Hírek, aktualitások

dátum 2014-01-17 idő 09:57

Ha működik a know-how, jöhet a dokumentáció

A rendszergazdának át kell adnia franchise partnerei számára üzleti tudását (know-how), tapasztalatát, amelyet megfelelően dokumentálnia kell. Egy franchise kézikönyv elsődleges szerepe, hogy támogassa az átvevő üzleti vállalkozásának működését, megkönnyítse annak munkáját. (részlet a Franchise vállalkozás c. könyvből - szerző: dr. Mandel Katalin).
 
A kézikönyvekben foglaltak biztosítják az egyes egységek azonos színvonalon való működését, egységességét. Minimálisra csökkenti a franchise központhoz érkező kérdések számát, hiszen a napi működéshez minden lényeges információt tartalmaz a kézikönyv. Részletesen szabályozza az egyes egységekben nyújtott termékek és/vagy szolgáltatások körét. Meghatározza a hálózat arculati elemeit, melyeknek használata kötelező minden a rendszerben működő üzlet számára.
 
 
A franchise kézikönyvnek tartalmaznia kell azokat az alapvető információkat, amelyek leírják mindazon eljárásokat, amelyek az egység irányításához, működtetéséhez elengedhetetlenek, feltüntetik a lehetséges termékek beszerzésének paramétereit (beszállító, termékskála, minőségi és mennyiségi szabályok). Itt találják meg az átvevők azt, hogyan építsék ki és tartsák meg vevőkörüket, és milyen marketing tevékenységet fejtsenek ki.
Nagy hálózatoknál mintegy sorvezetőként alkalmazva hetekre lebontva tartalmazza a csatlakozó vállalkozó üzletnyitáskor való tennivalóit, beleértve az összes kivitelező, beszállító elérhetőségét.
 
Ahhoz, hogy egy franchise hálózat el tudjon indulni, az első átvevők hálózatba lépése előtt kell elkészíteni a kézikönyveket. Ezután már csak a franchise szerződés megírása, véglegesítése következik. A működési kézikönyv a teljes franchise koncepció felépítését tartalmazza, segítséget nyújt a napi működésben, hasznos tanácsokat nyújt az átvevők számára. Ha kész a működési kézikönyv, ennek birtokában felkészülten indulhat el a hálózat kiépítése.
 

A franchise kézikönyvek tartalma

 
Alapvető fontossággal bír egy rendszer, üzleti koncepció franchise-ban való elindításakor, hogy a legfontosabb tulajdonságokat, jellemzőket, technikákat megtaláljuk a kézikönyvekben, amelyektől a koncepció másolhatóvá válik.
 
A franchise dokumentáció legfontosabb részei a működési kézikönyvek - általában üzletviteli, arculati, marketing -, komoly feladat ezek elkészítése, összeállítása.
Egy franchise koncepció sikere szorosan összekapcsolódik azzal a módszerrel, amellyel a működési folyamatok megfogalmazásra-, majd a tréning folyamán betanításra kerülnek. Ezért egy felületesen, kellő odafigyelés nélkül összeállított működési kézikönyv komoly gondokat okoz a rendszer működésében. Csak minőségileg összeállított működési kézikönyvek segítségével tehető sikeressé és hatékonnyá egy franchise vállalkozás.
 

Franchise vállalkozás - könyv

 
Hosszú várakozás előzte meg a könyv megjelenését, de végre elérhető a Magyar Franchise Szövetség gondozásában megjelent kiadvány. A Szövetség titkárságán személyesen is megvásárolható, vagy postai úton megrendelhető, de a Líra könyvesboltok polcain is találkozhatnak vele az érdeklődők.
 
 
A könyv régi hiányt kíván pótolni. Nemcsak a franchise alapfogalmait írja le szakszerűen és minden vállalkozó szellemű olvasó számára érthető módon, hanem tartalmában kitekint a franchise etikai normáira, előírásaira, jogi kötelezettségeire és következményeire is. A kiadvány a hazai franchise-irodalom legfontosabb összefoglaló munkája, melyet sikerrel forgathat a magyar piacon működő közel 350 franchise hálózat menedzsmentje, és a nagyjából 20 ezer, átvevő partnerként működő vállalkozó, és mindazok, akik érdeklődnek a franchise vállalkozások, a franchise vállalkozási forma iránt.
 
A könyv szerzői: dr. Mandel Katalin, a Magyar Franchise Szövetség főtitkára, és dr. Darázs Lénárd a Magyar Franchise Szövetség Etikai és Jogi Bizottság elnöke, ügyvéd, egyetemi docens (ELTE).
 
A könyvrendelés feltételeiről a következő linken olvashat további részleteket.
 
Forrás: franchise.hu

 vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Tizedik alkalommal Superbrands-díjas a SPAR
dátum 2018-04-24 idő 09:20

A szakemberek mellett a vásárlók is újra bizalmat szavaztak a SPAR Magyarországnak, amelyet sorozatban tizedszerre tartottak érdemesnek a márkaértékelési díjra.

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.

Frozen Yoghurt hálózat kínálja értékesítésre az elmúlt 4 év alatt felépített franchise hálózatát
dátum 2018-04-13 idő 10:50

A koncepció öt egysége négy jelentős budapesti bevásárlóközpontban, valamint a budaörsi Korzó Auchan Kereskedelmi Központban is jelen van üzleteivel.