Hírek, aktualitások

dátum 2017-08-04 idő 15:07

Kelet-európai hálózatépítés – hogyan másolták le a világ egyik legismertebb franchise hálózatát

A háború sújtotta Kelet-Ukrajnában egy merész vállalkozó saját McDonald’s másolatával állt elő, hogy betöltse a keletkező hamburger-vákuumot.

A kiszámíthatatlan kelet-ukrajnai helyzet és a nyugati szankciók, éttermei bezárására kényszerítették a franchise hálóztatot 2014-ben. A kivonulást egy gyorséttermi vákuum követte, elhagyatott éttermekkel, ami egy hamburger elvonásban szenvedő lakossághoz vezetett.

A kelet-ukrajnai háború következtében felkelők leszakadtak Ukrajnától, majd önálló államnak kiáltották ki Donetsk-et és annak nagyjából 1 milliós lakosságát a Donetsk-i Népköztársaság alatt, 2014 áprilisában.

A területen végzett felmérések szerint a lakosság hiányolta a hirtelen eltűnő amerikai stílusú gyorséttermeket. 2016 nyarán, figyelmen kívül hagyva a McDonald’s lehetséges jogi ellenlépéseit és nemzetközi ügyvédcsapatát, egy merész üzletember kihasználta a lehetőséget és az elhagyatott épületek helyén létrehozta saját McDonald’s klónját, a DonMak-ot.

Az új gyorsétterem arculata szinte teljesen megegyezik, szinte azonos egy McDonald’s egységgel. Különösen igaz ez a logóra, a tradicionális „arany ívek” helyett egy szögletesebb verzió fogadja a vendégeket.

A kínálat nem változott, továbbra is megtalálhatók a hamburgerek és a sült krumpli, egyes menükhöz még játékot is adnak.

 

Az új étterem a növekvő árak ellenére is működőképesnek tűnik. A McDonald’s és az étterem között fennálló hasonlóságot a DonMak tulajdonosa is beismerte, talán ebből is látszik, hogy a direkt másolást csak ügyes marketinghúzásnak szánta. A hozzávalókat és a csomagolás többségét helyben szerzik be ugyen, de azt a keveset, amit nem tudnak, Oroszországból szállítják.

A végeláthatatlan ukrán konfliktusban burjánzó utánzat-gyártás és kereskedelem terjedésével elkerülhetetlennek tűnik az alternatív brandek térhódítása.vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Franchise hálózatot kíván indítani? Jelentkezzen képzésünkre!
dátum 2018-02-13 idő 11:35

Mélyítse el franchise ismereteit, jelentkezzen a Dakexpo Kft. franchise képzéseire február 20. és 26-án.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Megtízszerezte forgalmát a Subway
dátum 2018-02-23 idő 11:20

Rekordbevételt értek el a magyarországi Subway® éttermek.

Új üzletbe kezd a Fornetti alapítója
dátum 2018-02-21 idő 13:29

A Fornetti eladása után prémium ételgyárat indít Palásti József.

Logisztikai konferencia az Akvárium Klubban
dátum 2018-02-20 idő 13:20

Az automatizálás egészséges mértéke az intralogisztikában címmel egész napos konferenciát tart a Logi-Kom Kft. február 27-én.

Összerúgta a port a McDonald's egy indiai partnerével
dátum 2018-02-19 idő 13:18

Óva inti vendégeit 169 éttermének látogatásától a McDonald's.

Megnyitotta első két szállodáját Szlovéniában az Orbis Hotel Group
dátum 2018-02-15 idő 09:25

Szlovéniában terjeszkedik az Orbis Hotel Group