat hazánkban.

Megmaradnak a világörökségi területeken a diszkont üzletláncok
dátum 2018-01-08 idő 10:43

Az új jogszbályi környezet ellenére megállíthatatlan a növekedés a diszkont hálózatok növekedése. Ügyesen hárítják azokat a szigorításokat, amelyek január elsejétől kitiltják őket a világörökségi területekről.