Hírek, aktualitások

dátum 2016-04-05 idő 07:51

Gondolt már arra, hogy saját kávézót nyisson?

Ötleteink megvalósításása előtt érdemes alaposan átgondolnunk, hogy milyen lépéseket kell megtennünk, mielőtt a jelenlegi munkahelyünkről felállunk. Ehhez gyűjtött össze információkat az Egy nap a városban blog.

A helyszín kiválasztása alapvető fontosságú. Ez az első lépés, amelyen könnyen el lehet csúszni, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Érdemes előre megbecsülni a várható forgalmat. Erre adekvát módszer, hogy a kiszemelt ingatlan előtt napszakonként többször is megszámoljuk az arra járókat. 

 

 

Szerencsés esetben egy már bejáratott üzlet, vagy nagyforgalmú iroda mellett találunk rá az ideálisnak gondolt helyiségre. Ez önmagában sokat lendíthet a kezdeti nehézségeken. Ugyanakkor kockázata is van, hiszen ha ezek megszűnnek, vagy elköltöznek a forgalmunk jelentős részét elveszíthetjük.

Az üzlet bérlése minden szempontból előnyösebb, mint annak megvásárlása, mert még több tízmillió  forint is kevés lehet a megfelelő hely megvételére és annak tisztességesen berendezésére. Ráadásul ennyi pénzből már érdemesebb valamely kevésbé kockázatosabb iparágban befektetni.

A bérleménnyel kapcsolatban fontos megtudni, hogy milyen tevékenységre kapa meg az engedélyt, ugyanis az "üzlet" és a "vendéglátó egység" két élesen elkülönülő terület az önkormányzatoknál, és lehet, hogy adott helyen csak azonos funkciójú egységet szabad üzemeltetni.

 

 

Az átépítés könnyen egy vagyonba kerülhet, aminek egyik legnagyobb tétele az szagelszívás kiépítése lehet, ami nyilván nem volt szempont egy használtruha-boltnál, de egy vendéglátóegységnél nélkülözhetetlen. Gondolnunk kell a mosdókra, a raktározásra, konyhára és mindezek közegészségügyi szabályozásaira is. (pl.:ÁNTSZ, HACCP)

Az osszes illetékes szakhatóság engedélyeire is szükségünk lesz. (Ilyen Fogyasztóvédelem, Rendőrség, Tűzoltóság, stb.)

Ha mindenben megfelel az ingatlan érdemes felkeresni az illetékes önkormányzat műszaki osztályát, és még az engedélykérelem beadása előtt kikérni az illetékes véleményét, így kiküszöbölhetőek esetleges hibák, tévedések.

Érdemes több kivitelezőtől is árajánlatot kérni az átalakítás előtt különös tekintettel az elszívás és a hálózatfejlesztés költségeire. Fontos tájékozódni a helyi szabályozásokról is, a VI. kerületben például, a10 óra utáni nyitva tartáshoz a lakók egyetértése is szükség van.

Ráadásul az sem számít, ha ez előző bérlő már megkérte, az újnak újra meg kell. Érdemes már ilyenkor felkeresni a lakókat, kipuhatolni, van-e olyan, aki meg akarja fúrni az engedélyt. Az ilyen eseteket egy kis költségráfordítással lehet orvosolni, például ha egy lakó az átépítés során odajön, hogy nála a kivitelezés miatt romlott el a csap, érdemes egy kis pénzt és időt rááldozva orvosolni a hibát a hosszú és békés együttélés érdekében.

 

 

Egy helyiség letárgyalásától a megnyitásáig minimum 6 hónap telik el, amiben benne van a bérelhető helyek felkutatása, megtekintése, felmérése és a szerződés, ami ügyesebbeknél egy hónap alatt megvan. Költség oldalról itt kevésbé merülnek fel váratlan dolgok, a kaució az, ami a legfájdalmasabb lehet, általában három hónap bérleti díjat kell letenni. Persze lehet alkudni, például a bérleménybe beleölt pénz miatt, mert az új nyílászárókat és az elszívó rendszer költözés esetén is marad, növelve az ingatlan értékét.

A bérleti díj változó lehet egy 150 négyzetméteres bérlemény az Andrássy úton havonta 4-4,5 millió forint áfával, de a Nyugati környékén már feleennyi, a Király utca és környéke harmadannyi, az Akácfa utcában pedig már 600 ezer forintért is lehet kapni ekkora helyiséget. Tehát ez utóbbi esetben is csak a kaució közel 2 millió forint. A közös költség és a rezsi havidíja pedig a négyzetméterek számával nő. A bérleti díj akkor jó, ha nem több mint a bevétel 6-10 százaléka, ennél a felső határnál már kérdéses az üzleti terv sikeressége.

Ha minden rendben van, akkor van egy üzletünk, berendezésünk, megtettük az első nagyobb lépéseket az álmaink megvalósítására és kiakaszthatjuk az ajtóra a "nyitva" táblát.

 

forrás: hvg.hu és varosban.blog.huvissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Újabb egyetemvárosban nyílik Starbucks
dátum 2018-03-14 idő 12:08

Szeged után újabb vidéki városban mutatkozik be a világ legismertebb kávézólánca.

Még mindig megéri ingatlanirodát nyitni
dátum 2018-03-07 idő 09:57

Pörög az ingatlanpiac, nem késő beszállni. Ehhez erős anyagi és szakmai támogatást is kaphatsz, ha ingatlanirodát szeretnél nyitni.

Automata üzleteket nyit az Auchan
dátum 2018-03-02 idő 07:35

Konténerekben elhelyezett önkiszolgáló boltokkal próbálkozik az Auchan, aki nemrég sarki üzletek nyitásáról is döntött.

Az ingatlanpiac további fejlődését várja az idei évtől a Duna House
dátum 2018-03-01 idő 13:54

Az ingatlanpiac további fejlődését, akár 20%-kal bővülő lakáspiaci hitelkihelyezést és közel háromszoros profitot vár az idei évtől a Duna House.

Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.