Hírek, aktualitások

dátum 2014-05-22 idő 09:21

Fejtörést okoz a vállalkozásoknak az új Ptk.

Szinte minden területen fontos változásokat hozott az új polgári törvénykönyv. A vállalkozások életében még két hónappal a március 15-i hatályba lépés után is bőven okoz fejtörést a biztosítéki rendszer, a forgalmazási és franchise szerződések, illetve a bizalmi vagyonkezelés újraértelmezése. (Napi Gazdaság összeállítás)
 
A törvénykönyv új formaként szabályozza a franchise- és a forgalmazási szerződéseket Az új Ptk. rendelkezései mindkét szerződés esetében aránylag rövidek, a legfontosabb kérdések szabályozására szorítkoznak. Ennek következtében a felek gyakorlatának továbbra is jelentős szerepe lesz a részletszabályok és az új Ptk. által nem szabályozott kérdések tartalmának meghatározásában.
 
Bizonyos kéréseket célszerű lehet a törvénytől eltérően szabályozni a konkrét szerződésekben − hívja fel a figyelmet Kui Szilárd, a Baker & McKenzie ügyvédje. Például az új Ptk. szerint szerződésszegésnek minősül, ha nem sikerül eladni az árut, mert a törvény a forgalmazó kötelezettségeként szabályozza az adott termék értékesítését. Ez pedig a forgalmazóra hátrányos lehet, így indokolt a szerződésben ezt a felelősséget kizárni vagy korlátozni.
 
 
A forgalmazási szerződésnél a szállítónak és forgalmazónak továbbra is részletesen kell szabályoznia az egyes feladatokat és eljárásokat a forgalmazott termék jó hírnevének védelmével, a termékszavatossággal vagy a termékfelelősséggel kapcsolatban. A franchise-nál pedig a jogbérletbe adó utasítási és ellenőrzési jogban változatlanul a feleknek kell részletes rendelkezéseket beépíteniük szerződéseikbe.
 
Az idő előrehaladtával várhatóan a bíróságok eseti döntései is ki fognak tölteni egyes hézagokat, illetve segítséget nyújthatnak a rendelkezések értelmezésében. A magyar joggyakorlat fejlődését valószínűleg továbbra is hátráltatni fogja azonban, hogy a nemzetközi cégek franchise-, illetve forgalmazási szerződéseiket a magyar partnerrel változatlanul valamelyik külföldi, például német, svájci vagy francia jog alatt fogják megkötni − bocsátotta előre Kui Szilárd.
 
Forrás: napigazdasag.hu
Szerző: Gyöngyösi Balázs


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Akár évi 25%-os hozamot hozhat egy saját Bubbles mosoda
dátum 2018-03-19 idő 12:28

Vidéken keresi franchise partnereit a Bubbles mosoda hálózat.

Ahova beteszi a lábát, ott hamar divatot teremt a Salad Box
dátum 2018-03-19 idő 11:48

Franchise partnereit keresi hazánkban az egészségtudatos táplálkozásra nagy hangsúlyt fektető Salad Box gyorsétterem hálózat.

Újabb egyetemvárosban nyílik Starbucks
dátum 2018-03-14 idő 12:08

Szeged után újabb vidéki városban mutatkozik be a világ legismertebb kávézólánca.

Még mindig megéri ingatlanirodát nyitni
dátum 2018-03-07 idő 09:57

Pörög az ingatlanpiac, nem késő beszállni. Ehhez erős anyagi és szakmai támogatást is kaphatsz, ha ingatlanirodát szeretnél nyitni.

Automata üzleteket nyit az Auchan
dátum 2018-03-02 idő 07:35

Konténerekben elhelyezett önkiszolgáló boltokkal próbálkozik az Auchan, aki nemrég sarki üzletek nyitásáról is döntött.