Hírek, aktualitások

dátum 2015-01-05 idő 10:06

Felpörgött a lakáshitelezés 2014-ben (OC elemzés)

Csökkent a hitelköltség, erősödött a háztartások részéről bizalom és aktívabban hiteleztek a bankok - mindezek eredményeképpen 2014-ben a lakossági lakáshitelezés 60 százalékkal bővült az egy évvel korábbi időszakhoz képest. (Otthon Centrum elemzés)
 
A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya hosszú évek óta először 2014-ben lépte át a 20 százalékot, az év második felében pedig már 25 százalékot is elérte. Az Otthon Centrum Hitel Center által közvetített lakáshitelek átlagösszege idén 7,5 millió forint volt, ami a válság éveihez képest több mint egy millióval magasabb. A hitelközvetítő szerint a lakáshitelezés növekedése 2015-ben is kitart, 2014-hez képest akár 10-15 százalékos növekedés is várható. Az még kérdéses, hogy az MNB adósságfék szabályai mennyire fogják visszafogni a bővülést a jövőben, de előreláthatóan a bankok 2015-ben tovább növelik hitelezési aktivitásukat. 
 
Többen és több lakást veszünk hitelből, komoly bővülés 2014-ben...
 
2013-ban 150 milliárd forintnyi lakáscélú hitelt helyeztek ki a bankok, ami sok éves negatív rekord. Ezt a szintet idén már augusztusban elérte a piac. Az egész éves bővülés 60 százalék körül várható, a felfutás egész évben töretlen volt, így az OCHC becslése alapján 2014-ben várhatóan 240 milliárd Ft lakáscélú hitelt helyeznek ki a pénzintézetek. "Az idei nagy relatív növekedésben a tavalyi alacsony bázis is szerepet játszik, de egyértelműen látható, hogy mind a bankok, mind a lakosság aktívabbak lettek a lakáshitel piacon" - mondta Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center ügyvezető igazgatója. - "Az elmúlt években 10-15 százalék volt a hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya. Ez az arány idén átlépte a 20 százalékot, sőt az év második felében a 25 százalékot is megközelítette, az Otthon Centrum által bonyolított vásárlások esetében." A hitelezés fellendülése a lakáspiaci forgalom növekedésében is tetten érhető, 2014-ben körülbelül 20 százalékos volt a bővülés.
 
A bővülés mögött több tényező áll. Egyrészt 2012 közepe óta folyamatosan csökken a kihelyezett lakáshitelek átlagos hitelköltség mutatója, valamivel 6% feletti értékével az év végére megközelítette a devizahitelek válság előtti szintjét. Másrészt a háztartások várakozásai jelentősen javultak, a bizalom kezd visszatérni, ami a nagyobb hitelfelvételi hajlandóságban is megmutatkozik. Harmadrészt az Otthon Centrum Hitel Center tapasztalatai szerint a bankok is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a hitelezés felfuttatására, ügyfélcsalogató akciókkal, kedvezményes feltételekkel.
 
"Az alacsony alapkamat miatt egyre több hitelfelvevő érdeklődik a hosszabb kamatperiódusú termékek iránt" - tette hozzá Bánfalvi László. Korábban a 3-6-12 hónapos periódusok voltak jellemzőek, az idei évben az ennél hosszabbak - főleg éven túliak - is elterjedtek. A családok bizalmának növekedését az is jelzi, hogy idén több mint egy millió forinttal emelkedett az átlagos lakáscélú hitelösszeg, az elmúlt évek átlagához viszonyítva. Az Otthon Centrum Hitel Center által közvetített lakáshitelek átlagösszege az idei évben 7,5 millió forint volt. 
 
Idén szélesebb ügyfélkör jelent meg a hitelpiacon; az OCHC szerint sokan nem tőkehiányból, hanem a kedvező kamat környezet miatt döntöttek a hitelfelvétel mellett. Emellett, egyre inkább jellemző, hogy nemcsak a 10 M Ft alatti kisebb, de 20-30 M Ft-os hiteleket is szívesen vesznek fel az ügyfelek, akár ingatlan befektetési célra is.
 
...ami 2015-ben is folytatódhat
 
A 2014-ben elindult fellendülés nagy valószínűséggel 2015-ben is folytatódik. Van azonban néhány tényező a piacon, ami komolyan befolyásolhatja a jövő évi trendeket. Az első ilyen a 2015-ben életbelépő MNB adósságfék szabályozás. Ez valójában két szabályt jelent, egyrészt a jövedelemarányos törlesztő részlet mutatót (JTM), ami a hitelfelvevő legális jövedelmének arányában korlátozza a törlesztő részletet, másrészt a hitelfedezeti mutatót (HFM), amely a lakásérték arányában korlátozza a felvehető hitelösszeget. A szabályok féken tarthatják a hitelezés túlzott felfutását. 
 
Másrészről kérdés, hogy a devizahiteles csomag előírásainak alkalmazása mennyi erőforrást fog a bankoknál lekötni, illetve elvonni az új hitelek kihelyezésétől. Ez azonban csak egy egyszeri hatás, az elszámolások megtörténtével a kapacitások felszabadulhatnak, és ha a veszteségek nem tépázzak meg túlságosan a bankokat, az új hitelek kihelyezésére tudnak koncentrálni.
 
Az öngondoskodásnak, előtakarékosságnak nagy szerepe lesz jövőre is. A kedvező támogatási rendszernek köszönhetően a lakás takarékpénztári megtakarítások továbbra is népszerűek lesznek. 
 
"Tapasztaltunk szerint a bankok többsége eltökélt a hitelezés további növelése mellett" - mondta Bánfalvi László. - "Várakozásaink szerint tovább bővülhet a lakáscélú hitelek kihelyezése, a 2014-es bázisra vetítve 10-15százalékos növekedést valószínűsítünk 2015-ben.
 
Forrás: oc.hu
Virtuális kiállító: Otthon Centrum Franchising Kft.


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.

Frozen Yoghurt hálózat kínálja értékesítésre az elmúlt 4 év alatt felépített franchise hálózatát
dátum 2018-04-13 idő 10:50

A koncepció öt egysége négy jelentős budapesti bevásárlóközpontban, valamint a budaörsi Korzó Auchan Kereskedelmi Központban is jelen van üzleteivel.

Folytatja az expanziót a SPAR
dátum 2018-04-12 idő 17:11

Idén tavasszal Kecskeméten és Budapesten nyitott egy-egy új áruházat a SPAR Magyarország. A vállalat további öt szupermarketjét pedig kívül-belül megújította, hogy még inkább kiszolgálja a megváltozott fogyasztói igényeket. A modernizációs programjára 2018-ban eddig több mint 2,1 milliárd forintot fordított a SPAR.