Hírek, aktualitások

dátum 2015-06-19 idő 15:31

Franchise tanulmány készült Magyarországról

A Magyar Franchise Szövetség, mint a hazai franchise szektor szakmai és érdekképviseleti szervezete, elkészítette felmérését a franchise hazai helyzetéről

A Magyar Franchise Szövetség, mint a hazai franchise szektor szakmai és érdekképviseleti szervezete, elkészítette felmérését a franchise szektor hazai helyzetéről. A tanulmány a szövetség franchise rendszergazda tagjainak adatain alapul, és célja, hogy prezentálja a tagok hazai gazdasági életben betöltött szerepét, fontosságát.

A felmérésben a szövetség közel 40 franchise rendszergazda tagja vett részt. Az elkészült tanulmány szerint, a franchise egységek (értékesítési és szolgáltatási pontok) száma Magyarországon 8.000 körüli, amihez nagymértékben hozzájárulnak olyan hálózatok, mint a COOP, a Fornetti, a P&P Pékáru franchise egységeinek magas száma. Az egységek számánál fontos megemlítenünk a kiskereskedelem – ezen belül a pékáru-, a gyógyszer-kereskedelem és az ingatlanforgalmazás – magas arányát.

A hálózatokban foglalkoztatottak száma meghaladja a 70.000 főt, és a teljes évi nettó árbevétel 1.000 Mrd Ft fölötti, amelyek a korábbi időszakhoz képest jelentős növekedést jelentenek. Ezen adatoknál is figyelembe kell venni az előzőekben már említett, nagy súlyaránnyal bíró cégeket.

Egyre több magyar tulajdonosi hátterű és sikeres franchise rendszer van, akik a határon túl is – jellemzően a régióban - terjeszkednek, ide sorolható a Fornetti, a Diego, a P&P Pékáru, az Oázis Kertészetek, és a Cafe Frei. Külön kiemelendő a Fornetti látványpékség, amely 11 országban forgalmazza saját termékeit. A felmérés szerint vannak olyan magyar hátterű franchise hálózatok, melyek már 20 éve működnek sikeresen, és vannak olyanok is, melyek az elmúlt pár év alatt nőttek 40-50 egységből álló országos hálózattá (pl. BioHair, Borháló). Egyre több új koncepcióval rendelkező magyar franchise rendszer indult el (pl. Matrackuckó, VitaminSzalon, Jono Yogo, Levendula) az elmúlt időszakban.

Az elmúlt években bővült a Magyar Franchise Szövetség tagjainak száma is.

A tanulmány eredményei is megerősítik, a franchise üzleti modell illetve vállalkozási forma magyarországi súlya és fontossága egyre nagyobb és nyilvánvalóbb. Egyre több vállalkozó és gazdasági szereplő tapasztalja meg a franchise rendszerrel együtt járó válságállóságot, az alacsonyabb kockázati szintet.

Magyar Franchise Szövetség, Gálavacsora 2015

A Magyar Franchise Szövetség 1991. óta működik, tagjai között vannak franchise rendszergazdák, tanácsadók és további ún. társult tagok. A szövetség rendes tagja az Európai Franchise Szövetségnek és a Világ Franchise Szövetségnek (World Franchise Council), ahol aktív szakmai és érdekképviseleti tevékenységet folytat.

forrás: Magyar Franchise Szövetségvissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

80 évre tervez a Burger King Magyarországon
dátum 2018-04-26 idő 09:24

41 éttermével a magyarországi gyorsétterem-piac meghatározó szereplője a Burger King.

Tizedik alkalommal Superbrands-díjas a SPAR
dátum 2018-04-24 idő 09:20

A szakemberek mellett a vásárlók is újra bizalmat szavaztak a SPAR Magyarországnak, amelyet sorozatban tizedszerre tartottak érdemesnek a márkaértékelési díjra.

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.