Hírek, aktualitások

dátum 2015-01-06 idő 09:13

Jön a tömegnyomor szombatonként

Nem kell kétségbe esni, a cégek kicselezik a vasárnapi zárva tartást, vásárolhatunk majd vasárnap is, csak nem mehetünk majd be ugyanabba a Tescóba, Auchanba, amibe eddig. Helyettük majd kicsit talán drágábban jön a házhoz szállítás, a szombati tömegnyomor, de mondjuk áremelések nem valószínűek. A cégek pedig elkezdtek gőzerővel dolgozni azon, hogy hogyan alakulhatnak át olyan franchise-lánccá, amit nem szívat hülyére törvény, és vasárnap is nyitva lehetnek. (Index.hu összeállítás)
 
Több szabályozási változtatást is hozott a kormány a kiskereskedelemben, ami a nagy külföldi tulajdonú láncok kárára, illetve a CBA és társai javára torzítaná a versenyt. Pontosabban Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint lesz mitől tartaniuk azoknak „akiknek most indokolatlan piaci fölényt sikerült kialakítaniuk”.
 
Ezek közül a vásárlókat viszont alighanem a nagy, 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű boltok kötelező vasárnapi zárva tartása érinti a legközvetlenebbül. Ezzel kapcsolatban elég sok a félreértés, ugyanis a törvény végső változata több módon is kicselezhető. Sajnos a kormány már nem érzi feladatának, hogy bármiféle számításokat végezzen a törvények várható hatásairól, de ettől azért még érdemes végignézni, hogy nagyjából mire számíthatunk.
 
A törvény célja, hogy vasárnap élelmiszert csak a kis alapterületű boltokban vehessünk, ahol a cég legalább egyötödét birtokló tulajdonos maga vagy valamelyik családtagja áll a kasszánál.  Ezeken kívül ugyanis elvileg csak a következő egységek maradhatnak nyitva vasárnap:
 
 • a gyógyszertárak,
 • a ferihegyi reptéren lévő boltok,
 • a vonat- és buszpályaudvaron lévő üzletek,
 • a börtönökben lévő boltok,
 • a kórházakban működő boltok,
 • a piacok, vásári boltok,
 • a benzinkutak,
 • a laktanyákon belül működő boltok,
 • vendéglátóhelyek, szálláshelyek,
 • a világörökségi területen található üzletek,
 • a múzeumok
 • a fürdők,
és akinek a kormány lényegében tetszőleges indokkal külön megengedi. Ezt pedig majd szabályozzák később egy rendelettel.
 
Ez utóbbi módszer kísértetiesen emlékeztet a plázatörvényre, ahol tökéletesen átláthatatlanul, semmitmondó indoklásokkal vagy anélkül osztják a kivételes plázaengedélyeket. Ez az országos engedélyosztás egyébként most átkerült a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetőjéhez szintén ismeretlen indok alapján.
 

Elkerülnék az adót

 
A kiskereskedelem átalakulásának egy másik egyértelmű iránya is látszik. Ha az olyan feltételeket büntetik szénné, ami a franchise-hálózatokat kevésbé érinti, mint a nagy értékesítési árbevétel, a jelentős saját beruházások, felvásárlások miatti veszteség, vagy a nagy boltméret, akkor franchise-zá kell válni Magyarországon.
 
Mindenesetre kockázatos vállalkozás, mert ha el akarják venni a pénzüket, akkor később gyerekjáték lesz hozni egy másik nyíltabb vagy bújtatottabb szabályozást, amivel például egyszerűen majd nem adnak működési engedélyt ilyen-olyan indokkal az átalakított boltoknak.
 
Mindez az áruházláncoknak iszonyú adminisztrációs és nagy átalakulási teher. Teljesen másképp mehetnek ugyanis fontos működési folyamatok a készletezéstől az ellenőrzésig, ha jobban átmennek franchise-ba.
 
Mindenesetre így döntött a már említett Auchan és a Spar is, de nem lenne meglepő, ha már több lánc is azt számolgatná, hogy hogyan hasonlíthatna jobban a CBA-ra és társaira. A Tesco csak annyit reagált, hogy sajnálják a kormány döntését, és egyelőre még elemzik, hogy az új játékszabályok közt hogyan lehetnek sikeresek.
 
Jó eséllyel az utcáról hiába rohanna azonban hamar új franchise-t nyitni, az áruházláncok jellemzően először a saját, tapasztalt és hűséges boltvezetőik közül kereshetik a vállalkozóbbakat. De másodsorban is biztosan előnyben lesznek azok, akik értenek a kiskereskedelemhez, pláne, ha van már egy jól menő boltjuk.
 

Ha vasárnap, akkor házhoz szállítás

 
A törvény ráadásul nem tiltja, hogy online rendelés után kiszállítsanak vasárnap is. Ezt jelenleg pedig pont a CBA egyik fő vetélytársa, a Tesco fejlesztette elég profira és a versenytársakénál jellemzően olcsóbbra. Igaz, a CBA-nak és a Reál-csoporthoz tartozó G'Robynak is van már működő házhoz szállítása.  Ők pedig bolondok lennének, ha nem akarnának élni a kiskapu adta lehetőséggel.
 
Nemrég az Auchan jelentette be az Indexen, hogy már egy éve készülődnek az online kereskedésre. A Spar annyit mondott, hogy két hónapja még ők is tervezték az online szolgáltatást, de a mostani különadó annyira nyakon vágja őket, hogy már nem biztos, hogy meg is tudják valósítani idén. 
 
Persze ha mindenki vasárnap akar házhoz szállítást rendelni majd, az jó eséllyel meg fogja drágítani a fogyasztóknak a házhoz szállítás díját a legtöbb láncnál. 
Gondolhatnánk, hogy ha a kormány szét akarja büntetni a Tescót és társait, akkor miért ne változtathatna a netes vásárlás szabályain is. Nos, elvileg elképzelhető ez is, azonban a netes vásárlást és kiszállítást szigorítani csak az ellenséges cégekre elég nehéz lenne.
Ha pedig nem szállíthatna ki vasárnap, mondjuk a nagy csomagküldőtől a biciklis futár cégekig senki, az egy csomó egyéb, súlyosabb kárt okozna. Egy kicsit így is át kell majd alakítani a meglévő netes kiszállításokat is, hiszen az élelmiszercégek valószínűleg nem állíthatnak ki számlát vasárnap.
 
Forrás: index.hu
Szerző: Szalai Bálint
Cimkék: kiskereskedelem


vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Május végén Moszkva válik a franchise-világ fővárosává
dátum 2018-04-18 idő 11:26

2018. május végén három jelentős nemzetközi esemény is megrendezésre kerül az orosz fővárosban. a THE MOSCOW FRANCHISE EXPO 2018, a THE WORLD FRANCHISE FORUM az Orosz Franchise Szövetség szervezése, és itt tartják meg a Franchise Világtanács (WFC) soron következő ülését is.

A régió szennyesére pályázik a magyar mosoda-hálózat
dátum 2018-04-16 idő 12:23

Az önkiszolgáló mosodák térnyerését jól szemlélteti, hogy a Bubbles, több mint 50 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik.

Május 10-én kerül megrendezésre a Magyar Franchise Szövetség tisztújító közgyűlése
dátum 2018-04-13 idő 12:45

A közgyűlésen Matthias H. Lehner, a Német Franchise Szövetség alelnöke, a Bodystreet alapító-tulajdonosa osztja meg a hálózatfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatait.

Frozen Yoghurt hálózat kínálja értékesítésre az elmúlt 4 év alatt felépített franchise hálózatát
dátum 2018-04-13 idő 10:50

A koncepció öt egysége négy jelentős budapesti bevásárlóközpontban, valamint a budaörsi Korzó Auchan Kereskedelmi Központban is jelen van üzleteivel.

Folytatja az expanziót a SPAR
dátum 2018-04-12 idő 17:11

Idén tavasszal Kecskeméten és Budapesten nyitott egy-egy új áruházat a SPAR Magyarország. A vállalat további öt szupermarketjét pedig kívül-belül megújította, hogy még inkább kiszolgálja a megváltozott fogyasztói igényeket. A modernizációs programjára 2018-ban eddig több mint 2,1 milliárd forintot fordított a SPAR.