Hírek, aktualitások

dátum 2010-10-11 idő 10:18

Hol és mikor épülnek új plázák?

Az idén inkább figyelnek és kivárnak a kereskedelmi ingatlanpiac szereplői, a fejlesztések felfutása jövőre kezdődhet meg – derül ki az ABLON ingatlanfejlesztő cégcsoport szakértői által végzett felmérésből.

Mind Magyarországon, mind a régióban alábbhagyott a "plázaépítési láz"', és a cég felmérései  is azt mutatták, hogy az idei év inkább a kivárásról szól. Az elmúlt évek ingatlanátadási hulláma –  piaconként eltérően – az öt-hat évvel ezelőtti szintre esik vissza idén az előrejelzések alapján –  foglalja össze a kiskereskedelmi ingatlanpiac régiós állapotát Lovro Adrienn, az ABLON Group magyarországi ügyvezető igazgatója. Az ABLON Group a régióban még Csehországban, Lengyelországban és Romániában fejleszt ingatlanokat.

Felméréseik szerint Lengyelországban mindössze 247 ezer négyzetméter kereskedelmi ingatlant adtak át az első félévben, szemben a 2009 első félévi több mint 430 ezer négyzetméterrel. Igaz jövőre komolyabb fellendülés várható már a lengyeleknél, nagyjából 790 ezer négyzetméter kereskedelmi területet prognosztizálnak a következő másfél évben.

Csehország ma már uniós átlag felett teljesít, az ezer vásárlóra jutó „bevásárlóterület” eléri a 190 négyzetmétert. Itt nem feltétlenül lehet a válság számlájára írni a fejlesztések visszaesését. Idén például csupán 120 ezer négyzetméter kereskedelmi terület átadása várható, ami tíz éve a legrosszabb adat. A nagy diszkontláncok néhány éve például még nem tették volna be a lábukat 30 ezer főnél kisebb településre, ma már viszont több, ötezer lélekszám alatti településen is megjelentek – mondja Lovro Adrienn.

Hasonló visszaesés volt a magyar kereskedelmi ingatlanpiacon is. Idén legfeljebb néhány tízezer négyzetméter átadása várható, a komolyabb nyitásokra 2011-ig várniuk kell a vásárlóknak. A fejlesztők óvatossága nem véletlen: a magyar lakosság köztudottan árérzékeny, ami megjelenik a vásárlási szokásokban is. A kiskereskedelmi forgalom az idei első félévben mintegy 5 százalékkal alacsonyabb volt, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A román kereskedelem viszont még elbírja a bővülést. 2010 első felében ugyanis olyan nemzetközi befektetőcégek kezdték meg a fejlesztési lehetőségek felmérését, amelyek a román piacon ma még nincsenek jelen, mindemellett több diszkontlánc is folytatja a terjeszkedést.

A logisztikai és irodapiachoz hasonlóan a kereskedelem esetében is egyre rugalmasabb bérleti kondíciókkal próbálják megtartani bérlőiket a tulajdonosok. A magyar piacon a bérleti díjak a válság előttinél jóval alacsonyabb szinten, de stabilizálódtak idén.

A bevásárlóközpontok bérleti díjai 20 és 60 euró között mozognak négyzetméterenként. A Váci utca és az Andrássy út ugyan továbbra is első számú cél lokáció szempontjából a kiemelt márkák számára, a bérleti díjak azonban itt is csökkentek. Jelenleg a Váci utcában 60-110 euró között mozog a négyzetméterenkénti bérleti díj, az Andrássy úton pedig 40-50 eurót kérnek egy négyzetméterért. A kereskedelmi ingatlanok piacán a bérleti díj csökkenése a kiemelt lokációkon 10 százalék körüli, míg az egyéb helyeken az 50 százalékot is meghaladhatja a válság előtti szinthez képest.

Lengyelországban a tavalyi zuhanást követően ugyancsak stabilizálódnak az árak. Az 'A' kategóriás ingatlanok esetében a bérleti díj az első félévben, 10-20 százalékos csökkenés után átlagban és négyzetméterenként 80-85 euró körül mozgott. Alig árnyalatnyival olcsóbb a román piac. Bukarestben ma havonta és négyzetméterenként 70-85 eurót kérnek, szemben a 2008-as négyzetméterenkénti 100-115 eurós árral – derül ki az ABLON regionális felméréséből.

Forrás: Napi Gazdaság, elelmiszer.huvissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.

Frozen Yoghurt hálózat kínálja értékesítésre az elmúlt 4 év alatt felépített franchise hálózatát
dátum 2018-04-13 idő 10:50

A koncepció öt egysége négy jelentős budapesti bevásárlóközpontban, valamint a budaörsi Korzó Auchan Kereskedelmi Központban is jelen van üzleteivel.

Folytatja az expanziót a SPAR
dátum 2018-04-12 idő 17:11

Idén tavasszal Kecskeméten és Budapesten nyitott egy-egy új áruházat a SPAR Magyarország. A vállalat további öt szupermarketjét pedig kívül-belül megújította, hogy még inkább kiszolgálja a megváltozott fogyasztói igényeket. A modernizációs programjára 2018-ban eddig több mint 2,1 milliárd forintot fordított a SPAR.