Hírek, aktualitások

dátum 2017-08-04 idő 15:07

Kelet-európai hálózatépítés – hogyan másolták le a világ egyik legismertebb franchise hálózatát

A háború sújtotta Kelet-Ukrajnában egy merész vállalkozó saját McDonald’s másolatával állt elő, hogy betöltse a keletkező hamburger-vákuumot.

A kiszámíthatatlan kelet-ukrajnai helyzet és a nyugati szankciók, éttermei bezárására kényszerítették a franchise hálóztatot 2014-ben. A kivonulást egy gyorséttermi vákuum követte, elhagyatott éttermekkel, ami egy hamburger elvonásban szenvedő lakossághoz vezetett.

A kelet-ukrajnai háború következtében felkelők leszakadtak Ukrajnától, majd önálló államnak kiáltották ki Donetsk-et és annak nagyjából 1 milliós lakosságát a Donetsk-i Népköztársaság alatt, 2014 áprilisában.

A területen végzett felmérések szerint a lakosság hiányolta a hirtelen eltűnő amerikai stílusú gyorséttermeket. 2016 nyarán, figyelmen kívül hagyva a McDonald’s lehetséges jogi ellenlépéseit és nemzetközi ügyvédcsapatát, egy merész üzletember kihasználta a lehetőséget és az elhagyatott épületek helyén létrehozta saját McDonald’s klónját, a DonMak-ot.

Az új gyorsétterem arculata szinte teljesen megegyezik, szinte azonos egy McDonald’s egységgel. Különösen igaz ez a logóra, a tradicionális „arany ívek” helyett egy szögletesebb verzió fogadja a vendégeket.

A kínálat nem változott, továbbra is megtalálhatók a hamburgerek és a sült krumpli, egyes menükhöz még játékot is adnak.

 

Az új étterem a növekvő árak ellenére is működőképesnek tűnik. A McDonald’s és az étterem között fennálló hasonlóságot a DonMak tulajdonosa is beismerte, talán ebből is látszik, hogy a direkt másolást csak ügyes marketinghúzásnak szánta. A hozzávalókat és a csomagolás többségét helyben szerzik be ugyen, de azt a keveset, amit nem tudnak, Oroszországból szállítják.

A végeláthatatlan ukrán konfliktusban burjánzó utánzat-gyártás és kereskedelem terjedésével elkerülhetetlennek tűnik az alternatív brandek térhódítása.vissza a hírekhez


Kiemelt hírek

összes hír
Hogyan vált a világ leggyorsabban terjeszkedő franchise hálózatává ez a gyorsétterem?
dátum 2017-08-10 idő 14:25

Az amerikai központú Blazes Pizza, LeBron James-el a háta mögött 2 év alatt közel 200 egységre növelte hálózatát, ezzel a történelem leggyorsabban terjeszkedő amerikai gyorsétterem láncává vált.Legolvasottabb hírek

összes hír


Franchise tanácsadás

További hírek

Változás a Német McDonald's éttermekben
dátum 2017-08-16 idő 12:24

Egy teljesen új koncepciót indít be Németországban a McDonald”s. Ugyanis a papírpoharakat üveg és porcelán poharakra váltják le a kávénál, teánál, forró csokinál. 2019 végéig az összes német üzletükben bevezetik az új rendszert.

Dinamikus terjeszkedést folytat Kínában a CiGusta
dátum 2017-08-16 idő 10:21

A hálózat hazánkban is keresi leendő franchise partnereit.

Hazai borokat népszerűsített a Sziget Fesztiválon a Borháló
dátum 2017-08-15 idő 10:05

A Borháló franchise hálózat három évre nyerte el a lehetőséget, hogy kiválassza és beszállítsa a nyári Sziget-rendezvények borait.

Kimagasló forgalommal zárja a Hertz a nyarat
dátum 2017-08-15 idő 09:30

A nyári rendezvények az idén is megdobták az autókölcsönzők forgalmát.

Kávézó-pékség koncepció keresi partnereit hazánkban
dátum 2017-08-14 idő 10:31

Franchise partnereket keres a BITE bakery café hálózat.