Hírek, aktualitások

dátum 2008-05-01 idő 13:31

Hogyan tehetjük jövedelmezővé franchise üzletünket?

Képzelje el, hogy 10 új üzleti egységet nyithat anélkül, hogy ingatlan- vagy fejlesztési költségekbe kellene vernie magát, vagy egyáltalán kockáztatnia kellene bármit is. Sőt, képzelje el, hogy olyan embereket talál az egységek élére, akik éppúgy elkötelezettek az üzlet felvirágoztatásában, mint Ön.

Túlzásnak hangzik?

Ha franchise-ról beszélünk, akkor egyáltalán nem. A szakértők szerint ez az egyik leggyorsabb módja annak, hogy kis üzletünket felvirágoztassuk anélkül, hogy jelentős banki kölcsönöket vennénk igénybe. A cégek számára az az egyik legbiztosabb módja a növekedésnek és terjeszkedésnek, ha más emberek tőkéjét és humánerőforrásait használják fel.

Hiszen az átvevők és nem az átadó az, aki fizeti az adott üzlethelyiség biztosítását, felújítását, felszerelését, a raktárkészletet és a személyzetet. Lényegében részvényesekké válnak, és így nagymértékben érdekleltek abban, hogy az üzlet jól prosperáljon.
Ha Ön átadó (vagy rendszergazda), felelőssé válik azért, hogy biztosítsa az induláshoz szükséges, illetve később a folyamatos képzést az átvevők számára, a marketingtámogatást, a jogokat a név- és logo használatára. Az induló költségek jelentős részét az átvevőtől kapott belépési díj fedezné az rendszergazda számára, továbbá a heti vagy havi royalty (az eladásokból származó forgalmi jutalék), amelynek mértéke általában 4-6 százalék között mozog. Mindez nagyon szépen hangzik és igaz is lehet, amennyiben az Ön üzlete franchise-rendszerré alakítható.

Ugyanis nem minden üzletet lehet franchise-hálózattá alakítani. A „franchise-olható” üzletek olyan megbízható rendszerrel rendelkező vállalkozások, amely rendszer másolható. Ez azt jelenti, hogy ha valaki bizonyos eljárásokat vagy egy már bevett gyakorlatot követ, akkor tisztában van egy bizonyos várható eredménnyel is. A lényeg: a koncepciónak taníthatónak és elsajátíthatónak kell lennie, máskülönben franchise-hálózatként nem fog működni.

Egy franchise üzletnek azt a képet is közvetítenie kell magáról, hogy képes piaci részesedést szerezni az esetleges konkurencia ellenére is. Egy jó tanács: Ha vállalkozása nem termel elegendő bevételt ahhoz, hogy a saját számláit befizesse, ne is gondolkodjon franchise-rendszerben. Az átvevők befektetéseinek mindenképpen meg kell térülniük, évi 25-30%-os megtérüléssel lenne az ideális.

A biztos pénzügyi alapok mellett fontos, hogy legyen egy kézzelfogható "eredménylistája" a vállalkozásnak. Szintén pozitívum, ha a koncepció újszerű és érdekes, még nem túlságosan elterjedt. A képzés nagy fontossággal bír minden franchise-hálózat számára. A kezdő átadók számára ajánlatos tapasztalt jogi tanácsadók segítségét igénybe venni, hogy a formai és papírmunkákon gyorsan és zökkenőmentesen átjussanak. Szintén tanácsos a számlázással kapcsolatban is szakmai segítséget kérni, és sikerre vezethet egy franchise tanácsadó iroda alkalmazása is.

Ez természetesen nagyon sok munkát jelent, ám ha nem szilárdítjuk meg az alapokat mindjárt a kezdetekkor, akkor a jövőben komoly problémák merülhetnek fel. Hiszen, ha mi magunk nem szándékozunk a szükséges befektetéseket elvégezni a cégünk felvirágoztatásáért, akkor más miért akarna?vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Tizedik alkalommal Superbrands-díjas a SPAR
dátum 2018-04-24 idő 09:20

A szakemberek mellett a vásárlók is újra bizalmat szavaztak a SPAR Magyarországnak, amelyet sorozatban tizedszerre tartottak érdemesnek a márkaértékelési díjra.

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.

Frozen Yoghurt hálózat kínálja értékesítésre az elmúlt 4 év alatt felépített franchise hálózatát
dátum 2018-04-13 idő 10:50

A koncepció öt egysége négy jelentős budapesti bevásárlóközpontban, valamint a budaörsi Korzó Auchan Kereskedelmi Központban is jelen van üzleteivel.