Hírek, aktualitások

dátum 2008-05-01 idő 13:31

Hogyan tehetjük jövedelmezővé franchise üzletünket?

Képzelje el, hogy 10 új üzleti egységet nyithat anélkül, hogy ingatlan- vagy fejlesztési költségekbe kellene vernie magát, vagy egyáltalán kockáztatnia kellene bármit is. Sőt, képzelje el, hogy olyan embereket talál az egységek élére, akik éppúgy elkötelezettek az üzlet felvirágoztatásában, mint Ön.

Túlzásnak hangzik?

Ha franchise-ról beszélünk, akkor egyáltalán nem. A szakértők szerint ez az egyik leggyorsabb módja annak, hogy kis üzletünket felvirágoztassuk anélkül, hogy jelentős banki kölcsönöket vennénk igénybe. A cégek számára az az egyik legbiztosabb módja a növekedésnek és terjeszkedésnek, ha más emberek tőkéjét és humánerőforrásait használják fel.

Hiszen az átvevők és nem az átadó az, aki fizeti az adott üzlethelyiség biztosítását, felújítását, felszerelését, a raktárkészletet és a személyzetet. Lényegében részvényesekké válnak, és így nagymértékben érdekleltek abban, hogy az üzlet jól prosperáljon.
Ha Ön átadó (vagy rendszergazda), felelőssé válik azért, hogy biztosítsa az induláshoz szükséges, illetve később a folyamatos képzést az átvevők számára, a marketingtámogatást, a jogokat a név- és logo használatára. Az induló költségek jelentős részét az átvevőtől kapott belépési díj fedezné az rendszergazda számára, továbbá a heti vagy havi royalty (az eladásokból származó forgalmi jutalék), amelynek mértéke általában 4-6 százalék között mozog. Mindez nagyon szépen hangzik és igaz is lehet, amennyiben az Ön üzlete franchise-rendszerré alakítható.

Ugyanis nem minden üzletet lehet franchise-hálózattá alakítani. A „franchise-olható” üzletek olyan megbízható rendszerrel rendelkező vállalkozások, amely rendszer másolható. Ez azt jelenti, hogy ha valaki bizonyos eljárásokat vagy egy már bevett gyakorlatot követ, akkor tisztában van egy bizonyos várható eredménnyel is. A lényeg: a koncepciónak taníthatónak és elsajátíthatónak kell lennie, máskülönben franchise-hálózatként nem fog működni.

Egy franchise üzletnek azt a képet is közvetítenie kell magáról, hogy képes piaci részesedést szerezni az esetleges konkurencia ellenére is. Egy jó tanács: Ha vállalkozása nem termel elegendő bevételt ahhoz, hogy a saját számláit befizesse, ne is gondolkodjon franchise-rendszerben. Az átvevők befektetéseinek mindenképpen meg kell térülniük, évi 25-30%-os megtérüléssel lenne az ideális.

A biztos pénzügyi alapok mellett fontos, hogy legyen egy kézzelfogható "eredménylistája" a vállalkozásnak. Szintén pozitívum, ha a koncepció újszerű és érdekes, még nem túlságosan elterjedt. A képzés nagy fontossággal bír minden franchise-hálózat számára. A kezdő átadók számára ajánlatos tapasztalt jogi tanácsadók segítségét igénybe venni, hogy a formai és papírmunkákon gyorsan és zökkenőmentesen átjussanak. Szintén tanácsos a számlázással kapcsolatban is szakmai segítséget kérni, és sikerre vezethet egy franchise tanácsadó iroda alkalmazása is.

Ez természetesen nagyon sok munkát jelent, ám ha nem szilárdítjuk meg az alapokat mindjárt a kezdetekkor, akkor a jövőben komoly problémák merülhetnek fel. Hiszen, ha mi magunk nem szándékozunk a szükséges befektetéseket elvégezni a cégünk felvirágoztatásáért, akkor más miért akarna?vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise Börze - Ahol tuti recepteket találhat egy sikeres vállalkozáshoz!
dátum 2018-01-10 idő 13:30

2018. február 1-én újra franchise kiállítást szervez a Magyar Franchise Szövetség.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Turán nyitotta meg legújabb egységét a Stilianos Babauszoda.
dátum 2018-01-18 idő 17:17

2018. Január 15-én a Stilianos Babauszoda Franchise 7. egységeként kezdte működését a Stilianos Babauszoda Tura.

A Franchise Börzén kedvezménnyel lesz megvásárolható a Franchise Vállalkozás című könyv
dátum 2018-01-18 idő 16:35

A franchise iránt érdeklődők számára alapvető ismereteket tartalmazó olvasmány 25% kedvezménnyel lesz kapható a kiállítás helyszínén.

Hatalmas az érdeklődés a 10 év után újra megrendezendő Franchise Börze iránt
dátum 2018-01-17 idő 14:28

A Magyar Franchise Szövetség hiánypótló bemutatkozási lehetőséget nyújtó rendezvénye olyan sikeres, hogy már szinte az összes kiállítói stand foglalt.

Piacvezető robotgép forgalmazásához keres partnereket a Thermomix
dátum 2018-01-17 idő 12:39

A legintelligensebb robotgép immáron Magyarországon is elérhető.

Ezen túl magánszemélyek is hirdethetnek a Duna House honlapján
dátum 2018-01-16 idő 12:20

Március végéig bruttó 1990 forintért árulhat a nagyközönség házat, lakást, ingatlant, 30 napon át a Duna House honlapján.