Hírek, aktualitások

dátum 2014-01-10 idő 11:37

Globális gazdasági előrejelzés 2014-re

Növekedés vár az idén az USA-ra, Írországra, Görögországra, de a GDP a legnagyobb mértékben Bhutánban, Gambiában, Líbiában és a szubszaharai Afrika országaiban emelkedhet 2014-ben - a PwC elemzése szerint.
 
A PwC makroökonómiával foglalkozó csapata elkészítette 2014-re vonatkozó előrejelzéseit. Az elemzés főbb megállapításai:
A fejlett gazdaságok visszanyerik vonzerejüket: 2010 óta először, várhatóan körülbelül 40%-kal fognak hozzájárulni a globális GDP növekedéséhez.
 
Csökken a pénzügyi bizonytalanság az Egyesült Államokban: 2014-ben a világ legnagyobb gazdasága előreláthatóan 0,5 százalékponttal fogja emelni a globális GDP-növekedést piaci árfolyamon számolva (összehasonlításképpen ez a szám 2012-ben 0,35 százalékpont volt). A PwC szakértői szerint csekély az újabb kormányleállás valószínűsége, éppen ezért a pénzügyi bizonytalanság kevésbé veti majd vissza az amerikai gazdaság egészét, különös tekintettel a kisebb vállalkozásokra, melyek a munkahelyek túlnyomó részét teremtik.
 
 
Bár kisebb mértékű, de szintén növekedés vár Görögországra és a többi periféria-gazdaságra: az elemzők feltételezése szerint ezek az országok (az eurózóna intézményi reformprogramjának változatlan folytatása mellett) 2014-re 0,8%-os éves GDP-növekedéssel számolhatnak, ami a legjobb arány 2011 óta. Ezzel egy időben Írország exportja jelentős növelésének köszönhetően jobban teljesít majd, mint a többi periféria-gazdaság.
 
Kína a fejlődő piacok növekedésének éllovasa: várakozásaink szerint 2014-ben eléri a kormánya által előirányzott 7,5%-os éves GDP-növekedést, 0,8 százalékponttal növelve ezzel a globális GDP-t piaci árfolyamon számolva.
 
Brazília, India, Indonézia és Törökország várhatóan hármas kihívással szembesül majd: - a gazdaság ciklikus lassulásával, - tartós folyószámla-deficittel, valamint - a külföldi tőke beáramlására vonatkozó megszorításokon felül még a Federal Reserve megvonásaival is.
 

Egyéb előrejelzések

 
A G7 országok közül Olaszország kivételével mindegyik gazdaság GDP-je a 2007-es szint fölé emelkedik.
Előrejelzésünk szerint 2014 végére 22 ország gazdasága még mindig kisebb lesz, mint 2007-ben volt. Ezek közül 9 ország az eurózóna tagja. Emellett feltételezhető, hogy 13 gazdaság növekedése fogja túlszárnyalni Kínáét, beleértve Bhutánt, Gambiát és Líbiát is. Ezzel egy időben pedig Afrika szubszaharai országai zsinórban a 14. éve fognak gyorsabban nőni a globális GDP-növekedésnél, piaci árfolyamon számolva.
 
Forrás: elelmiszer.hu; PwC


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Tizedik alkalommal Superbrands-díjas a SPAR
dátum 2018-04-24 idő 09:20

A szakemberek mellett a vásárlók is újra bizalmat szavaztak a SPAR Magyarországnak, amelyet sorozatban tizedszerre tartottak érdemesnek a márkaértékelési díjra.

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.

Frozen Yoghurt hálózat kínálja értékesítésre az elmúlt 4 év alatt felépített franchise hálózatát
dátum 2018-04-13 idő 10:50

A koncepció öt egysége négy jelentős budapesti bevásárlóközpontban, valamint a budaörsi Korzó Auchan Kereskedelmi Központban is jelen van üzleteivel.