Hírek, aktualitások

dátum 2014-10-28 idő 09:37

Hova lettek a kiadó lakások?

A testvérem volt nálunk vendégségbe, amúgy Ő Szolnokon él, és mit ad isten, ebéd közben belehasított a felismerés, hogy a nővére ingatlanos, és talán az ingatlan befektetéshez is ért. (DH blog)
 
Mondta, hogy van egy kis megtakarítása, szemtelenül magas nettó fizetése, és kérdezte, én mit kezdenék ezzel a csomaggal. Gondolom más is ezt tanácsolná neki, hogy vegyen fel hitelt, és vegyen egy jó kis lakást, amit majd kiad. Ő Szolnokon gondolta, de hallva az ottani bérleti díjakat, alacsonynak tűnt a megtérülés, végül rábeszéltem Budapestre, úgyhogy hamarosan jelentkezünk a hiteltanácsadónál.
Elég messziről indítottam a címre, a válaszomat, de ezt tovább gondolva döbbentem rá, hogy veszettül kevés kiadó lakás van az adatbázisunkban, sőt, szinte semmi nincs 100 ezer Forintig. Érdeklődő viszont naponta lenne rájuk.
 
 
Aztán rájöttem, nem kiadó lakás van kevesebb, hanem bérlő van több. Mivel sok a bérlő, egyre magasabbra kúsznak az árak, és elég egyszer meghirdetni, azonnal van rá sok tíz érdeklődő. Sőt, meg sem kell hirdetni, elég szólni az ismerősöknek, biztosan kiadjuk napokon belül, mert mindenkinek van egy-két ismerőse, aki albérletet keres.
 

Mik lehetnek azok az okok, amik ide vezettek?

 
Elsősorban a hitelezés szigorítása, hiszen válság előtt, a bérleti díj összegénél sokszor alacsonyabb volt, egy ugyanolyan értékű lakás törlesztő részlete, és 5 százalék önerővel már elérhetővé vált. Ezek a feltételek azóta lényegesen szigorodtak, így a hitel ma már nem elérhető mindenki számára. A másik oknak azt gondolom, hogy nagyon, nagyon, és még egyszer nagyon, nagyon, sokan vesztették el otthonaikat a válság évei alatt. A szerencsésebbek végtörlesztettek, de akik nem tudtak, azok lakását vitte a bank. Nekik mindannyiuknak lakni kell valahol, így ők az egyikei azoknak, akik keresik az olcsó albérletet. Mellettük ott vannak a külföldiek, és az önállósodó fiatalok.
 
Sajnos a mostani helyzetet előre lehetett látni, és azt nem tudom megjósolni hány év múlva, de előbb utóbb nálunk is az lesz mint nyugaton, persze egy árrobbanás után, hogy az emberek nem saját otthonba, hanem bérelt lakásban élnek. Ehhez persze kell egy erős középosztály, egy tudatos befektetői generáció, de azt hiszem, szépen lassan beérik.
 

A Duna House-ról

 
A Duna House a magyarországi ingatlanpiac egyik vezető vállalata, széles és sokrétű tevékenységi körébe tartozik az ingatlanközvetítés, a franchise megoldások, a projekt marketing-tevékenység, ingatlan-finanszírozás és ingatlanokkal kapcsolatos befektetések, valamint az ezekhez kapcsolódó tanácsadói és kezelői tevékenységek. A hálózat tagja a Magyar Franchise Szövetségnek, amely 2010-ben az év franchise hálózatának választotta.
 
Forrás: ingatlanosblog.hu
Szerző: Schneiderné Bereczky Andrea
Virtuális kiállító: Duna House Franchise Kft.


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Újabb egyetemvárosban nyílik Starbucks
dátum 2018-03-14 idő 12:08

Szeged után újabb vidéki városban mutatkozik be a világ legismertebb kávézólánca.

Még mindig megéri ingatlanirodát nyitni
dátum 2018-03-07 idő 09:57

Pörög az ingatlanpiac, nem késő beszállni. Ehhez erős anyagi és szakmai támogatást is kaphatsz, ha ingatlanirodát szeretnél nyitni.

Automata üzleteket nyit az Auchan
dátum 2018-03-02 idő 07:35

Konténerekben elhelyezett önkiszolgáló boltokkal próbálkozik az Auchan, aki nemrég sarki üzletek nyitásáról is döntött.

Az ingatlanpiac további fejlődését várja az idei évtől a Duna House
dátum 2018-03-01 idő 13:54

Az ingatlanpiac további fejlődését, akár 20%-kal bővülő lakáspiaci hitelkihelyezést és közel háromszoros profitot vár az idei évtől a Duna House.

Franchise képzéssorozat indul március 8-án
dátum 2018-02-28 idő 11:48

Mélyítse el tudását a franchise területén, 5 alkalomból álló képzéssorozatunkon.