Hírek, aktualitások

dátum 2017-08-04 idő 15:07

Kelet-európai hálózatépítés – hogyan másolták le a világ egyik legismertebb franchise hálózatát

A háború sújtotta Kelet-Ukrajnában egy merész vállalkozó saját McDonald’s másolatával állt elő, hogy betöltse a keletkező hamburger-vákuumot.

A kiszámíthatatlan kelet-ukrajnai helyzet és a nyugati szankciók, éttermei bezárására kényszerítették a franchise hálóztatot 2014-ben. A kivonulást egy gyorséttermi vákuum követte, elhagyatott éttermekkel, ami egy hamburger elvonásban szenvedő lakossághoz vezetett.

A kelet-ukrajnai háború következtében felkelők leszakadtak Ukrajnától, majd önálló államnak kiáltották ki Donetsk-et és annak nagyjából 1 milliós lakosságát a Donetsk-i Népköztársaság alatt, 2014 áprilisában.

A területen végzett felmérések szerint a lakosság hiányolta a hirtelen eltűnő amerikai stílusú gyorséttermeket. 2016 nyarán, figyelmen kívül hagyva a McDonald’s lehetséges jogi ellenlépéseit és nemzetközi ügyvédcsapatát, egy merész üzletember kihasználta a lehetőséget és az elhagyatott épületek helyén létrehozta saját McDonald’s klónját, a DonMak-ot.

Az új gyorsétterem arculata szinte teljesen megegyezik, szinte azonos egy McDonald’s egységgel. Különösen igaz ez a logóra, a tradicionális „arany ívek” helyett egy szögletesebb verzió fogadja a vendégeket.

A kínálat nem változott, továbbra is megtalálhatók a hamburgerek és a sült krumpli, egyes menükhöz még játékot is adnak.

 

Az új étterem a növekvő árak ellenére is működőképesnek tűnik. A McDonald’s és az étterem között fennálló hasonlóságot a DonMak tulajdonosa is beismerte, talán ebből is látszik, hogy a direkt másolást csak ügyes marketinghúzásnak szánta. A hozzávalókat és a csomagolás többségét helyben szerzik be ugyen, de azt a keveset, amit nem tudnak, Oroszországból szállítják.

A végeláthatatlan ukrán konfliktusban burjánzó utánzat-gyártás és kereskedelem terjedésével elkerülhetetlennek tűnik az alternatív brandek térhódítása.vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Cafe Frei nyitott a Nordic Light irodaházban
dátum 2017-10-16 idő 09:36

A Cafe Frei a világ jellegzetes kávéit és süteményeit hozza el a hazai vásárló közönség számára.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Tíz év szünet után újra franchise kiállítás lesz Budapesten
dátum 2017-10-19 idő 11:32

Franchise kiállítást rendez a Magyar Franchise Szövetség 2018. február 1-én.

Bajnokok Napja az Immo1 Ingatlanközvetítő Hálózatnál
dátum 2017-10-18 idő 16:31

A 2017-es Bajnokok Napját dr. Mérő László matematikus, publicista, pszichológus, az ELTE Gazdaságpszichológiai szakcsoportjának egyetemi tanára nyitotta meg.

Rekordszámú versenyző indult a 32. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon
dátum 2017-10-17 idő 13:40

Az idei SPAR Budapest Maraton® már 30.350 előnevezésével bebizonyította, hogy minden idők legnagyobb szabadidős sportversenye.

Stilianos babauszoda Ecseren is
dátum 2017-10-17 idő 10:58

A Babák úszásoktatása során a kisgyermekek viselkedési formáit áthatóan ismerő, és kezelő edzők remek ösztönző, motiváló képességükkel a legjobbat tudják kihozni a gyermekekből.

Országszerte franchise partnereit keresi a NaturHouse
dátum 2017-10-16 idő 10:48

A Naturhouse egységeiben dietetikusok segítik az érdeklődőket céljaik (fogyás, egészséges táplálkozás, stb) eléréséhez,